Katatonia – Live Releases

0

Τους έχω δει πέντε φορές μέχρι τώρα. Κι όμως, όποτε ανακοινώνεται άλλη μία εμφάνισή τους στη χώρα μας, θα την υποδέχομαι με τον ίδιο ενθουσιασμό. Κι αυτό επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ξεχωριστό συγκρότημα. Είτε έρχονται με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, είτε με ένα best-of setlist, είτε με επετειακό χαρακτήρα στο οποίο παίζουν μια κυκλοφορία ολόκληρη, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μια βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των παρευρισκόμενων. Η απόδοσή τους επί σκηνής είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε «συναυλιακή σταθερά». Δεν θα σε απογοητεύσουν. Δεν είναι στο DNA τους. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή τους στο Fuzz, ας ανατρέξουμε στις ζωντανές κυκλοφορίες τους οι οποίες δείχνουν ότι και σε αυτό τον τομέα οι Σουηδοί θα ψάξουν τρόπους για να δώσουν κάτι πέραν του συνηθισμένου στους οπαδούς τους.

Katatonia

2005 – The Black Sessions (Peaceville)

Δεν είναι αμιγώς ζωντανή κυκλοφορία, είναι όμως η πρώτη φορά που αποτυπώθηκε σε video μια συναυλία του συγκροτήματος. Στο “The Black Sessions” έχουμε ένα διπλό CD με όλα τα b-sides που είχαν βγάλει μέχρι τότε καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την μέχρι τότε ιστορία τους, ενώ στο συνοδευτικό DVD υπάρχει μια εμφάνισή τους από το 2003 στην Κρακοβία με ένα πολύ αξιόλογο set δεκαπέντε τραγουδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάποιο λόγο πολλές metal μπάντες εκείνη την περίοδο έβγαλαν DVD από τον ίδιο συναυλιακό χώρο (π.χ. Rotting Christ, Anathema, Gorgoroth, Green Carnation).

2007 – Live Consternation (Peaceville)

Ηχογραφημένο και βιντεοσκοπημένο στο Summer Breeze Open Air του 2006, το “Live Consternation” είναι η πρώτη απόπειρα για τους Katatonia να βγάλουν μία ζωντανή κυκλοφορία, ένα χρόνο μετά το αριστούργημα “The Great Cold Distance” που έκανε το όνομά τους να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Πλεονέκτημα το ότι έπαιξαν βράδυ, οπότε υπάρχει η αντίστοιχη ατμόσφαιρα. Μειονέκτημα το ότι υπάρχουν μόνο έντεκα τραγούδια, αφού σε festival έχεις πολύ συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη σκηνή. Η εμφάνισή τους όμως δεν παύει να είναι απολαυστική. Θα το βρείτε σε μονό βινύλιο καθώς και μονό CD/DVD.

2013 – Last Fair Day Gone Night (Peaceville)

Τώρα μάλιστα. Η περιοδεία για τα δέκα χρόνια του “Last Fair Deal Gone Down” (2011) στην οποία το ιστορικό album παίχτηκε στην ολότητά του, ακολουθούμενο από ένα best-of που περιλάμβανε μέχρι και κάποια εξαιρετικά b-sides που δύσκολα ακούγονται σε συναυλίες τους. Η κυκλοφορία αυτή είναι από μία άψογη εμφάνιση στο Λονδίνο, με ένα άκρως χορταστικό set είκοσι τριών τραγουδιών συνολικής διάρκειας σχεδόν δύο ωρών! Η Αθήνα ήταν από τις τυχερές πόλεις την περιοδείας, αφού μας επισκέφθηκαν τον Μάιο του 2011 στο Fuzz. Απαραίτητο για κάθε οπαδό του συγκροτήματος. Επίσης, μια καλή ευκαιρία να τους γνωρίσει κάποιος που δεν είχε πιο πριν επαφή μαζί τους. Τόσο σε θέμα μουσικής, αφού είναι αντιπροσωπευτικό του ήχου τους, όσο και σε θέμα εμφάνισης αφού φαίνεται η δυναμική που έχουν όσο βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Θα το βρείτε σε τριπλό βινύλιο, μονό CD/DVD καθώς και διπλό CD/DVD που περιέχει και ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκεκριμένη επέτειο.

2015 – Sanctitude (Kscope Music)

Μία πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση, εμπνευσμένη από το album “Dethroned & Uncrowned” (2013) το οποίο είναι το φανταστικό “Dead End Kings” (2012) σε ακουστική εκδοχή. Εδώ οι Katatonia παίζουν στο Union Chapel του Λονδίνου και επιλέγουν δεκαεπτά τραγούδια τους τα οποία προσαρμόζουν σε ακουστικές εκτελέσεις. Καταπληκτική απόδοση, μοναδική ατμόσφαιρα που συνοδεύεται με κεριά, πανέμορφος χώρος που φτιάχνει ένα ιδανικό σκηνικό. Εδώ οι Σουηδοί δείχνουν ότι μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικά πράγματα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Θα το βρείτε σε διπλό βινύλιο, μονό CD/DVD καθώς και Blu-ray. Σαν bonus υπάρχει πάλι ντοκιμαντέρ για την συναυλία.

2017 – The Great Cold Distance Live in Bulgaria (Peaceville)

Τυχεροί οι γείτονες, δεν μπορείς να πεις. Άλλη μία περίπτωση στην οποία οι Katatonia δοκίμασαν κάτι ξεχωριστό. Η εμφάνισή τους έλαβε μέρος τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο στο Plovdiv, όπου έπαιξαν ολόκληρο το “The Great Cold Distance” στην δεκαετή επέτειό του με συνοδεία φιλαρμονικής ορχήστρας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Μιλάμε έτσι κι αλλιώς για ένα album το οποίο κατά γενική ομολογία είναι μέσα στα πέντε καλύτερα που έχουν βγάλει ποτέ και αυτή η διαφορετική εκτέλεση το απογειώνει. Δυστυχώς, είναι η μόνη ζωντανή δουλειά τους που δεν βγήκε σε video έκδοση αλλά αρχικά μόνο σε διπλό βινύλιο και στη συνέχεια σε bonus CD στην επανέκδοση του “The Great Cold Distance”. Ελπίζω να έγινε βιντεοσκόπηση και κάποια στιγμή να δει το φως της μέρας, μέχρι τότε όμως υπάρχει ένα ερασιτεχνικό clip στο YouTube που δείχνει ολόκληρη τη συναυλία με πάρα πολύ καλό ήχο.

2020 – Dead Air (Peaceville)

Ένα συγκρότημα που βρίσκεται συνέχεια στο δρόμο και ζει (και) από τις περιοδείες, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χορό του live streaming κατά τη διάρκεια των lockdowns. Δεκτές όλες οι ενστάσεις αλλά με κάποιο τρόπο έπρεπε τόσοι και τόσοι καλλιτέχνες να μαζέψουν τη χασούρα που είχαν κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης. Σε μιάμιση ώρα ακούμε και βλέπουμε είκοσι τραγούδια από όλη την καριέρα τους. Σίγουρα δεν είναι κάτι εντυπωσιακό οπτικά, μουσικά όμως βρίσκεται στα υψηλά standards που μας έχουν συνηθίσει οι Σουηδοί και μπορεί να χρησιμεύσει και αυτό σαν μία καλή ευκαιρία να τους μάθει για πρώτη φορά κάποιος ακροατής. Θα το βρείτε σε διπλό βινύλιο καθώς και διπλό CD/μονό DVD.

Γιώργος Τερζάκης