Iced Earth – Incorruptible

0

Οι πολυαγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Iced Earth με την 12η κυκλοφορία τους με τίτλο “Incorruptible” δεν έχουν να αποδείξουν κάτι. Στον νέο δίσκο θα ακούσετε ότι αγαπήσατε σε αυτή την μπάντα. 100% αγνό heavy/power metal γεμάτο riffs και δυναμικά φωνητικά. Θα ακούσετε για ιστορικές μάχες με την πλέον κατάλληλη ατμόσφαιρα δημιουργημένη από τον Schaffer. Από το εναρκτήριο κομμάτι “Great Heathen Army” έως το επικό Clear The Way (December 13h,1862), το άλμπουμ έχει τέλεια οργανική ενότητα και η εμπειρία και το πιο δεμένο παίξιμο της μπάντας, γίνονται εμφανή. Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει στον νέο κιθαρίστα, Jake Dreyer, που συνοδεύει τα τραγούδια με πανέμορφα σόλο και μελωδίες που ταιριάζουν αρμονικά στα τραγούδια του Schaffer.

Το άλμπουμ ξεκινά δυναμικά με το “Great Heathen Army”, αλλιώς γνωστό και ως The Great Viking Army. Εντυπωσιακή αρχή γίνεται με τον Stu Block να φωνάζει δαιμονισμένα «Valhallaaaa». Στιχουργικά αναφέρεται σε μια σύγκρουση των Σκανδιναβών πολεμιστών (από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, και την Εσθονία) όπου μετά από μια ενοποιημένη εντολή κατάφεραν να εισβάλουν στα τέσσερα αγγλοσαξονικά βασίλεια που αποτελούσαν την Αγγλία το 865 μ.Χ. παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατο του θρυλικού βασιλιά των Βίκινγκ, Ragnar “Lothbrok” Sigurdsson. Δυναμική σύνθεση με τις απαραίτητες εναλλαγές στην αφηγηματική φωνή του Stu Block. Οι falsetto κραυγές του μαζί με την δραματική φωνή του είναι ότι πρέπει για τα τραγούδια του Schaffer.

Το μελωδικό “Black Flag” εξερευνά τον πειρατικό κόσμο και ξεκινά με τον γνωστό καλπάζοντα ρυθμό του Schaffer και τις μελωδίες του Dreyer να δένουν άψογα στο κομμάτι μαζί με την ηρωική φωνή του Stu Block. Θα τραγουδήσετε με πάθος “We live out our last days with barrels of rum, black powder and the clash of the blades” και στην συνέχεια θα πωρωθείτε με το “In Your Face” μοναδικά ερμηνευμένο ρεφρέν από τον Stu Block. Ακολουθεί το δυνατό mid tempo “Raven Wings” που κατά την γνώμη μου είναι η καλύτερη σύνθεση του δίσκου, αδιαμφισβήτητα πιασάρικο και γεμάτο έντονο συναίσθημα. Ο τρόπος που τραγουδάει ο Stu είναι καθηλωτικός και η δραματική του ερμηνεία είναι αυτή που κάνει το κομμάτι να ξεχωρίσει. Το τραγούδι στέκεται άνετα δίπλα σε “Melancholy (Holy Martyr)” και “I Died For You” που είναι παρόμοιου ύφους. Κάπου προς την μέση-τέλος το κομμάτι αλλάζει ταχύτητες και περιέχει ένα όμορφα μελωδικό σόλο από τον Jack Dryer.

Προσωπικά, το “The Veil” δεν με εντυπωσίασε, αν και η καθαρή φωνή του Stu Block προσπαθεί να δώσει κάτι διαφορετικό, εν τέλει παραμένει μια απλή σύνθεση. Ανεβαίνουν οι ταχύτητες πάλι και νομίζω ότι το γρηγορότερο κομμάτι του δίσκου, “Seven Headed Whore”, είναι από τα καλύτερα thrashy τραγούδια με τον Stu Block στο μικρόφωνο. Ένας τρίλεπτος δυναμίτης με τις τριπλέτες (σσ. τρόπος παιξίματος στην κιθάρα) του Schaffer να θυμίζουν έντονα το “Violate” από το “Dark Saga”. Οι φωνητικές επιδόσεις του Stu Block σε αυτό το κομμάτι είναι εντυπωσιακές και το κομμάτι θα σας δώσει το απαραίτητο head banging που περιμένατε τόση ώρα από έναν δίσκο των Iced Earth.

Τα folk στοιχεία του ορχηστρικού “Ghost Dance (Awakens the Ancestors)” δεν με συγκίνησαν καθώς επίσης και το “Brothers” που στιχουργικά θυμίζει Manowar περνάει απαρατήρητο.
Το “Defiance” είναι άλλο ένα κομμάτι που ξεχωρίζει με τις πανέμορφα επιθετικές μελωδίες του. Τέτοια υμνικά refrain θέλουμε να ακούμε από τους Iced Earth.
Στο τέλος βρίσκεται η επική σύνθεση για την μάχη του Φρέντερικσμπεργκ στον Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο. Τεράστιο κομμάτι με αρκετές μελωδίες να θυμίζουν Iron Maiden και επιβλητική ατμόσφαιρα. Από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου με μόνο μειονέκτημα την μεγάλη διάρκεια του.

Μουσικά, ο τελευταίος δίσκος των Iced Earth θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα στο “The Dark Saga” και το “Something Wicked This Way Comes”. Δεν αγγίζει ποιοτικά τα προαναφερθέντα άλμπουμ, καθώς υστερεί πρωτοτυπίας, αλλά περιέχει κομμάτια που δύσκολα θα ξεχαστούν (όπως το “Black Flag”, “Raven Wings”, “Defiance”, “Seven Headed Whore”, “Clear Water”). Σε αυτό το άλμπουμ η μπάντα διατηρεί όλα τα trademarks και είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει εδώ και αρκετά χρόνια.