H ζωή είναι απλή, καλή παρέα, πράγματα που αγαπάμε και υγεία ώστε να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε και τα δύο. Όμως η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων εδώ και 17 μήνες και ένα από τα πρώτα πράγματα που χάσαμε ήταν οι συναυλίες. Δημιουργήθηκε ένα τρομερό κενό (σε όλους τους τομείς της τέχνης εδώ που τα λέμε) και που ακόμα περιμένουμε να διορθωθεί (όχι ότι έχουμε δει ακριβώς την άκρη στο τούνελ αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία). Γι’ αυτό λοιπόν και η προσπάθεια των παιδιών στα Τρίκαλα να κρατήσουν ζωντανό το Horns Up Festival και φέτος ήταν πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά, τόσο για την ευκαιρία που έδωσαν σε κάποιες μπάντες να ανέβουν πάλι στη σκηνή μετά από καιρό όσο και για τον κόσμο που ήθελε να βιώσει και πάλι την αίσθηση της συναυλιακής εμπειρίας που δεν αναπληρώνεται από καμία διαδικτυακή πλατφόρμα.

Για να γίνουν όμως όλα σωστά έπεσε πολύ τρέξιμο μέχρι να φτάσουμε στις 20 Αυγούστου 2021 αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε αφού όλα έγιναν σύμφωνα με τα πρωτόκολλο που απαιτούσαν οι αρχές. Ο πανέμορφος χώρος στο υπαίθριο θεατράκι μέσα στο βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων είναι πράγματι ένα χώρος ιδανικός για την παρακολούθηση ενός φεστιβάλ με τα κενά ανάμεσα στα συγκροτήματα να βοηθούν για την προμήθεια των απαραίτητων ποτών (εύγε και για τις χαμηλές τιμές). Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το φεστιβάλ κράτησε μόλις μια μέρα με έξι ελληνικές μπάντες ενώ οι διοργανωτές έντυσαν όμορφα με δραστηριότητες την όλη φάση (ακουστικό σετ σε παμπ την επόμενη, εκδρομές στην περιοχή κτλ) για τον κόσμο που συνδύασε την καλοκαιρινή έκδοση του φεστιβάλ με διακοπές στην περιοχή. Θα μπορούσε ο κόσμος να είναι περισσότερος βέβαια αλλά ο καθένας πορεύεται όπως μπορεί αν και νομίζω πως πρέπει να στηρίζουμε την underground σκηνή ακόμα και όταν λείπουν τα ονόματα κράχτες.

“Take what’s holding me here away / few moments of silence is all I need…”

Η πρώτη μπάντα που ανέβηκε στη σκηνή στις 18.15 ήταν οι THE SULLEN, το προσωπικό σχήμα του Πέτρου Πεταλά (ex-W.E.B., ex-Final Words Of Sorrow) οι οποίοι είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των συντοπιτών τους. Ήταν ιδανικό ξεκίνημα για το φεστιβάλ αφού τράβηξαν αμέσως την προσοχή με το ιδιαίτερο doom/death metal ύφος τους που άλλες φορές γέρνει προς black φόρμες και άλλες σε πιο μελωδικά μονοπάτια με τα ριφ να θυμίζουν κάποιες φoρές Tribulation και άλλες Paradise Lost (και γενικά εκείνον τον λατρεμένο στα 90ς ήχο). Στα σχεδόν τριάντα λεπτά της εμφάνισης τους έπαιξαν πέντε κομμάτια με τον βασικό κορμό να είναι τα τρία κομμάτια του EP “Rituals of Death” που κυκλοφόρησε το 2020 και έκλεισαν με το εξαιρετικό single for strange times ahead που περιγράφει ωραία και την αβεβαιότητα που ζούμε (“For strange times ahead / We sail for unknown seas / And what the future holds / Remains to be seen”)

Video THE SULLEN:

setlist:

Compass / Crimson / Earthen Sky / Rituals of Death / For Strange Times Ahead

“night is darker / the nightmare never goes away”

Με τον κόσμο να μαζεύεται σιγά σιγά στο θεατράκι κοιτάγαμε τον ουρανό που είχε μαυρίσει επικίνδυνα αλλά ευτυχώς μας έκανε τη χάρη και δεν έριξε σταγόνα και έτσι είδαμε να ανεβαίνουν στη σκηνή οι Βολιώτες HUMAN GENOM. Για 35 λεπτά μας παρουσίασαν μελωδικό power metal με όμορφα riff από τους κιθαρίστες ενώ στα φωνητικά είδαμε τον Σιδεράκο που ένα χρόνο πριν είχε εμφανιστεί με τους Dreamrites. Oι Human Genom είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και ένα ep εκεί στις αρχές των 00s αλλά επανήλθαν πρόσφατα με δύο single, τα ακούσαμε και τα δύο αλλά κινήθηκαν έξυπνα αφού πέρα από τις δικές τους συνθέσεις έπαιξαν και δύο πασίγνωστες διασκευές που πάντα λειτουργούν καλά στα πλαίσια ενός φεστιβάλ. 

