Το Horns Up Festival είναι ένα σταθερός θεσμός της underground metal σκηνής εδώ και εφτά χρόνια και ήταν μάλιστα το μόνο που έγινε (σχεδόν) κανονικά και εν μέσω πανδημίας παλεύοντας με τα υγειονομικά μέτρα που σήμαινε λιγότερος κόσμος, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πολύ τρέξιμο και άγχος για τους οργανωτές. Φέτος επέστρεψε στην κανονική, full εκδοσή του, με μετακλήσεις ξένων ονομάτων αλλά και ένα κάρο δραστηριότητες (εκδρομές, warm up gigs, after parties κτλ) που κάνουν πιο ωραία την όλη εμπειρία για όλους όσους ταξιδεύουν στην όμορφη πόλη των Τρικάλων.

H πρώτη μέρα του φεστιβάλ ήταν πολύ δυνατή με τους SMOULDER να δίνουν epic doom πόνο και μαζί τους να γεμίζουν με μουσικές το χώρο οι σέρβοι thrashers QUASARBORN, οι βόσνιοι θρύλοι BOMBARDER, οι λαρισαίοι THE UNCONFESSED, οι πάλιουρες POWER CRUE, οι ANGELO PERLEPES’ MYSTERY και οι πάντα απολαυστικοί CRIMSON FIRE.

Η μεγάλη αλλαγή του φεστιβάλ τις δύο τελευταίες φορές ήταν η αλλαγή του χώρου αφού πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο χώρο του ανοιχτού θεάτρου στο κάστρο των Τρικάλων. Μπορεί αρχικά να έγινε λόγω των μέτρων αφού έπρεπε να είναι σε εξωτερικό χώρο αλλά το μέρος ενθουσίασε μπάντες και κοινό. Εξαιρετικός χώρος από κάθε άποψη αλλά ο καιρός φέτος είχε άλλα σχέδια αφού η πρόβλεψη μίλαγε για καταιγίδες την πρώτη μέρα. Οι διοργανωτές κινήθηκαν γρήγορα και αποφάσισαν να μεταφερθούν οι δύο κύριες μέρες στο Σουίτα Art Cafe. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μικρότερο αριθμό εισιτηρίων αλλά και μεγαλύτερη ταλαιπωρία για κόσμο και μπάντες.

“mountain high where gods still lie…”

Η πρώτη μπάντα που άνοιξε το φεστιβάλ ήταν οι THE UNCONFESSED, μια μπάντα από τη Λάρισα που θεωρητικά υπάρχει πολλά χρόνια αλλά με ελάχιστη δισκογραφική παρουσία. Από την άλλη, έχουν μοιραστεί τη σκηνή με αρκετά μεγάλα black σχήματα και αυτός τους προσδίδει το απαραίτητο δέσιμο στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν το υλικό τους. Ο ήχος τους είναι death/black metal, που πότε πατάει σε epic νόρμες και πότε θρασίζει και σίγουρα ικανοποίησαν στα 35 λεπτά που είχαν στη διάθεση τους, με όλα τα γνωστά κομμάτια από το ep τους “Mountain High” αλλά και τρία νέα από την επερχόμενη δουλειά τους που παρότι τα άκουγα πρώτη φορά κόλλησαν πολύ ωραία στη ροή του σετ τους.

video The Unconfessed:

The Unconfessed setlist:

pagan’s wrath / under betrayal / mountain high / fullmoon rise / the voice from the outer world / madness from the sea / the unconfessed

“bash your pseudo-virtue / we pray to our own god…”

Πλέον έξω από τη Σουίτα όλα είχαν γίνει μούσκεμα από την μπόρα οπότε σοφή η κίνηση των διοργανωτών να μη ρισκάρουν (και ας γκρινιάζαμε εμείς για το θεατράκι γιατί τελικά θα πηγαίναμε σε ακύρωση). Εμείς ήμασταν μέσα όμως οπότε στις 18:55 (το πρόγραμμα είχε βγει κάπως εκτός από την αρχή) στη σκηνή ανέβηκαν οι QUASARBORN. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο σχήμα από το Βελιγράδι που παίζουν τσίτα τα γκάζια, ένα thrash αρκετά τεχνικό με κάποια μελωδικά breaks αλλά κυρίως με τέρμα πόρωση αφού η μικρή σκηνή δεν τους χωρούσε και κατέβαιναν ουκ ολίγες φορές και χτυπιόντουσαν μπροστά ή/και μαζί με τον κόσμο (το μαγαζί δεν ήταν ακόμα γεμάτο οπότε βόλεψε). Το 35λεπτο σετ κάλυψε από λίγο τα δύο LP τους αλλά και δύο νέες συνθέσεις σε παρόμοιο ύφος.

