Η αλήθεια είναι ότι ήμουν αισιόδοξος από την αρχή της όλης “διαδικασίας” για την κυκλοφορία του διάδοχου του “Happiness Is The Road”. Δεν είμαι σίγουρος για το λόγο, ήταν όμως σα να ήξερα μέσα μου ότι το αποτέλεσμα του καινούργιου album των Marillion θα ήταν κάτι το πολύ καλό.

Πράγματι, το “Sounds That Can’t Be Made” δικαίωσε αυτό το προαίσθημα που με διακατείχε. Πρόκειται για ένα σύνολο οκτώ συνθέσεων οι οποίες ναι μεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κλασσικές Marillion, δίνουν όμως σε κάποια σημεία, αρκετά διαφορετικό συναίσθημα από αυτό που απέπνεε από τις δουλειές των Βρετανών την τελευταία δεκαετία. Στο album διατηρείται η δεδομένη ποιότητα που διακρίνει όλες της κυκλοφορίες των Marillion αλλά και το μελωδικό, τεχνικό και μελεγχωλικό στοιχείο, βασικά συστατικά των βετεράνων του progressive rock αλλά και για άλλη μια φορά δικρίνεται μια διαφορετικότητα από την ίδια τους τη φύση και μάλιστα αυτή εμφανίζεται από την αρχή του “Sounds That Can’t Be Made”. Στο δεκαεπτάλεπτο “Gaza” που ανοίγει το album, οι Marillion ακούγονται  αρκετά groovάτοι σε σχέση με τον ήχο που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία πολλά χρόνια και ίσως αυτό να ξεγελάει κάποιον μη μυημένο στο συγκρότημα. Εκεί που ο μέσος ακροατής θα έρθει στα…ίσια του είναι η στιγμή που θα ακούσει το εξειρετικό “Power” ένα κομμάτι πιο κοντά στ’ αυτιά του και που δείχνει να είναι και το κομμάτι που θα στιγματίσει (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) αυτόν τον δίσκο.

Δεν είναι όμως μόνο το “Gaza” πολύ μεγάλο σε διάρκεια, υπάρχουν άλλα δύο κομμάτια που ξεπερνούν τα δέκα λεπτά, τα “Montreal” και “The Sky Above The Rain” με το οποίοκλείνει το album, παρόλ’ αυτά σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πω ότι κουράζουν, είναι πραγματικά υπέροχα.

Το “Sounds That Can’t Be Made” είναι πιστεύω μια εξαιρετική προσθήκη στη δισκογραφία των Marillion και που δε θ’ αφήσει αδιάφορο κάποιον που παρακολουθεί το συγκρότημα. Έχω ξαναγράψει ότι είναι μια δύσκολη στο άκουσμα μπάντα από την εποχή που ο Steve Hogarth ανέλαβε να τους αλλάξει ρότα και πως απευθύνονται σε συγκεκριμμένο και πολύ απαιτητικό ακρωατήριο.

Σε όσους θέλετε το κάτι παραπάνω, θαπροτείνω τη deluxe limited edition, μια εκπληκτική συσκευασία με bonus DVD με τα video clip των “Power” και “Lucky Man” σκηνές από studio, soundcheck, τα γνωστά The making of…και γενικά υλικό που πάντα ζητούν οι οπαδοί ενός αυγκροτήματος.
 

Tags