Video HUMAN GEMON:

setlist:

For So Long / Spreading By Your Wings / Diamonds And Rust / Mistake / Tears Of Angels / Flight Of Icarus / Steeler

“So give it some good thought / before you summon me tonight…”

Η ώρα είχε πάει 20.05 και ο ήλιος είχε αρχίσει να σβήνει πίσω από το κάστρο. Ήταν ώρα να κάνουμε την πρώτη ανανέωση στις μπύρες μας και αράξαμε να δούμε τους KEMEROV. Όσοι δεν τους ήξεραν πρέπει να έπαθαν ένα μικρό σοκ, αφού οι Σερραίοι για σαράντα λεπτά τα έσπασαν όλα, παίζοντας ένα death n’ roll που σε έκανε να θέλεις να πας μπροστά στη σκηνή (αλλά σεβαστήκαμε τους κανόνες και κάναμε την καρδιά μας πέτρα). Λίγη σημασία είχαν τα ίδια τα κομμάτια, αφού τόσο τα γνωστά όσο και τα νέα από την επερχόμενη δουλειά τους ήταν σφηνάκια αδρεναλίνης που προκάλεσαν ενθουσιασμό. Άψογο γρέζι από τον Matt και τέρμα δεμένους τους καλοπροβαρισμένους συμπαίκτες του δεν άφησαν τίποτα όρθιο ενώ οι διασκευές σε Unsane και Exodus ήταν το κερασάκι στην τούρτα που φάγαμε στη μάπα! Άξιοι!

Video KEMEROV:

setlist:

Fabricated Gods / Anti-Hero Tights / Nail / Count Me Out / Free from Sin / Sane / Sick (Unsane cover) / Hate Speech / Plague of Nations / Idiocracy / Possess / Lesson in Violence (Exodus cover)

“Scale of dragon, tooth of wolf / look deep into the cauldron…”

Οι SERPENT NOIR βγήκαν μέσα σε ιδανικές συνθήκες αφού η σπαστική υγρασία υποχώρησε και το σκοτάδι της νύχτας έσπαγαν οι αναμμένοι πυρσοί περιμετρικά της σκηνής δημιουργώντας ωραίο σκηνικό για να κάτσει στα αυτιά μας πιο σκοτεινή μουσική. Οι έμπειροι Αθηναίοι δεν δίνουν συχνά live και έτσι ήταν μια καλή ευκαιρία να τους δούμε, ειδικά μετά το περσινό πολύ καλό άλμπουμ Death Clan OD. Για 45 λεπτά οι Serpent Noir παρουσίασαν εξαιρετικό black metal με σεβασμό στο είδος που υπηρετούν κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα από όλους. Όπως λένε σε κάποιο στίχο τους “we give our soul and we give our heart” και το έκαναν πράξη με παθιασμένο παίξιμο τόσο στα κομμάτια του τελευταίου άλμπουμ όσο και στα παλιότερα που κράτησαν για το δεύτερο μισό της εμφάνισής τους.

Video SERPENT NOIR:

setlist:

Black Knighthood of OD / Cutting the umbilical cord of Hel / Hexcraft / Astaroth / The Veritable Red Dragon / Desert of Azazel / Dragon Egregore / Sorath Invocation / Ritualis Draconis

“Kι ούδε δοξάρι ’μάθα κι ούδε πόλεμο / μόν’ ’μαθα την αγάπη την παντέρημη.”

Λίγο πριν τις 22.30 ήρθε η ώρα των AHERUSIA, μια ιδιαίτερη μπάντα που αξίζει να ασχοληθεί κανείς και να θαυμάσει το πώς προσεγγίζουν τον όρο τέχνη (από το εικαστικό των δίσκων μέχρι τις ιδιαίτερες πιο πρόσφατες ζωντανές εμφανίσεις τους με ηθοποιούς κτλ). Αυτή τη φορά ήταν όλα πιο απλά αλλά και πάλι είμαι σίγουρος πως για πολλούς ήταν η ευχάριστη του φεστιβάλ αφού η μουσική τους μέσα στο χρόνια ξεκινά από το black metal και καταλήγει στις ιδιαίτερες μουσικές κλίμακες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το setlist τίμησε και τα τέσσερα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει δίνοντας λίγο περισσότερο έμφαση σε Prometheus και Nostos (δεν μας χάλασε, μπράβο ρε μάγκες) με μόνο παράπονο το τεχνικό πρόβλημα με την γκάιντα του Χρήστου που στέρησε αυτό το εξτραδάκι που θα άγγιζε το τέλειο.

Video AHERUSIA:

setlist:

Ανάσα άνασσα, Ανάβασις, Ανώνυμος, Δαμάζων Χάη, Αγρίμια, Αντ’ αμαν παλικάρι, Lux occulta, Methexis, Arbor Martyrum

“I’ll be on my way / and the ravens I shall fly”

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφτασε η ώρα για το τελευταίο συγκρότημα. Οι DEXTER WARD είναι γνωστοί στο χώρο και λειτούργησαν ωραία στο κλείσιμο αφού το κλασικό heavy/epic ύφος τους κάθεται πάντα καλά και δίνει μια αίσθηση γιορτής στον χώρο. O Marco Concoreggi δεν μπόρεσε να έρθει από Ιταλία εξαιτίας των συνθηκών οπότε την παρτίδα έσωσε ο Βαγγέλης Κρούσκας των Valor ο οποίος ήταν άψογος. Οι Dexter Ward είναι μια μπάντα που θέλει να περνάει καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω όσο παίζουν. Το μόνο παράπονο είναι πως το setlist ήταν κάπως μικρό και ο κόσμος ζήτησε ένα ακόμα κομμάτι οπότε η μπάντα έπαιξε ξανά το return of the blades και κάπως έτσι, χαρούμενοι όλοι -μουσικοί και κόσμος- αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς την πόλη…

Video DEXTER WARD:

setlist:

Return of the blades, Evil Nightmares, Stone Age Warrior, Conan The Barbarian, These metal Wings, Fighting for the Cross, In The Days of Epic Metal (Encore: Return of the Blades)

® κείμενο/φωτογραφίες: Konstantinos Mindcrimek Vlachos