Υπερπαραγωγικοί εμφανίζονται οι Night Crowned μέχρι τώρα, αφού μας παρουσιάζουν το δεύτερο full-length album τους σε δυο χρόνια. Το ντεμπούτο “Impius Viam” κυκλοφόρησε πέρυσι, το οποίο περιείχε και τα δύο EPs που είχαν βγάλει μέχρι τότε. Δημιουργημένοι το 2016 με μέλη που παίζουν ή έπαιζαν σε γνωστά συγκροτήματα της σκηνής όπως Nightrage, Aeon, Dark Funeral και Cipher System.

Αυτό που μας προσφέρουν οι Night Crowned είναι melodic black/death metal, με ένα τρόπο αρκετά ιδιαίτερο μπορώ να πω. Ομολογώ ότι στην πρώτη ακρόαση δε μου είπε και πολλά, από τη δεύτερη όμως με έκανε να το προσέξω και με το παραπάνω. Και αυτοί επειδή οι Σουηδοί συνήθως επιδίδονται σε ένα black/death όργιο με κιθάρες ξυράφια και drums που blast-άρουν χωρίς αύριο. Σε σημεία όμως πετάνε απότομα μέσα στα κομμάτια τους εξαιρετικά μελωδικά ή ατμοσφαιρικά μέρη τα οποία αλλάζουν όλη την εμπειρία ακρόασης.

Παράδειγμα, η καταπληκτική κιθαριστική μελωδία του εναρκτήριου “Nattkrönt” που σπάει την καταιγίδα του κομματιού ή το φοβερό ατμοσφαιρικό σημείο με τα καθαρά φωνητικά στο “Rex Tenebrae”. Στο “Ett Gravfäst Öde” θύμισαν αρκετά τους τεράστιους Dissection ενώ στη μέση ακριβώς του δίσκου υπάρχει το σχεδόν δίλεπτο ακουστικό instrumental “Hädanfärd”, το οποίο λειτουργεί άψογα σαν ένα ήρεμο διάλειμμα. Υπάρχουν βέβαια και οι mid-tempo στιγμές που δεν περνάνε καθόλου απαρατήρητες, το συγκρότημα όμως φαίνεται να αρέσκεται περισσότερο στις γρήγορες ταχύτητες.

Απ’ ότι ίσως καταλάβατε από τους τίτλους, όλος ο δίσκος είναι στη μητρική τους γλώσσα (σε αντίθεση με το ντεμπούτο). Οι Night Crowned λοιπόν στο “Hädanfärd”, αν και κατά βάση εστιάζουν στην ακραία πλευρά της μουσικής τους, όταν βάζουν τη μελωδία και την ατμόσφαιρα στην εξίσωση δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Επόμενα βήματα για εμένα; Να ακούσω το ντεμπούτο τους και να τα ψάξω ώστε να τα προσθέσω στη συλλογή μου.