Με αφορμή την επιστροφή των Σουηδών ορθόδοξων Doom metallers Memory Garden στη χώρα μας για λογαριασμό του Demons Gate Festival, ζητήσαμε από τον Tom Björn: να μας πει λίγες κουβέντες και να προετοιμάσει το έδαφος. Συνέντευξη: Κώστας Κουναδίνης

Rockpages.gr: Επιστρέφετε στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά. Γνωρίζω πολύ καλά πως έχετε ισχυρούς δεσμούς με το Ελληνικό κοινό οι οποίοι πηγαίνουν πίσω στις αρχές της μπάντας. Πως αισθάνεστε για αυτό?

Tom Björn: Φυσικά είναι μεγάλη τιμή για μας να έχουμε τόσο πιστούς οπαδούς σαν τους Έλληνες! Επίσης αισθάνομαι πως είναι πραγματικά ειλικρινείς στα σχόλιά τους και δεν θα σου πουν απλά αυτό που θες να ακούσεις. Δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως στα 90ς η Ελλάδα είχε τόσο ισχυρή doom κουλτούρα και πως θα μας δινόταν η ευκαιρία να γίνουμε κομμάτι της πολλές φορές. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο Demons Gate Festival.

Rockpages.gr: Τα τελευταία 3 χρόνια με την πανδημία και όλα όσα ακολούθησαν, τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες γενικότερα επηρεάστηκαν όσο λίγοι. Πως βιώσαν οι Memory Garden αυτό το πραγματικά τρελό και απρόβλεπτο διάστημα?

Tom Björn: Ναι, ο κόσμος βυθίζεται στα σκατά αυτό τον καιρό… Ευτυχώς για μας, ήμασταν πολύ απασχολημένοι ολοκληρώνοντας το τελευταίο μας άλμπουμ. Δεν είχαμε σχεδιάσει καθόλου ζωντανές εμφανίσεις πέρα από το φεστιβάλ και έτσι δεν επηρεαστήκαμε από την πανδημία. Αλλά για άλλους καλλιτέχνες και μπάντες πρέπει να ήταν πραγματικά καταστροφικό…

Rockpages.gr: Για την κυκλοφορία του τελευταίου σας άλμπουμ συνεργαστήκατε με Ελληνική εταιρία, τη No Remorse Records. Πως προέκυψε αυτό και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο δίσκο σας?

Tom Björn: Νομίζω πως πρώτα μοιραστήκαμε κάποια νέα για το πόσο όμορφα εξελισσόταν το νέο άλμπουμ στα κοινωνικά δίκτυα. Μας προσέγγισε η εταιρία και μας πρότεινε μία καλή συμφωνία. Με δεδομένη τη σχέση μας με το Ελληνικό κοινό, έμοιαζε σαν ένα τέλειο. ταίριασμα. Είναι μια μικρότερη εταιρεία αλλά με 100% καρδιά και ψυχή απέναντι στις μπάντες της οπότε είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο ρόστερ της. Οι κριτικές που λάβαμε ήταν γενικά φανταστικές και οι οπαδοί φαίνονται επίσης πολύ ευχαριστημένοι με το άλμπουμ. Μάλλον χτυπήσαμε το τζακποτ!

Rockpages.gr: Δεν μπορούμε να πούμε πως σαν συγκρότημα κυκλοφορείτε δίσκους πολύ συχνά. Με δεδομένο πως πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το 1349, πότε να περιμένουμε νέα κυκλοφορία από σας?

Tom Björn: Αυτό είναι αλήθεια, μας αρέσει να έχουμε τους οπαδούς σε μια κατάσταση αναμονής και πόθου, χτίζοντας τη λαχτάρα τους για περισσότερο… χαχα

Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε αρκετό χρόνο ώστε να δουλέψουμε γρηγορότερα λόγω δουλειάς, οικογένειας κλπ. Επίσης δεν θα πετούσαμε ποτέ ιδέες στο μπλέντερ για να δούμε απλά που θα μας βγάλει και να συμβιβαστούμε με αυτό. Χρειαζόμαστε να αφήσουμε τα τραγούδια να ωριμάσουν και να πάρουν το χρόνο τους. Ελπίζω όμως να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία στο μέλλον, υπάρχουν ήδη πολλές ιδέες σε αναμονή που χρειάζεται να ξεδιαλέξουμε.

Rockpages.gr: Doomain και 1349 απέχουν 8 ολόκληρα χρόνια μεταξύ τους. Τι πιστεύετε πως άλλαξε στη μπάντα όλο αυτό το διάστημα και κοιτώντας πίσω θεωρείτε πως θα αλλάζατε κάτι αν μπορούσατε να βρεθείτε με ένα μαγικό τρόπο πίσω στο 2013?

Tom Björn: Δεν έχουν αλλάξει και πολλά νομίζω, κατά τη γνώμη μου μάλλον γίναμε καλύτεροι συνθέτες με το 1349. Το Doomain έχει και αυτό τα δικά του μαργαριτάρια αλλά με το 1349 είχα αυτή την αίσθηση του πρώτου δίσκου. Το αίσθημα του πάθους για την τέχνη σου. Σίγουρα είναι πολλές οι παράμετροι που καθορίζουν την πορεία ενός δίσκου όπως επιρροές και η ίδια η ζωή. Όπως και να’χει, εμείς πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο.  

Rockpages.gr: Οι μουσικές σας επιρροές είναι λίγο πολύ εμφανείς. Ποια είναι όμως εκείνα τα πράγματα που έχουν υπογείως επηρεάσει τη μπάντα και δεν έχουν σχέση με το Doom Metal ήχο?

Tom Björn: Πίσω στο 92, ο Stefan με κάλεσε και μου είπε: εγώ και ένας φίλος (Anders Looström) θα ξεκινήσουμε μία μπάντα. Θέλουμε να είμαστε heavy σαν τους Candlemass και συ θα έπρεπε να είσαι ο ντράμερ. Μου άρεσε πολύ η ιδέα! Οι επιρροές μας έφτασαν να είναι οτιδήποτε από Enya μέχρι Queensryche και Meshuggah. Θα έλεγα πως εκτός από το doom νεύρο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα δυναμικά με μελωδικά αλλά και heavy μέρη. Όλα τα πράγματα που μας αρέσουν στις αγαπημένες μας μπάντες δηλαδή. Επίσης η φωνή του Stefan είναι σήμα κατατεθέν. Του απαγορεύουμε να συμμετέχει σε οποιαδήποτε άλλη μπάντα χαχα

Rockpages.gr: Τι να περιμένουμε από τους Memory Garden στη σκηνή του Demons Gate Festival?

Tom Björn: Ελπίζουμε να σας δώσουμε μία σφιχτή γροθιά από powerdoom, καινούριο αλλά και παλιό υλικό. Είμαι πεπεισμένος πως θα περάσουμε υπέροχα με τους φίλους και τους οπαδούς μας!