“the air fall to the ground again…”

Πως μια μουντή βαρετή Δευτέρα (που όμως ήταν Halloween night) μπορεί να μετατραπεί σε κάτι μαγικό μέσα από μια underground συναυλία που μας χάρισε σκοτεινές ιστορίες. Ο Munly J Munly ήρθε στην Αθήνα με το project Munly & the Lupercalians και γέμισε ο χώρος dark americana με τις θλιμμένες μελωδίες να δημιουργούν μια απόκοσμη υπερβατική εμπειρία. Μαζί του οι Manos Six + The Muddy Devil σε μια τρομερή εμφάνιση την ημέρα επίσημης κυκλοφορίας σε cd του ντεμπούτου άλμπουμ Swamp Suicide.

“evil is the law…”

Mε τις πόρτες να ανοίγουν στις 20:30 ήταν δυστυχώς αναμενόμενο πως το πρόγραμμα θα πήγαινε λίγο πίσω, μικρό το κακό θα μου πεις αφού χρόνια τώρα το ίδιο γίνεται σχεδόν σε κάθε live αλλά πιστεύω πως αν αρχίσουν όλοι να το τηρούν στο τέλος αυτό θα είναι υπέρ τους αφού πολλοί που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βγουν καθημερινή θα το κάνουν αφού δε θα έχουν το άγχος να γυρίσουν αργά στο σπίτι ή/και χωρίς να πληρώσουν ταξί.

Αυτά σκεφτόμουν λοιπόν στη νεκρή μία ώρα που περιμέναμε να αρχίσει το live κοιτώντας τη σκηνή που ήταν γεμάτη από όμορφα κρανία και τραγοκέφαλα. Ταίριαξαν ωραία άλλωστε και με το halloween ενώ και η μουσική στα ηχεία έφτιαχνε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Τίποτα δεν προμήνυε όμως αυτό που θα ακολουθούσε ακόμα και για όσους είχαμε πρωτοδεί ζωντανά τους MANOS SIX + THE MUDDY DEVIL λίγους μήνες πριν, όταν άνοιξαν για τους Shattered Hope στον ίδιο χώρο.

“lucifer embrace my soul…”

Αυτή τη φορά η εμφάνιση τους ήταν ένα άτυπο release show του ντεμπούτου άλμπουμ τους “Swamp Suicide” που είχαμε ήδη λιώσει ψηφιακά μέσα στο καλοκαίρι αλλά αυτή τη βραδιά ήταν και η επίσημη κυκλοφορία του σε cd (είχε προηγηθεί και η cult κασσέτα πριν, και πάλι από την αγαπημένη FYC Records). Το σχήμα είχε χορταστικό merch με διάφορα καλούδια αλλά το θέμα ήταν η μουσική τους και όταν οι πρώτες νότες ακούστηκαν μεταφερθήκαμε αυτομάτως στους βάλτους με τον Mano να μας λέει τις σκοτεινές ιστορίες περί ζωής, θανάτου και εωσφόρου, ξέρετε ποιες λέω, από αυτές που ακούγονται όταν πέσει το σκοτάδι και κάτσεις δίπλα στη φωτιά (κάτι που έγινε στα αλήθεια όταν στη μέση του σετ έξυπνα έκλεισαν τα προβολάκια και τους φώτιζε μόνο η φωτιά μπροστά στη σκηνή). Τα κομμάτια του άλμπουμ μας ήταν ήδη γνωστά αλλά ήταν εξαιρετική και η διασκευή στο “You Are My Sunshine” που έχουμε ακούσει σε εκατοντάδες διαφορετικές εκτελέσεις μέσα στα χρόνια αλλά πρώτη φορά σε μία κόντρα εκτέλεση που δημιούργησε τρομερή αντίθεση μεταξύ των αισιόδοξων στίχων και της σκοτεινής προσέγγισης του σχήματος (αν και τελικά πίκρα βγάζει ο ποιητής αν προσέξεις τους στίχους). Και αυτό είναι και το ενδιαφέρον με τους Manos Six + The Muddy Devil, πως έχουν βάλει την αισθητική ενός black metal σχήματος σε dark americana/death country μονοπάτια και τελικά πετυχαίνουν το ίδιο impact χωρίς την παραμόρφωση μιας ηλεκτρικής κιθάρας.

