Στα 20 σχεδόν χρόνια που είμαστε online σαν περιοδικό, είναι κυριολεκτικά μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών τα θέματα που αφορούν στο ελληνικό rock. Όταν, όμως, αφιερώνουμε μέρος της ύλης μας σε αυτό πάει να πει ότι αξίζει πραγματικά της προσοχής όλων…ακόμη και εκείνων που δεν παρακολουθούν από κοντά το συγκεκριμένο χώρο και ιδίωμα. Ο Κώστας Τουρνάς δεν είναι μόνο ένας καθολικά αποδεκτός καλλιτέχνης, δεν είναι μόνο ένας πρωτοπόρος του ελληνικού rock, είναι κυρίως ένας αξιοπρεπής μουσικός με μία πλούσια δισκογραφία που τιμάει το ελληνικό τραγούδι. Και όχι μόνο αυτό. Είναι ένας καινοτόμος μουσικός που σε ηλικία 22 ετών (!) ηχογράφησε ένα από τα αρτιότερα prog rock albums, το “Απέραντα Χωράφια”, που περιελάμβανε μία μόνο σύνθεση διάρκειας 34 σχεδόν λεπτών. Απίστευτα πράγματα…ειδικά για εκείνη την εποχή.

Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου η επικείμενη κυκλοφορία ενός βιβλίου για τον Κώστα Τουρνά υπό την επίβλεψη του ίδιου και κάποιων ανθρώπων που παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες την καριέρα του, γνωρίζαμε εκ των προτέρων, ότι θα ήταν κάτι καλό. Δεν ξέραμε όμως…πόσο καλό! Για να ακριβολογούμε, το “50 χρόνια” είναι ένα πραγματικό κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, ένα εκδοτικό πόνημα όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί για Έλληνα μουσικό! Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι στίχοι του Τουρνά, δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από τη  δεκαετία του 70 ως και πρόσφατα, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ολόκληρη η δισκογραφία του καθώς και ορισμένα εξαιρετικά κείμενα του Τουρνά πάνω σε διάφορα θέματα που φωτίζουν μία άλλη πλευρά του σπουδαίου αυτού μουσικού. Και όλα αυτά σε ένα απίστευτο πακέτο, με ξεχωριστή θήκη/κουτί και μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση 688 (!) σελίδων. Μάλιστα, οι 500 τυχεροί που πρoπαρήγγειλαν το βιβλίο έπαιρναν μαζί ένα CD με ακυκλοφόρητα τραγούδια (δύο εκ των οποίων είναι ολοκαίνουργια) ενώ ο ίδιος ο Κώστας Τουρνάς είχε υπογράψει τα αντίτυπα. Αν και η απλή έκδοση του βιβλίου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις 17/1/2022, εντούτοις μπορείτε να τσεκάρετε τον παρακάτω σύνδεσμο μήπως προλάβετε κάποιο από τα τελευταία αντίτυπα της πολυτελούς έκδοσης σε προνομιακή τιμή:  https://astronera.bigcartel.com/product/cd-kostas-tournas-book-bonus-cd

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συντελεστές αυτής της αψεγάδιαστης εκδοτικής προσπάθειας αλλά κυρίως ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον Κώστα Τουρνά για όσα μας έχει χαρίσει αυτά τα 50 χρόνια!