Ποιος θα το περίμενε πως δέκα χρόνια μετά το θάνατο του εμβληματικού frontman των Ramones, του Joey, θα κυκλοφορούσε άλλο ένα στούντιο άλμπουμ του. Γιατί εάν η κυκλοφορά του “Don’t Worry About Me” ήταν προγραμματισμένη και οι ηχογραφήσεις είχαν γίνει για αυτό τον σκοπό, στην περίπτωση του “Ya Know” τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ο Mickey Leigh, αδερφός του Joey συνέλλεξε ηχογραφήσεις του τραγουδιστή και με τη βοήθεια άλλων, και μερικών πολύ γνωστών μάλιστα (Joan Jett, Steven Van Zandt, Richie Ramone, Holly Beth Vincent, Genya Ravan), προέκυψε το άλμπουμ. Σίγουρα, η πρώτη σκέψη για το όλο εγχείρημα δεν είναι θετική και αυτό είναι απολύτως λογικό. Από την άλλη ακούγοντας το άλμπουμ η πληρότητα των συνθέσεων εντυπωσιάζει, ενώ κάποια κομμάτια αναδεικνύουν πτυχές του Joey που δεν θα μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια από τους πατέρες του punk. Διότι εάν νομίζετε ότι το “Ya Know” είναι ένα κατεξοχήν punk άλμπουμ είστε γελασμένοι. Το “Waiting For That Railroad” έχει southern rock/country καταβολές και η φωνή και το στυλ τραγουδιού του Joey ταιριάζουν γάντι. Το “I Couldn’t Sleep Last Night” φανερώνει μια rockabilly επιρροή και αναφορά στον «Βασιλιά» Elvis. Σίγουρα, υπάρχουν και τα κομμάτια που φέρνουν σε Ramones, αλλά η απουσία του Johnny και κυρίως η συνθετική οξύτητα του Dee Dee είναι παραπάνω από εμφανείς.

Γενικά, αν και οι προθέσεις πριν την ακρόαση του άλμπουμ μπορεί να είναι συγκεκριμένες, ακούγοντας τα τραγούδια μπορεί να ξεγελαστεί κανείς πως ακούει κανονικό άλμπουμ, αφού έχει πέσει τόσο πολύ δουλειά και η ποιότητα των demos του Joey είναι τέτοια που το αποτέλεσμα ακούγεται ολοκληρωμένο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην παραγωγή έχουν συνεργαστεί ο Ed Stasium, ο Jean Beauvoir και ο Daniel Del Ray, που είχαν όλοι τους δουλέψει με τους Ramones. Και να φανταστείτε ότι αυτό το υλικό δεν είναι το μοναδικό που έχει στην κατοχή του ο Mickey Leigh…