Να πω επίσης πως ενώ στουντιακά το σχήμα είναι ουσιαστικά ένα ακουστικό duo (Manos Six σε φωνητικά, μπάντζο, κρουστά και ο Stamos Abatis στο ακουστικό μπάσο) στη σκηνή είχαν τη συνδρομή κάποιων εξαιρετικών guests όπως ο Jan Westermann(Kawir / Abyssus) στα κρουστά, η  Έλενα Μαλάμου στο μπάντζο και η Gina Selini στα πλήκτρα.

Manos Six+The Muddy Devil setlist: Evil is the Law (intro) / Lucifer / Devil take me by the hand / Sound of the dead / Willow tree / Sunshine / Hell is the Law / Fire / Ain’t no grave

live video MANOS SIX+MUDDY DEVIL:

“black dirt, ever more…”

Μετά την τρομερή αυτή εμφάνιση μου πήρε λίγη ώρα να μπω σε mood αναμονής ενός άλλου σχήματος. Αλλά στις 22:30 ο MUNLY & THE LUPERCALIANS ανέβηκαν στη σκηνή για να σκαρώσουν τις δικές τους σκοτεινές ιστορίες. Πραγματικά είμαστε τυχεροί που υπάρχουν διοργανώσεις όπως αυτή, γιατί θεωρούμε δεδομένα τα events mainstream ονομάτων αλλά είναι το underground που πολλές φορές κρύβει όλα τα μυστικά. Αυτή τη μαγική μέθεξη ενός ιδιαίτερου live που όσο κρατάει σου δίνει όλα όσα μπορείς να ζητήσεις από μια ζωντανή εμφάνιση.

Ο Munly είναι ιδιαίτερο άτομο, δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτόν και δεν περνάει το χρόνο του στα social media αφού προτιμά αφήνει τα μουσικά του project να μιλάνε καλύτερα. Φέτος με τους lupercalians κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ ένα εξαιρετικό δείγμα dark americana που σε κερδίζει εύκολα. Το setup στη σκηνή σε έβαζε σε περίεργο mood, αυτός καθισμένος στη μέση με την κιθάρα του και οι γύρω του τέσσερις grotesque φιγούρες που έντυναν όμορφα τα κομμάτια με πλήκτρα και κρουστά και ας μην βλέπαμε τα πρόσωπα τους αφού ήταν κρυμμένοι/ες πίσω από παγανιστικές μάσκες.

“are you afraid of the blame?…”

Με το set να βασίζεται κυρίως στο νέο άλμπουμ η εμφάνιση κύλησε τρομερά. O Munly δε γράφει χαρούμενα κομμάτια, είναι στο πλευρό των διωκόμενων μιας κοινωνίας που συνεχίζει να αδικεί ένα μεγάλο κομμάτι της. Λογικό λοιπόν να μην τον ενδιαφέρει το mainstream και η εύκολη επιτυχία. Ο χώρος γέμισε από θρυμματισμένα ακόρντα και οι θλιμμένες μελωδίες του έγιναν το ιδανικό soundtrack. Ακόμα και αν δεν είχε καμία επαφή με τη δουλειά του εύκολα έμπαινες στο trip που δημιουργούν οι συνθέσεις του, συνθέσεις με τσαλακωμένες δομές που δεν έχουν τίποτα το περιττό, λίγα πλήκτρα εδώ, κάποια κρουστά από πίσω και η φωνή του μαζί με τις απαραίτητες φωνητικές βοήθειες στα backing vocals από την Rebecca Vera σε κρίσιμα σημεία που απογειώνουν κάποια κομμάτια και όλα μαζί μοιάζουν μέρος μιας υπνωτιστικής τελετής κάπου μακριά από το αστικό τοπίο.

Έβλεπα το πρόσωπο του να συσπάται σε στιγμές, δείγμα πως ένιωθε κάθε δευτερόλεπτο και έλεγες πως έχει βασανιστεί πολύ από αυτά που λέει αλλά επιμένει γιατί ξέρει πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Δυστυχώς όμως, όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα και το ότι δεν είχαν προβάρει περισσότερα κομμάτια μας άφησε με ένα αίσθημα ανικανοποίητου, αλλά ας μην είμαστε εγωιστές, η μουσική δεν είναι πρωταθλητισμός, ας μάθουμε να παίρνουμε ικανοποίηση με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Εξαιρετική βραδιά.

live video Munly & the Lupercalians:

Munly & The Lupercalians setlist:

Ahmen / Mattie / Ben Asher / Big Black Bull Comes Like a Caesar / Döder / Cat / Jehu / “That Birdcage Song” /  Grandfater / Haggle Hennie‘s Almost Dirty Dress / Scarebeast / Shout at the Devil / Polpot

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos