Το κτήνος από την Σουηδία επέστρεψε!! Τέσσερα χρόνια μετά από το μεγάλο τους μπαμ με το “Obzen” επιστρέφουν με έναν τουλάχιστον ισάξιο δίσκο. Οι Meshuggah είναι μια μπάντα που έχει επηρεάσει και είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη ενός ολόκληρου είδους. Κυρίως λόγω τον κουρδισμένων στην κόλαση κιθάρων και των «πολυρυθμιών»  αρέσουν σε ένα ευρύ κοινό και μάλιστα από το 2008 το κίνημα του “djent” έχει μεγαλώσει ιδιαιτέρως.

Με το (άκρως παρεξηγήσιμο στα Eλληνικά) “Koloss” οι
Meshuggah δείχνουν γιατί ήταν πρωτοπόροι και γιατί δεν υπάρχει κανένας να τους ξεπεράσει στο είδος τους. Μπορείς να παίζεις με χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες και εξαιρετικά drums αλλά να μην έχεις καμία σχέση με τους Meshuggah. Αυτό που τους  κάνει ξεχωριστούς είναι η ευφυΐα στη μουσική τους. Ξέρουν πότε πρέπει να μειώσουν τον ρυθμό του κομματιού και πότε πρέπει  να επιταχύνουν και να ανεβάσουν τα ντεσιμπέλ.
 
Θα πιστεύατε ότι  μετά από 7 άλμπουμ οι Meshuggah θα κυκλοφορούσαν έναν δίσκο που θα έδειχνε σημάδια κούρασης. Αλλά όχι! Από το κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο “I am Colossus” τα αυτιά μας κατακλύζονται από riffs, εκπληκτικά ντράμς και δυνατά growls. Το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ είναι ιδιαίτερα heavy χωρίς κανένα κομμάτι να ξεχωρίζει με τον τρόπο που ξεχώριζε το “Bleed” από το προηγούμενο άλμπουμ. Σίγουρα όμως κάθε κομμάτι είναι ένα διαμάντι από μόνο του.
 
Ένα ακόμη θετικό στο άλμπουμ είναι ότι δεν έχουμε filler κομμάτια. Ακόμα και τα μέρη με πιο ambient προσανατολισμό είναι γεμάτα με σκοτεινά progressive riffs. Η αρμονία ανάμεσα στα γρήγορα και τα πιο ατμοσφαιρικά μέρη, δίνουν την αίσθηση ότι τα κομμάτια έχουν αρχή μέση και τέλος. Δεν είναι μια ατέρμονη εναλλαγή κομματιών χωρίς καμία συνοχή. Τα φωνητικά του Jens ακούγονται εξαιρετικά και τα jazz μέρη στις κιθάρες ολοκληρώνουν έναν εξαιρετικό δίσκο.
 
Αυτοί που νόμιζαν ότι οι Meshuggah θα ακούγονταν κουρασμένοι θα μείνουν έκπληκτοι. Είναι ένας εξαιρετικά εύκολα ακροάσημος δίσκος και η φυσική εξέλιξη του “Obzen”. Οι Meshuggah είναι μια από τις μεγαλύτερες metal μπάντες στον πλανήτη και στο “Koloss” παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία που τους έκαναν πρωτοπόρους και αγαπητούς στους φανς.
 
 

Tags