Καινούριο album Insomnium, χαράς ευαγγέλια για τους οπαδούς τους melodic death metal αφού οι Φινλανδοί εδώ και χρόνια αποτελούν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους. Για το “Winter’s Gate” όμως δοκίμασαν κάτι διαφορετικό από ότι τους είχαμε συνηθίσει, κάτι που δύσκολα δοκιμάζει ένα metal συγκρότημα γενικά. Το album είναι concept και είναι βασισμένο σε μία μικρή ιστορία που είχε γράψει ο Niilo Sevanen (μπάσο, φωνητικά). Μιλάει για μία παρέα Vikings οι οποίοι μέσα στην απληστία τους για θησαυρούς αποφασίζουν να ψάξουν για ένα νησί παρά τη δυνατή χειμωνιάτικη καταιγίδα που τους πλησιάζει.

Το “Winter’s Gate” αποτελείται από ένα 40-λεπτο κομμάτι το οποίο χωρίζεται εννοιολογικά σε έξι μέρη και για τις ανάγκες υπηρεσιών streaming το έσπασαν σε επτά κομμάτια ώστε να διατίθεται πιο εύκολα προς ακρόαση. Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολλά κότσια, ταλέντο και προσοχή για να κυκλοφορήσεις κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά το συγκρότημα σε αναγκάζει, που λέει ο λόγος, να το ακούσεις μονοκόμματο χωρίς να παραλείπεις μέρη. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό. Σκοτεινό, μελωδικό, μελαγχολικό, όπως μας έχουν συνηθίσει δηλαδή τόσα χρόνια. Η μουσική είναι υπέροχη και συνοδεύει ιδανικά το στιχουργικό κομμάτι. Προτείνεται ανεπιφύλακτα η ακρόασή του μαζί με το διάβασμα των στίχων, καθώς σε βάζει για τα καλά μέσα στην ιστορία που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Εντύπωση αποτελεί και η χρήση πολύ λίγων καθαρών φωνητικών, καθώς ήταν πιο έντονη στα τελευταία τους album. Μετά από αρκετές ακροάσεις, το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που έκαναν καθώς τους δικαίωσε και με το παραπάνω αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα επικό μουσικό ταξίδι.

Όσοι αναζητήσετε την ειδική έκδοση, θα βρείτε να την συνοδεύει ένα δεύτερο CD στο οποίο ο Sevanen αφηγείται την ιστορία καθώς και ένα 16-σέλιδο βιβλιαράκι το οποίο την έχει στα Φινλανδικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Τελικά οι Vikings έχουν την τιμητική τους φέτος, αφού και οι Amon Amarth κυκλοφόρησαν νωρίτερα στη χρονιά ένα concept album για χάρη τους.

For the fans of: Omnium Gatherum, Be’lakor, Dark Tranquillity