Το 2023 προβλέπεται μία από τις καλύτερες χρονιές για το NWOTHM καθώς δύο ναυαρχίδες του χώρου (και μακράν τα δύο αγαπημένα μου συγκροτήματα του είδους) κυκλοφορούν νέους δίσκους μέσα σε διάστημα δύο μηνών μεταξύ τους. Μιλάμε για τους Night Demon και τους Enforcer. Εδώ είμαστε όμως για τη νέα δουλειά των Αμερικανών με τίτλο “Outsider”. Και μπορεί σε κάποιους να φαντάζει μεγάλο το δισκογραφικό κενό ανάμεσα σε studio δίσκους (μην ξεχνάμε ότι το “Darkness Remains” κυκλοφόρησε το 2017) αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Night Demon μόνο ανενεργοί δεν ήταν αφού κατά τη διάρκεια της καραντίνας κυκλοφόρησαν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε (!) singles τα οποία συγκέντρωσαν σε μία εξαιρετική συλλογή πέρσι με τίτλο “Year of the Demon”.

Το “Outsider” μπορεί να έχει διάρκεια μόλις 37 και κάτι λεπτών αλλά πιστέψτε με ότι σου αφήνει μία αίσθηση απόλυτης πληρότητας μόλις τελειώσει και το τελευταίο τραγούδι του δίσκου. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι κλασικοί δίσκοι της δεκαετίας του 80 πάνω κάτω αυτή τη διάρκεια είχαν με την ποιότητα να είναι στο επίκεντρο κάθε κυκλοφορίας. Είμαι μεγάλος οπαδός των δύο πρώτων δίσκων των Night Demon αλλά τολμώ να πω ότι με το “Outsider” οι Αμερικανοί ξεπερνούν εαυτούς αφήνοντας κάθε οπαδό της μπάντας απόλυτα ικανοποιημένο και ελαφρώς με ένα αίσθημα έκπληξης. Τι εννοώ; Σε ένα σύνολο 8 συνθέσεων (συμπεριλαμβανομένης μίας εισαγωγής) οι Night Demon καταφέρνουν όχι μόνο να διατηρήσουν ακέραιη τη χαρακτηριστική μουσική ταυτότητα τους αλλά να εντάξουν πανέξυπνα πολλά στοιχεία εδώ και εκεί που εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αψεγάδιαστες συνθέσεις. Αναφέρομαι σε κάποια mid-tempo, κιθαριστικά breaks που φαινομενικά ρίχνουν το ρυθμό αλλά στην ουσία…ανεβάζουν την ποιότητα της σύνθεσης! Προσέξτε ιδιαίτερα τα “Obsidian” και “Escape From Beyond” για του λόγου το αληθές. Περιττό να πούμε ότι οι γνώριμες επιρροές από Maiden και το NWOBHM είναι ξανά ευδιάκριτές αλλά πάντα φιλτραρισμένες μέσα από το στυλ και κυρίως την έμπνευση των Leatherby/Anthony/Squires.

Φαντάζομαι ότι οι σεσημασμένοι οπαδοί του χώρου θα επενδύσουν αβίαστα στο “Outsider”. Να προτρέψω τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο καθώς εδώ έχουμε μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς…τόσο απλά!

Highlight: Ένα ακόμη εξαιρετικό εξώφυλλο από αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι Night Demon.