Λίγες ώρες έμειναν για την εμφάνιση των Mask Of Prospero στο Temple, όπου θα παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους άλμπουμ, “Hiraeth”. Ο τραγουδιστής Χρήστος Κοντούλης μας μιλάει για το θέμα του άλμπουμ, την εξέλιξη και την πρόοδο που σημειώνει το συγκρότημα, την ελληνική σκηνή και για την απόλυτη αιώνια heavy metal «κόντρα»… Συνέντευξη: Γιάννης Δόλας

Rockpages.gr: Το νέο άλμπουμ πραγματεύεται μεταξύ άλλων την εσωστρέφεια και την απομόνωση, πόσο σας επηρέασε η πανδημία στη σύνθεση της μουσικής του “Hiraeth”;

Χρήστος Κοντούλης: Σε ό,τι έχει να κάνει με το στιχουργικό κομμάτι, η αλήθεια είναι πως τα κομμάτια ήταν έτοιμα προ κορωνοϊού, όσο παράξενο και αν ακούγεται και υπό την έννοια της όποιας καθυστέρησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα που αποπνέει ο δίσκος θυμίζει covid συναισθήματα, καταδεικνύει το δίχως άλλο τη στροφή του ατόμου προς τον εαυτό του.

Rockpages.gr: Είναι πιο δύσκολο να κυκλοφορήσεις το πρώτο σου άλμπουμ, ή το δεύτερο;

Χρήστος Κοντούλης: Θα πούμε πως το καθένα έχει τη δυσκολία του. Ίσως να επέλεγα το δεύτερο, καθώς στον πρώτο δεν έχεις καμία απαίτηση, μόνο υπερενθουσιασμό, ίσως και κάποια απορία για το πώς θα βγει ο δίσκος, και μέχρι εκεί. Με τον δεύτερο δίσκο, ωστόσο, έχεις απαιτήσεις, προσπαθείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τον προκάτοχο.

Rockpages.gr: Ακόμα και με πρόχειρες ακροάσεις είναι ξεκάθαρο ότι διανύσατε αρκετά μεγάλη απόσταση από το “Observatory”. Που το αποδίδετε αυτό; Φιλτράρατε περισσότερο τις επιρροές σας; Ανακαλύψατε νέα πράγματα; Απελευθερωθήκατε περισσότερο;

Χρήστος Κοντούλης: Λίγο απ’ όλα όσα ανέφερες, αλλά σίγουρα μάθαμε πολλά μέσα από τον πρώτο δίσκο, ήταν ένα μεγάλο σχολείο, για το πώς πρέπει να δουλεύεις, αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις ορισμένες καταστάσεις. Οι επιρροές μπορεί να μην άλλαξαν, αλλά εμείς αλλάξαμε, προοδεύσαμε, εξελιχθήκαμε, και έτσι θα συνεχιστεί.

Rockpages.gr: Επίσης, αισθητή είναι και η «βελτίωση» στην παραγωγή. Τι κάνατε διαφορετικά στο “Hiraeth”;

Χρήστος Κοντούλης: Στο “Hiraeth” ουσιαστικά συλλέξαμε τα «μελανά» σημεία της παραγωγής του πρώτου δίσκου και εστιάσαμε στην εξάλειψή τους. Από την άλλη, η έρευνα για τον τέλειο ήχο ποτέ δεν σταματά και σε κάθε δίσκο θα προσπαθούμε να ξεπερνάμε ό,τι είχαμε κάνει στον εκάστοτε προηγούμενο.

Rockpages.gr: Σαν ελληνικό συγκρότημα ποιο θα λέγατε ότι είναι το «ταβάνι» για την ελληνική σκηνή; Είναι πχ η επιτυχία των Planet Of Zeus και των 1000Mods; Μπορεί να πετύχει κάποιος κάτι παραπάνω; Αν ναι τι και με ποιον τρόπο;

Χρήστος Κοντούλης: Αν μιλάμε για ταβάνι, τότε θα πρέπει μάλλον να αναφέρονται μπάντες όπως οι Rotting Christ και οι Septicflesh, οι οποίοι έχουν καταστήσει το όνομά τους ως συνώνυμο της παγκόσμιας καταξίωσης. Πάντοτε πρέπει να προσβλέπεις σε ένα πρότυπο και να στοχεύεις ψηλά, διαφορετικά θα μείνεις καρφωμένος στη γη, παραμένοντας στάσιμος. Απαιτούνται, ωστόσο, όχι μόνο θυσίες, αλλά και ένα υπόβαθρο (οικονομικό, μουσικό, οικογενειακό), που λίγοι διαθέτουν. Αυτή είναι μια κυνική αλήθεια. Όσο ποιοτικός και να είσαι από μουσικής άποψης, ίσως και ποτέ να μην είναι αρκετό. Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί για μπάντες, γιατί δεν έχουν κάνει το κάτι παραπάνω; Και δεν είναι μουσικοί αυτοί οι λόγοι.

Rockpages.gr: Πόσο ανοιχτή είναι η ελληνική σκηνή για πιο μοντέρνα ακούσματα και πιο μοντέρνες metal φόρμες, σαν κι αυτές που παίζετε εσείς;

Χρήστος Κοντούλης: Νομίζουμε απόλυτα, και αυτό φαίνεται και από πληθώρα μπαντών που έχουν ανακύψει στην ελληνική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Το μοντέρνο metal είναι εδώ και έχει πολλά να δώσει ακόμη, καθώς μόλις τώρα βρίσκεται σε διαδικασία παγίωσης των χαρακτηριστικών του.

Rockpages.gr: Ποια είναι τα πιο τρελά σας όνειρα για τους Mask Of Prospero;

Χρήστος Κοντούλης: Δεν είναι τρελά, ούτε καν όνειρα, αλλά κάτι πολύ απλό: να παίξουμε μουσική που να ευχαριστιόμαστε, και έτσι να το χαίρεται και το κοινό μας. Τόσο απλά, τόσο ειλικρινά. Αυτό είναι η μουσική.

Rockpages.gr: Παλιά η «κόντρα» ήταν Beatles Vs. Stones, μετά έγινε Maiden Vs. Metallica, η επόμενη ποια θα είναι; Slipknot Vs. Avenged Sevenfold;

Χρήστος Κοντούλης: Νομίζω πως το Slipknot vs Avenged θεωρείται από τη νέα γενιά έως και παρωχημένη κόντρα! Πάντα θα υπάρχει ένα δίπολο για να δημιουργείται η «ευγενής» κόντρα μεταξύ των οπαδών. Κατά τη γνώμη μου, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν: Maiden και Metallica ας παραμείνει, για να μαθαίνουν και οι νέοι (αλλά να επιλέγουν Pink Floyd στο τέλος)!

Rockpages.gr: Τι να περιμένω από την εμφάνιση στο Temple το Σάββατο;

Χρήστος Κοντούλης: Να περιμένετε πάθος και μεγάλη επιθυμία να παρουσιάσουμε τον νέο μας δίσκο στην ολότητά του, καθώς ανυπομονούμε να παίξουμε τη μουσική μας όσο το δυνατόν περισσότερο και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «μουσική» ένταση! Ελάτε να κουνηθείτε και να περάσετε καλά, και να περάσουμε κι εμείς καλά μαζί σας.