Insomnium

0

Ένα χρόνο πριν είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα στο οποίο κάθε συντάκτης έγραφε για το μεγαλύτερο συναυλιακό του απωθημένο, ένα συγκρότημα που δεν έχει έρθει ποτέ στη Ελλάδα. Τελικά είμαι ο πρώτος (αν δεν κάνω λάθος) που η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα (ο Δόλας θα περιμένει τους Volbeat μέχρι το Rockwave) και η ευκαιρία να τα πω με τον ιδρυτή, συνθέτη, στιχουργό, μπασίστα και τραγουδιστή των φοβερών Insomnium δεν θα μπορούσε να πάει χαμένη. Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από μία απολαυστική συζήτηση. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Insomnium01

Rockpages.gr: Γεια σου Niilo. Πώς είναι τα πράγματα στο σύμπαν των Insomnium;

Niilo Sevanen: Όλα είναι εξαιρετικά, ξεκινάμε σύντομα την επόμενη περιοδεία για το “Winter’s Gate”. Θα γυρίσουμε την Ευρώπη μέχρι τα μέσα Απριλίου. Θα περάσουμε βέβαια και από την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα και είναι περίεργο που δεν παίξαμε ποτέ εκεί. Είναι από τις τελευταίες χώρες που μας έμεναν να επισκεφθούμε.

Rockpages.gr: Ναι, είχατε ανακοινωθεί και το 2015 αλλά τότε δεν μπορέσατε λόγω προβλημάτων με την οικογένειά σου. Ελπίζω να είναι όλα καλά τώρα.

Niilo Sevanen: Όλα είναι εντάξει τώρα, ευχαριστώ. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα τα τελευταία νέα τα οποία ελπίζω ότι θα μας κάνουν να το αφήσουμε όλο αυτό πίσω μας.

Rockpages.gr: Τέλεια. Είχαν γίνει ποτέ κινήσεις στο παρελθόν για να έρθετε;

Niilo Sevanen: Ίσως υπήρξαν συζητήσεις, αλλά έμειναν στον ενδιαφέρον. Δεν βρεθήκαμε ποτέ τόσο κοντά όσο το 2015.

Rockpages.gr: Πώς ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου για το “Winter’s Gate”; Είναι το πιο επιτυχημένο σας album;

Niilo Sevanen: Η υποδοχή ήταν υπέροχη. Πήραμε φοβερές κριτικές από παντού. Είναι σίγουρα το πιο επιτυχημένο μας album αφού βρέθηκε στο Νο1 στη χώρα μας, στο top-20 στη Γερμανία και μπήκαμε και στο Billboard στην Αμερική. Οι οπαδοί μας αγκάλιασαν αυτό το album.

Insomnium03

Rockpages.gr: Ήταν τολμηρή κίνηση να κυκλοφορήσετε κάτι τέτοιο, ειδικά με την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας στην εποχή μας. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της Century Media όταν ανακοινώσατε τι θα κάνατε; Ήταν καθόλου διστακτικοί;

Niilo Sevanen: Η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα με αυτό. Τους παρουσιάσαμε το σκεπτικό μας, ότι θα συνοδευόταν από την ιστορία και τους άρεσε από την αρχή.

Rockpages.gr: Πώς και επέλεξες την ιστορία που είχες γράψει για το στιχουργικό κομμάτι;

Niilo Sevanen: Όταν αποφασίσαμε τι θέλουμε να κάνουμε, σκεφτήκαμε ότι οι στίχοι θα έπρεπε να ήταν κάτι ξεχωριστό. Είχα στο συρτάρι μια ιστορία που είχα γράψει εδώ και δέκα χρόνια, οπότε είπαμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Rockpages.gr: Η έμπνευση ήρθε από το “Crimson” των Edge Of Sanity, σωστά; Ήταν κάτι που σκεφτόσασταν καιρό ή σας ήρθε ξαφνικά;

Niilo Sevanen: Ναι, αρέσει σε όλους μας το “Crimson” όπως και οι Edge Of Sanity γενικά. Μια μέρα στο προβάδικο παίζαμε το album και απλά μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Δε θέλαμε σε καμία περίπτωση να τους αντιγράψουμε, αλλά να τους τιμήσουμε. Τελικά σταθήκαμε τυχεροί αφού ο Dan Swano ανέλαβε τη μίξη και το mastering για το “Winter’s Gate”.

