Το πόσο σημαντική και καινοτόμος μπάντα είναι οι Jane’s Addiction είναι γνωστό στους πάντες (ακόμη και σε αυτούς που δεν παρακολουθούν την πορεία τους) και φυσικά δεν χρειάζεστε εμένα να σας το υπενθυμίσω. Από την άλλη είναι και μία περίεργη περίπτωση συγκροτήματος αφού δίχως υπερβολή κυκλοφορεί δίσκους μία φορά στα δέκα χρόνια! Βέβαια δεν θα περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από έναν καλλιτέχνη (με την πλήρη έννοια του όρου) σαν τον Perry Farrell όπου συνθέτει όποτε και ό,τι εκείνος θέλει χωρίς φραγμούς και στεγανά.

Το “The Great Escape Artist” δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά σίγουρα δεν αγγίζει το μεγαλείο των τριών προηγούμενων studio δίσκων των Αμερικανών. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι είναι κακό, μέτριο ή αδιάφορο. Το ακριβώς αντίθετο! Απλώς, όταν τα προηγούμενα «αδερφάκια» σου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο –και τα έχεις κυκλοφορήσει στην συνθετική σου ακμή-, τότε το έργο σου είναι δύσκολο.

10 ως επί το πλείστον mid-tempo κομμάτια που φανερώνουν μία πιο ώριμη πλευρά των Jane’s και με τον Farrell να βρίσκεται στο προσκήνιο και τον Navarro να περιορίζεται μάλλον στα απολύτως απαραίτητα συνθέτουν την εικόνα του “The Great Escape Artist” το οποίο δεν είναι το τυπικό Jane’s Addiction album αλλά είναι σίγουρα αξιόλογο και φυσικά «ψαγμένο». Το “Irresistible Force” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν συνθέσει ποτέ οι Jane’s και άνετα θα το συμπεριλάμβανα δίπλα στις πιο ρηξικέλευθες και λαμπερές στιγμές των Jane’s. Ακούστε το!

Highlight: Ο Stephen Perkins παίζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα drum θέματα που έχω ακούσει.