Δημήτρης Καζαντζής

Το κίνητρο για να δεις ζωντανά τον Geoff Tate είναι πάντα ισχυρό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να απολαύσεις δύο δίσκους που σημάδεψαν το metal και λατρεύτηκαν από τον κόσμο. Τα “Rage For Order” και “Empire” είναι δύο από τους δίσκους που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία.

Θα ζητήσω από τους Emerald Sun να με συγχωρέσουν για τη μη κάλυψη της εμφάνισης τους ως support. Η απίστευτη κίνηση το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη λόγω της φαεινής ιδέας των αρχόντων της πόλης να διοργανώσουν Μαραθώνιο αποτέλεσε αιτία ώστε μια απόσταση δέκα λεπτών να χρειαστούμε σχεδόν μία ώρα για να διανύσουμε. Και πάλι, χίλια συγγνώμη από τα παιδιά. Ο παραπάνω λόγος ήταν πιθανόν η αιτία που ο Geoff Tate με τη μπάντα του ξεκίνησαν την εμφάνιση τους στις 22.00′.

Το τι θα περιελάβανε αυτή η εμφάνιση το γνωρίζαμε εξ’ αρχής. Έμενε να βεβαιωθούμε ότι ο χαρισματικός τραγουδιστής θα μας έκανε να νοιώσουμε τα ρίγη συγκίνησης που περιμέναμε. Και ναι, μας έκανε από τις πρώτες κορώνες του “Walk In The Shadows”. Τα απαιτητικά κομμάτια του “Rage For Order” αποδόθηκαν εξαιρετικά από τον ίδιο και αρκετά καλά από τους μουσικούς που τον πλαισίωναν. Λέω αρκετά καλά γιατί δεν περίμενα ότι τα ταλαντούχα αυτά παιδιά θα μπορούσαν να βγάλουν τον ήχο και το συναίσθημα των Wilton και De Garmo. Η προσπάθεια έγινε να αποδοθούν όσο πιο πιστά στο album γινόταν και πέτυχε. Το δε “Surgical Strike” αφιερώθηκε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Έπειτα από είκοσι λεπτά διάλειμμα, το “Empire” είχε την ίδια, θερμή αντιμετώπιση με το “Rage For Order”, τόσο από τον Tate όσο και από τον κόσμο που δυστυχώς μετά βίας άγγιζε τα τετρακόσια άτομα. Αξιοσημείωτη ήταν η χρήση σαξοφώνου από τον Tate στο “The Thin Line” όπως πάντα άλλωστε κάτι που φάνηκε να αρέσει πολύ στο κοινό.

H ξεχωριστή, θεατρική και σε εξαιρετική κατάσταση  της φωνής του Tate πραγματικά συγκίνησε άπαντες και το κοινό πραγματικά ζούσε όμορφες στιγμές ακόμα και μετά το τέλος του ανυπέρβλητου “Anybody Listening?” που έκλεισε το βασικό set κι αυτό γιατί ακολούθησαν τα “Last Time In Paris”, μια ιδιαίτερη εκτέλεση του “Take Hold Of The Flame” χωρίς την εισαγωγή του και σε πιο γρήγορο tempo και το “Queen Of The Reich” που έκλεισε το show κάνοντας το κοινό να παραληρεί.

Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση του Geoff Tate που αφήνει παρακαταθήκη και για επόμενη εμφάνιση του στη χώρα μας!

Δημήτρης Καζαντζής

φωτο: Δημήτρης Καζαντζής/Ηλίας Αραβίδης

Setlist: Walk In The Shadows, I Dream In Infra Red, The Whisper, Gonna Get Close To You, The Killing Words, Surgical Strike, Neue Regel, Chemical Youth (We Are Rebellion), London, Screaming In Digital, I Will Remember, Best I Can, The Thin Line, Jet City Woman, Della Brown, Another Rainy Night (Without You), Empire, Resistance, Silent Lucidity, Hand On Heart, One And Only, Anybody Listening?, Last Time In Paris, Take Hold Of The Flame, Queen Of The Reich