Video Quasarborn:

Quasarborn setlist:

A Pill Hard to Swallow / U plamenu (New song) / Unnamed new song / The Ascent/Clouds / Danse Macabre / Atlas

“set the night on fire…”

Με τον κόσμο να έχει μαζευτεί πλέον στις 19:45 ανέβηκαν στη σκηνή οι CRIMSON FIRE και για 45 λεπτά εντυπωσίασαν όσους δεν τους γνώριζαν (πράγμα δύσκολο αφού έχουν συχνή συναυλιακή παρουσία). Οι υπόλοιποι ξέραμε πάντως πολύ καλά τι υλικό έχουν στα χέρια τους και προσωπικά θεωρώ το περσινό άλμπουμ “Another Dimension” μια εξαιρετική δουλειά που ξέφυγε από τον πιο τυπικό power metal χαρακτήρα που είχαν οι πρώτες εγγραφές τους. Αλλά ναι, δε θα μπορούσαν να λείπουν παλιά χιτάκια τους όπως το “Bad Girl” αλλά εγώ θα επιμείνω στα νέα, όπως το ποζεράδικο “On The Edge” και στο αγαπημένο πλέον από όλους “Set The Night On Fire” που δε γίνεται να μην κουνηθείς μαζί τους και έτσι έγινε ο αναμενόμενος χαμούλης. Ο ήχος είχε πολλά θέματα αλλά οι ίδιοι γούσταραν όπως και ο κόσμος που έκατσε να τους απολαύσει.

Video CRIMSON FIRE:

Crimson Fire setlist:

Judas / don’t fall from the sky / fire below / on the edge / set the night on fire / bad girl / midnight strike / metal is back

“On va bombarder…”

Στο 20λεπτο μέχρι να βγει η επόμενη μπάντα βγήκα έξω για τις απαραίτητες ανάσες αφού οι συνθήκες σάουνας μέσα στο venue δυστυχώς έκοβαν πολύ από το “πάω χαλαρά να περάσω καλά” σε ένα φεστιβάλ που θα κρατήσει ώρες. Όμως πιστοί στο καθήκον ανεβήκαμε ξανά την ξύλινη σκάλα και πέντε λεπτά πριν τις εννέα ανέβηκαν στη σκηνή οι Βόσνιοι BOMBARDER, ένα ιστορικό σχήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αρκετά cult, έπαιξαν ένα ωμό πανκίζον old school speed/thrash με αρκετή rock n roll ενέργεια που άρεσε σε αρκετό κόσμο αν και αντικειμενικά η “χύμα στο κύμα” εμφάνιση τους έφερε και πολλά παικτικά λάθη που όμως λίγη σημασία είχαν από τη στιγμή που από κάτω υπήρχε θετικό feedback. Με όλους τους στίχους στη γλώσσα τους έβγαζαν μια καλτ εξωτικότητα αλλά ως εκεί.

Video BOMBARDER:

“hidden in the dark I’m waiting for you…”

H συνέχεια ανήκε στους POWER CRUE, την έμπειρη αθηναϊκή μπάντα (σχηματίστηκαν στα 80ς) που για 45 λεπτά παρουσίασε ένα σετ γεμάτο power metal προσπαθώντας να παίξουν κομμάτια από όλη την πορεία τους. Το στυλ τους δεν έχει πολλά στολίδια, είναι κλασικό metal που μπορεί να κουράζει κάποιους αλλά από την άλλη έχει ακόμα πολλούς πιστούς οπαδούς που το θέλουν έτσι χωρίς περίεργους πειραματισμούς. Αλλά φταίμε και μεις που σε βετεράνους κολλάμε μόνο στα κλασικά και ήδη γνωστά κομμάτια τους χωρίς να δίνουμε βάση στις νέες κυκλοφορίες. Oπότε με αφορμή τα κομμάτια που έπαιξαν από το “Exileosis” και του έδωσα την πρέπουσα ακρόαση στο ταξίδι επιστροφής στην πρωτεύουσα όπου και διαπίστωσα σαφώς περισσότερη ποικιλία.

