Lucifer, Half Gramme of Soma @ Gagarin

0

Lucifer 43

Οι Lucifer της Johanna με πολύ καλό δεύτερο (!) άλμπουμ (“Lucifer II”) και τη συμμετοχή του Nicke Andersson στην σύνθεση και ηχογράφηση του άλμπουμ, βγήκαν για περιοδεία και για πρώτη φορά θα τους βλέπαμε στη χώρα μας. Το line up ολοκληρώνουν οι Martin Nordin, Linus Björklund και Alex Mayr. Αυτή η πεντάδα λοιπόν έγραψε τη δική της ιστορία και οι περίπου 300 τυχεροί που βρεθήκαμε στο Gagarin θα παραμιλάμε, τουλάχιστον μέχρι να έρθει πάλι doom hard rock female fronted band με 2ο άλμπουμ στη χώρα μας!

Οι Half Gramme of Soma, παίζουν ψυχεδελικό stoner rock και ήταν ένα πρώτο άψογο 40λεπτο για τη βραδιά. Μπήκαν δυνατά και ομολογώ ότι με βάρεσαν  στο κεφάλι κατακούτελα, χτυπώντας με στο σημείο που ξυπνάει dark ένστικτα. Τα “Drowned” και “Jerk” με κέρδισαν από το πρώτο δευτερόλεπτο αποπνέοντας evilness με την punk-occult αισθητική τους. Καταπληκτικά κομμάτια από ένα έμπειρο και σφιχτοδεμένο σύνολο που συνέχισε παίζοντας κομμάτια από το “Groove is black”, θυμίζοντας μου κάποιες φορές 1000mods. Φοβερός ο drummer (δεν πρέπει να κοίταξε δευτερόλεπτο τα τύμπανα του ενώ λύσσαγε…!) και γενικότερα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, πρέπει να τους ψάξω παραπάνω!

HALF Gramme of SOMA 38
 

Παραδόξως για Κυριακή, το Gagarin σου έδινε την εντύπωση του γεμάτου, όπως ομοιόμορφα απλώθηκε ο κόσμος. Αραιά μεν, αλλά φαινόταν γεμάτο, και φυσικά άξιζε τον κόπο. Μιάμιση περίπου ώρα ενός άκρως επαγγελματικού και χορταστικού show από τους Lucifer. Κόκκινοι, μάλλον κατακόκκινοι φωτισμοί, καπνοί, και άριστος ήχος, και οι Lucifer είναι το ακριβές όραμα της Johanna όταν ξεκίναγε το συγκρότημα. 70’s straightforward rock, με occult προεκτάσεις και doomy τραγουδάρες.

Το “Faux Pharaoh”, αν και τελευταίο κομμάτι του “Lucifer II” αποτέλεσε ένα δυναμικό άνοιγμα και μας έβαλε αμέσως στο κλίμα. Η φωνή της Johanna, σήμα κατατεθέν του ήχου του συγκροτήματος, αγέρωχη, επική. Εντυπωσιακή με ένα αποκαλυπτικό, στενό, all black σύνολο, τράβαγε αν όχι όλα, τα περισσότερα βλέμματα του κοινού. Λίγο πιο πίσω ο Nicke Andersson εκρηκτικός στα τύμπανα, και η all star band που αποτελεί τους live Lucifer ήταν άψογη!

Lucifer 46

Η μεγάλη πλειοψηφία του set βασίστηκε στο “Lucifer II”, ενώ δεν έλειψαν σφήνες και από το “Lucifer I”, όπως το “Morning Star”, αλλά και μια διασκευή στο “Take me away (Together as one)” του Paul Stanley. Προσωπικά ξεχώρισα τις εκτελέσεις των “Dreamer” και “Reaper on your Heels” (που έκλεισε το κανονικό set), ενώ η πιο hot/rocking στιγμή ήταν η διασκευή σε Rolling Stones (“Dancing with Mr.D) όπου οι δύο κιθαρίστες απέδειξαν ότι έχουν και πολύ καλές φωνητικές ικανότητες. Το encore αποτελούνταν από τρία τραγούδια και μας πήγε στην αρχή για το πρώτο Lucifer τραγούδι που γράφτηκε ποτέ, το Sabbathiκό «Anubis” αλλά και την αρχή του “Lucifer II”, για το “California Son”, το πιο up tempo τραγούδι της μπάντας. Οι Lucifer άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, ευχαρίστησαν τους οπαδούς τους και σίγουρα θα κάνουν ακόμα πολύ κόσμο να προσκυνήσει στο μέλλον. Well done Johanna, Nicke, Martin, Linus, Alex. All hail Lucifer!

Κώστας Βουλγαρέλης

φωτο: Διονύσης Παρθενιάδης

Lucifer 45

{galleryLiveReports/2018/Lucifer}{/gallery}