Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω σημειώσει, όλα αυτά τα χρόνια στο Rockpages, ότι οι Iron Maiden είναι (και θα είναι για πάντα) η σημαντικότερη και σίγουρα μέσα στις τρεις πιο επιδραστικές heavy metal μπάντες ever!Τώρα, βέβαια, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό με αυτή την παρατήρηση αλλά ποτέ δεν έβλαψε μία ακόμη επισήμανση. Διανύοντας μία από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες περιόδους της καριέρας τους, οι Maiden γυρίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον κόσμο με το ειδικά διαμορφωμένο Ed Force One και από τότε έχουν κυκλοφορήσει δύο συλλογές, δύο live και ένα studio album. Εδώ επικεντρώνεται και η κριτική των μακροχρόνιων φίλων του συγκροτήματος, οι οποίοι δέχονται έναν καταιγισμό κυκλοφοριών με γνωστά σε όλους κομμάτια (εξαίρεση αποτελεί φυσικά το “The Final Frontier”). Εδώ, όμως, δεν θα σχολιάσουμε αυτή την πρακτική αλλά είμαστε εδώ για μία πρώτη παρουσίαση του διπλού DVD “En Vivo”.
 
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει την εμφάνιση των Maiden στο Santiago της Χιλής τον περασμένο Απρίλιο ενώ υπάρχουν εμβόλιμες σκηνές και από το Buenos Aires (βέβαια, η μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα πλάνα είναι από το ανοιχτό γήπεδο του Santiago όπου πάνω από 50.000 fans των Maiden δημιουργούν μία εκρηκτική και άκρως απολαυστική για εμάς εικόνα). Οι Maiden –όπως είδαμε και εμείς στη Μαλακάσα- βρίσκονται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση ενώ αν και παραδέχομαι ότι δεν μου άρεσε και τόσο πολύ το τελευταίο τους μουσικό πόνημα, εντούτοις αναγνώρισα αμέσως πόσο καλύτερα αποδίδονται επί σκηνής τα νέα κομμάτια. Το ίδιο ισχύει και στο “En Vivo”…οι εκτελέσεις των νέων κομματιών είναι άψογες με τις λήψεις των πάρα πολλών cameramen να είναι αψεγάδιαστες. Ίσως σκηνοθετικά να κουράζει ελαφρώς με τα πολλά split screens (μέχρι και πέντε μικρές εικόνες προβάλλονται κάποιες στιγμές ταυτόχρονα στην οθόνη) χωρίς να αλλοιώνεται βέβαια το υψηλό επίπεδο ηχητικής και οπτικής ποιότητας και ευκρίνειας.

Το δεύτερο μέρος είναι ένα documentary με τίτλο “Behind The Beast” και αποτυπώνει τι συνέβη ακριβώς στα παρασκήνια του πρώτου σκέλους της “The Final Frontier Tour” με όλες τις λογιστικές και όχι μόνο δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια δαιδαλώδης περιοδεία. Ο λόγος εδώ ανήκει στο road crew που είναι οι αφανείς ήρωες και χαίρομαι που τους το αναγνωρίζει και το ίδιο το συγκρότημα (με πρώτο πρώτο τον Αρχηγό…). Εξαιρετική, πραγματικά, δουλειά από όλους τους υπεύθυνους για τη δημιουργία αυτού του ενημερωτικού DVD.

Να ζητήσω τώρα ένα λιγότερο prog album…;

Highlight: Βλέποντας το “Behind The Beast” είδα μερικά οικεία πρόσωπα από το road crew θυμίζοντας μας μερικές ωραίες στιγμές που περάσαμε όταν είχαν έρθει την τελευταία φορά οι Maiden στη χώρα μας…

Σάκης Νίκας