Video Power Crue:

Power Crue setlist:

Born again / Torture / Believe / Dark Path / Never again / Last command / Pleasure for flesh / Stay heavy

“as my dreams flow…”

Λίγο μετά τις 23:00 ανέβηκαν στη σκηνή οι MYSTERY. Το γνωστό αγαπημένο σχήμα του Άγγελου Περλεπέ πέρα από την ιστορία που κουβαλάει καταφέρνει  πάντα να κρατάει ένα επίπεδο. Όπως και στην πρόσφατη εμφάνιση τους στο Metal From Hellas παρουσίασαν ένα σετ με κομμάτια από διαφορετικά άλμπουμ, ο Άγγελος ήταν όπως πάντα απολαυστικός και ζούσε την κάθε νότα (ειδικά στα μαγικά σόλο σ΄αυτό το νεοκλασικό τύπου Malmsteen που αρέσκεται να παίζει) ενώ με εξαίρεση τους φίλους του ακραίου ήχου που βγήκαν έξω (είπαμε, η ζέστη λόγω της υγρασίας ήταν ανυπόφορη) οι υπόλοιποι έμοιαζαν να γουστάρουν όσα άκουγαν από το σχήμα. Το “Feels like I’ve done it before” ήταν και πάλι η αγαπημένη μου στιγμή αλλά όλο το 40λεπτο σετ κύλησε σε πολύ καλά επίπεδα.

Video Mystery:

Mystery setlist:

Intro / Wizards of the western coast / Visions will find the way / (Feels like) I’ve done it before / Fatal passion / Destiny / My dark lord / Neverending flame

“mastering the forbidden arts…”

Είχαν φτάσει μεσάνυχτα και η κούραση ήταν εμφανής αλλά φυσικά δε γινόταν να χάσω τη μπάντα για την οποία ήμουν στο φεστ εκείνη την ημέρα, για την ακρίβεια την μπάντα την οποία περιμέναμε να δούμε στο Horns Up 5 το 2020 αλλά ένας ιός έφυγε από κάπου μακριά και μας έκανε τη ζωή άνω κάτω εδώ και δύο χρόνια (οι επόμενες δύο βδομάδες είναι κρίσιμες…).

Οι Καναδοί SMOULDER ζουν και αναπνέουν για τον κλασικό epic/doom ήχο, με το ατσάλι να είναι πάντα στο πλευρό τους. Το “Times Of Obscene Evil And Wild Daring” είναι ένα άλμπουμ που τιμά το χώρο αλλά όταν παίζουν τα κομμάτια ζωντανά η εμπειρία πραγματικά απογειώνεται και ο βασικός λόγος είναι η εντυπωσιακή ερμηνεία από τη Sarah Ann που έμοιαζε λες και είχε μπει σε τρυπάκι ταυτιζόμενη με τους στίχους μαγείας των κομματιών.

Από όλες τις απόψεις έχουν παλιομοδίτικη αισθητική που ταιριάζει με το concept τους όμως αφού μουσική και στίχοι σε μετέφεραν σε άλλες εποχές. Τα κομμάτια ήταν όλα πορωτικά και μας ανάγκασαν σε headbanging by default ενώ αυτοί εξυμνούσαν βουνά, μάγισσες, μάχες και σκοτεινές ιστορίες. “Βattling eternal winter” λένε οι στίχοι στο κομμάτι τους “bastard steel” αλλά φυσικά οι άνθρωποι προερχόμενοι από πολύ πιο ψυχρά κλίματα τα είχαν παίξει κυριολεκτικά από τη ζέστη και όχι απλά έσταζαν αλλά νόμιζες πως θα λιποθυμήσουν. Ίσως αυτό εξηγεί και κάποια λαθάκια στα κιθαριστικά lead αλλά εγώ τονίζω και πάλι πως είχα σκαλώσει άσχημα με την εμφάνιση τους και βγήκα από το κλαμπ ικανοποιημένος.

Video SMOULDER:

Smoulder setlist:

violent creed / voyage of the sunchaser / the sword woman / bastard steel / warrior witch of hel / talisman / shadowy sisterhood / midnight / Ilian of Garathorm

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos