Όταν το 1991 οι Guns N’ Roses επέστρεφαν δισκογραφικά όχι με ένα αλλά με δύο διπλά (!) studio albums ο κόσμος δεν ήξερε κυριολεκτικά τι να περιμένει από αυτούς. Είμαστε στην προ-internet εποχή όπου η πληροφορία μεταδιδόταν με κανονικούς ρυθμούς και οι πηγές αυτής εντοπίζονταν αποκλειστικά στο MTV και στον περιοδικό, μουσικό Τύπο. Το “Appetite…” είχε αλλάξει ριζικά το μουσικό τοπίο και αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα όλων των εποχών (αν όχι το καλύτερο) ενώ το “Lies” ήταν κάτι σαν «διάλειμμα» ή αν προτιμάτε σαν ένα πολύ ενδιαφέρον album που συγκέντρωνε παλιότερο υλικό και έβγαζε προς τα έξω την πιο ήρεμη πλευρά των Guns (τουλάχιστον στη δεύτερη πλευρά του δίσκου με τις ακουστικές συνθέσεις).

Θυμάμαι αμυδρά τον Τέρενς Κουίκ σε μεσημβρινό δελτίο του ANT1 να δείχνει σε πανελλήνια αποκλειστικότητα ένα απόσπασμα από το video του “You Could Be Mine” σαν το πρώτο single του επερχόμενου τότε δίσκου των Guns. Σίγουρα ήταν Σάββατο γιατί θυμάμαι να παίρνω τον φίλο μου τον Μάκη για να κανονίσουμε να πάμε για μπιλιάρδο (αλητείες, όχι αστεία…) και να τον ρωτάω αν είδε το clip. Η απάντηση του έχει μείνει κλασική αφού έπεσε έξω παρά το γεγονός ότι τότε ακούστηκε ωραία και θα θέλαμε να ήταν έτσι: «αυτό είναι το μέλλον του hard rock». Λίγους μήνες μετά οι Nirvana και το grunge θα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού με τη δημοτικότητα των Guns, ωστόσο, να μην επηρεάζεται ούτε κατ’ελάχιστο. Μην πλατιάζουμε όμως…

Φαντάζομαι ότι όλοι μπήκατε κάποτε στο τριπάκι να σκεφτείτε ή να συζητήσετε με φίλους το υποθετικό σενάριο του πως θα ήταν το ιδανικό μονό album “Use Your Illusion”. Δηλαδή, ποια θα ήταν τα 12 καλύτερα ή έστω πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια των Guns της δεκαετίας του 90. Γιατί, όσο και αν ήταν καλλιτεχνικά μία μεγαλειώδης (όσο και ριψοκίνδυνη) κίνηση να κυκλοφορήσεις την ίδια μέρα δύο διπλά albums, φανταστείτε να είχε βγει ένα μονό album που θα κόντραρε στα ίσα το ανυπέρβλητο “Appetite…”. Απίστευτα πράγματα. Με αφορμή την επιβλητική επανακυκλοφορία των “Illusion”, αυτό είναι το δικό μου ιδανικό “Use your Illusion” μονό album:

A’ Side

 1. “Dust N’ Bones”
 2. “You Could Be Mine”
 3. “Back Off Bitch”
 4. “Don’t Cry”
 5. “Garden Of Eden”
 6. “Estranged”

B’ Side

 1. “Civil War”
 2. “Pretty Tied Up”
 3. “Double Talkin’ Jive”
 4. “November Rain”
 5. “Get In The Ring”
 6. “Yesterdays”

Σάκης Νίκας