Όσοι δεν είχαν πάρει χαμπάρι τους MESSA μέχρι τώρα θα πάθουν ένα μικρό σοκ. Το “Close” είναι η τρίτη τους δουλειά και είναι από τα πιο ιδιαίτερα άλμπουμ που μπορείς να ακούσεις φέτος. Η μεταγραφή στη Svart Records μόνο καλό μπορεί να τους κάνει αλλά ας αφήσουμε τα πεζά περί προώθησης και εμπορικής απήχησης και ας πάμε στην ουσία και αυτή είναι μία, το “Close”είναι η καλύτερη τους κυκλοφορία.

“Too close to thou, suspended…”

Αυτή τη φορά μπολιάζουν το σκοτεινό doom metal τους (που λατρέψαμε στο “Feast For Water”) με ακόμα περισσότερα prog καρυκεύματα. Βέβαια το άλμπουμ θέλει την προσοχή σου, οι δέκα συνθέσεις απλώνονται σε 65 ολόκληρα λεπτά, κάτι που σημαίνει μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις αλλά είναι τέτοιες που θα σε παρασύρουν σε ένα περίεργο μουσικό ταξίδι με σημαία την κυκλοθυμία. Και αυτό γιατί οι αιθέριες μελωδίες εναλλάσσονται συνεχώς με ηχητικά ξεσπάσματα που δημιουργούν μια αναστάτωση μέσα σου, «She’s unstable…» όπως λένε και στο υπέροχο “Orphalese” που θα ξεχώριζα αν έπρεπε με το ζόρι να κρατήσω μόνο μία σύνθεση.

“Vision sustained and shattered…”

Το άλμπουμ είναι γεμάτο αρώματα, ροκ ελεγείες ντυμένες με μεσογειακά χρώματα, αλλά μην μπερδεύεσαι, δεν είναι όπως οι περιπτώσεις ενός δυτικού μουσικού που ταξιδεύει στην ανατολή και μαγεύεται, εδώ μιλάμε για το βίωμα αυτού που έχει μεγαλώσει με τέτοια ακούσματα και μπολιάζονται τώρα με το doom rock ενός σχήματος που ανεβαίνει επίπεδο και το αξίζει. Τα ριφ της κιθάρας σε αρμονία με πιάνο, πνευστά, ούτι, η ώριμη πλέον φωνή της Σάρας που δίνει μερικές τρομερές ερμηνείες, ένας αέρας ανατολής που διατρέχει το άλμπουμ και το συμπαγές παίξιμο σε τύμπανα/μπάσο που φέρνουν την ισορροπία για να μη χαθούμε σε world χυλό και ας νιώθουμε πως έχουμε γεμίσει άμμο από τη Βόρεια Αφρική. Πόσο τυχεροί έλεγα για όσους τους είδαν πρόσφατα στο Roadburn Festival αλλά ο Άγιος Βασίλης έσκυψε πάνω μας και μας τους φέρνει στην Ελλάδα στα τέλη Γενάρη!