Rockpages.gr: Υπήρχε καθόλου μουσική από πριν ή δημιουργήθηκε όλη από την αρχή; Ήταν η πιο δύσκολη συνθετική διαδικασία που είχατε μέχρι τώρα;

Niilo Sevanen: Όλη η μουσική ήταν καινούρια. Στην αρχή νομίζαμε πως θα ήταν πολύ δύσκολο, αφού δεν ξέραμε τι ακριβώς να κάνουμε. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά αλλά τελικά όλο το υπόλοιπο μας βγήκε εντελώς φυσικά. Δεν αποδείχτηκε τόσο δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Insomnium02

Rockpages.gr: Θα ξανάκανες κάτι παρόμοιο;

Niilo Sevanen: Για το επόμενο album όχι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Rockpages.gr: Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σαν στην Ελλάδα;

Niilo Sevanen: Θα παίξουμε όλο το καινούριο album και θα τα δώσουμε όλα πάνω στη σκηνή, όπως κάνουμε πάντα. Όσο κόσμο και να έχουμε από κάτω, είναι η πρώτη μας εμφάνιση και θα ανταμείψουμε τους οπαδούς που θα έρθουν να μας δουν.

Rockpages.gr: Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

Niilo Sevanen: Θα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά δεν μπορώ να σου πω ποιες. Έχουμε την άνεση σαν headliners να παίξουμε μεγάλο set και θα βάλουμε τραγούδια ίσως και από όλα τα album μας.

Insomnium05

Rockpages.gr: Θα σε πάω τώρα αρκετά χρόνια πίσω. Πριν το ντεμπούτο των Insomnium κυκλοφόρησες με τους Watch Me Fall το εξαιρετικό “Worn”. Υπήρξαν ποτέ σκέψεις για μια επανένωση;

Niilo Sevanen: Όχι, αφού μετά τη διάλυσή τους ήρθε ο Ville Vanni στους Insomnium. Ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάναμε και δεν ζήτησε ποτέ κάτι διαφορετικό. Ούτε εγώ ένιωσα την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Rockpages.gr: Αν μπορούσες να πας πίσω το χρόνο θα άλλαζες κάτι σε κάποιο album;

Niilo Sevanen: Δε νομίζω, όλα αυτά που κάναμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας έφεραν ως εδώ. Ακόμα και τα λάθη, μας βοήθησαν να μάθουμε και να χτίσουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

Rockpages.gr: Πέρυσι οι Insomnium έκλεισαν είκοσι χρόνια ιστορίας. Ποιες ήταν οι προσδοκίες σας όταν ξεκινήσατε με το συγκρότημα;

Niilo Sevanen: Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν 16-17 χρονών. Απλά γράψαμε ένα demo και θέλαμε να βγάλουμε ένα album. Μετά από αυτό θέλαμε να παίξουμε live, μετά να βγάλουμε άλλο ένα, μετά να παίξουμε εκτός Φινλανδίας. Καταλαβαίνεις, υπήρχε μία κλιμάκωση. Δεν είχαμε μακροπρόθεσμα σχέδια, πηγαίναμε βήμα-βήμα.

Rockpages.gr: Μελλοντικά πλάνα μετά το τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας;

Niilo Sevanen: Μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία θα κάνουμε άλλη μία σε Αμερική και Καναδά, δύο show σε festival και μετά θα μπούμε στη διαδικασία ηχογράφησης του νέου album.

Rockpages.gr: Υπάρχει καθόλου υλικό;

Niilo Sevanen: Έχουμε γράψει τέσσερα κομμάτια σε μια πρώιμη demo μορφή. Χρειάζονται βέβαια δουλειά ακόμα. Πλέον ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε, οπότε δεν θα βιαστούμε και θα δουλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Rockpages.gr: Niilo σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Έχεις τον τελευταίο λόγο.

Niilo Sevanen: Ένα ευχαριστώ σε όλους για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και περιμένουμε τους Έλληνες fans να έρθουν και να απολαύσουν το show.

Insomnium04