Έξι χρόνια μετά το «The Violent Sleep of Reason» του 2016, οι Σουηδοί επιστρέφουν με το ένατο studio album τους, για πρώτη φορά χωρίς την κραταιά «σημαία» της Nuclear Blast.

Έχοντας καινοτομήσει και πρωτοτυπήσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι Meshuggah δεν έχουν πια τίποτε να αποδείξουν σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους. Είναι όμως εμφανώς η ιδιοσυγκρασία του συγκροτήματος τέτοια, που αναγκαστικά οδηγείται στον πειραματισμό, στη δημιουργία νέων ιδιόμορφων και τεχνικά αψεγάδιαστων τεράτων. Το «Immutable» διαρκεί 69 λεπτά με το συμπάθιο, δεν πέφτει όμως στην παγίδα να γίνει κουραστικό, χάρη στην ποικιλία του, χάρη σε περάσματα όπως η ακουστική εισαγωγή του – εξαιρετικού instrumental – «They Move Below» και την αντίφαση, παραδείγματος χάριν, με το καταιγιστικό ποδοβολητό του «Armies of the Preposterous».

Δεν έγιναν ξαφνικά εύκολο άκουσμα οι Meshuggah, μην τρελαθούμε και τελείως, αλλά αν ο ακροατής αφεθεί στην εμπειρία του «Immutable», το μουσικό ταξίδι του θα είναι χορταστικό και πληρέστατο, όχι ένα μονότονο εξοντωτικό groove σαν αυτό που προσφέρουν διάφοροι επίδοξοι διάδοχοι τους, που αρκούνται στις οκτάχορδες και στα polyriffs.

Το 2022, οι Σουηδοί αδιαμφισβήτητα εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για το extreme metal.