Είναι μεγάλο και βαρύ, σαν την ιστορία των Helloween. Πεντακόσιες σελίδες ιστορίας και υλικού είναι σίγουρα ένας παράγοντας που κανένας δε μπορεί να αγνοήσει για ένα βιβλίο από τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο που να αφορά τους Γερμανούς power metallers δεν είχε εμφανιστεί.

Το “Hellbook” είναι ένα “κομμάτι” που δε γίνεται ν’ αφήσει αδιάφορο κανέναν οπαδό, όχι μόνο της μπάντας αλλά του μεγαλύτερου εύρους των metal fans. Πέραν του εκπληκτικού και πολλές φορές αποκλειστικού μέσα σ’ αυτό το βιβλίο φωτογραφικού υλικού, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τους Helloween που να μην αναφέρεται και μάλιστα πολύ αναλυτικά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι μαθαίνουμε τα πάντα σχετικά με όλα τα album και τους συντελεστές τους, όλες τις ζωντανές τους εμφανίσεις από το ξεκίνημα τους, όλους τους στίχους των τραγουδιών τους, ό,τι εξοπλισμό έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κλπ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης η δημοσίευση επιστολών από οπαδούς προς το συγκρότημα, ερωτηματολόγια οπαδών προς τα μέλη της μπάντας, συλλεκτικά κομμάτια των Helloween ενώ ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό έχει η αναφορά στους Keepers Of Jericho, τη μοναδική ελληνική tribute μπάντα στους Helloween, στο αντίστοιχο section.

Είναι προφανές ότι για τη σύνταξη και επιμέλεια ενός τέτοιου βιβλίου έχει πέσει πάρα πολύ δουλειά, μεράκι και κυρίως απίστευτα ενημερωμένο αρχείο. Η δουλειά αυτή πιστώνεται στους Carlos Vicente Leon και David Lopez Gomez, δυο Ισπανούς οπαδούς του συγκροτήματος και η αλήθεια είναι ότι μόνο οπαδοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο.

Η τιμή του Hellbook μπορεί να είναι κάπως αλμυρή (69 euro), όμως αποτελεί ό,τι πληρέστερο έχω συναντήσει σε βιβλίο που αφορά μια μουσική μπάντα.

Παίρνει λοιπόν το Hellbook άριστα δέκα; Όχι. Το “αγκάθι” που κουβαλάει το βιβλίο είναι το κόλλημα των σελίδων του. Βιβλίο πεντακοσίων σελίδων πρέπει να είναι υποχρεωτικά hard cover. Αν ανοιχτεί διάπλατα, το πιθανότερο είναι να σου μείνουν κάποιες σελίδες στο χέρι. Θέλει πολύ προσοχή το διάβασμα του γιατί είναι κρίμα να καταστραφεί ένα κατά τ’ άλλα, κομψοτέχνημα. Αν βέβαια το πορτοφόλι κάποιων το επιτρέπει, υπάρχει και η deluxe, hard cover version σε περιορισμένη έκδοση 777 τεμαχίων, έχει 56 σελίδες επιπλέον, ζυγίζει τρία κιλά αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί σε ιντερνετικές…κακοτοπιές καθώς στις επίσημες σελίδες των Helloween και της Nuclear Blast εμφανίζεται εξαντλημένη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Hellbook είναι μια περίπτωση αγοράς που κανένας δε θα μετανιώσει και που είναι άξια συγχαρητηρίων στους συντελεστές της. Προσωπικά, δε νομίζω ότι θα σταματήσω ποτέ να το χαζεύω!