Nightfall – At Night We Prey

0

Επιτέλους! Χρόνια περιμέναμε αυτή την επιστροφή αφού η θρυλική ελληνική μπάντα έχει να μας δώσει νέα μουσική από το “Cassiopeia” του 2013. Με αραιή έως ελάχιστη συναυλιακή δραστηριότητα, με μέλη σε χώρες εκτός Ελλάδος, το μέλλον τους φάνταζε αβέβαιο. Μέχρι που ήρθε το 2020 και όλα άλλαξαν. Υπογραφή συμβολαίου με τη Season Of Mist. Επανακυκλοφορία όλου του υλικού τους μέχρι το 1999 σε CD, βινύλιο και ένα απολαυστικό box set που κοσμεί τη συλλογή μου. Πιθανώς θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη δισκογραφία τους.

Το σημαντικό όμως, αλλαγή στη σύνθεση. Ο Ευθύμης Καραδήμας, μοναδικό σταθερό μέλος, ξαναπιάνει το μπάσο. Επιστρέφει το ιδρυτικό μέλος Μιχάλης Γαλιάτσος στην κιθάρα, που αρχικά έμεινε μέχρι το 1999. Δεύτερος κιθαρίστας ο Κώστας Κυριακόπουλος, είχε περάσει από τη μπάντα σαν μπασίστας την περίοδο 2004-2006, που μαζί με τον Ευθύμη έχουν και τους The Slayerking. Και πίσω από τα τύμπανα, ο εξαιρετικός και πολυτάλαντος Φώτης Benardo (SixforNinE, ex-Septicflesh κ.α.).

Το αποτέλεσμα; Ένας δίσκος που τιμάει την ιστορία τους και φέρει πανάξια το λογότυπό τους πάνω του. Λογότυπο το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά πάλι μετά το 1995. Ένα σημάδι μήπως; Πιθανώς, αφού εδώ μιλάμε για old-school περίπτωση. Οι Nightfall έχουν πειραματιστεί αρκετά ανά τα χρόνια και μπράβο τους γι’ αυτό. Δε θα τους έκρινα διαφορετικά αν έκαναν το ίδιο τώρα. Όχι όμως, καθώς το “At Night We Prey” είναι ένας δίσκος που ξεκάθαρα εστιάζει στην αμεσότητα και την επιθετικότητα.

Χαρακτηρίζεται περισσότερο από εναλλαγές μεταξύ γρήγορων και mid-tempo ταχυτήτων στο γνωστό death/black metal στυλ της μπάντας, έχοντας όμως και διάφορα άλλα στοιχεία που βρίσκουν το δρόμο τους εδώ. Thrashy riffs όπως στο “Killing Moon”, doom περάσματα όπως στο “Witches” με το άρρωστο σε σημεία riffing καθώς και ανατολίτικες κλίμακες όπως στο “Meteor Gods”. Ο Ευθύμης επικεντρώνεται στα ακραία φωνητικά του, χρησιμοποιώντας όμως και ψιθυριστά (“Giants Of Anger”, “At Night We Pray”) ενώ δεν λείπουν και λίγα γυναικεία από τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή που προσθέτουν κάτι απόκοσμο στις συνθέσεις.

Η δουλειά που έχει γίνει από όλους τους μουσικούς είναι αξιοσημείωτη. Το μπάσο του Ευθύμη ακούγεται έντονα, ο Φώτης δε θέλει συστάσεις για το τι πολυβόλο είναι, ενώ οι Μιχάλης και Κώστας έχουν μια φαρέτρα από riffs που κυμαίνονται από γρήγορα και επιθετικά σε mid-tempo και ατμοσφαιρικά, ιδιαίτερα solos και καλογραμμένες μελωδικές γραμμές. Τα πλήκτρα υπάρχουν διακριτικά για να συμπληρώνουν όπου χρειάζεται, συμβάλλοντας στην ατμόσφαιρα. Όσο για την παραγωγή; Η καλύτερη που είχαν μέχρι τώρα.

Τριάντα ακριβώς χρόνια πέρασαν από τότε που οι Nightfall ιδρύθηκαν. Μια μπάντα που είναι μέλος της ανίερης τριάδας του ελληνικού ακραίου metal μαζί με τους Rotting Christ και τους Septicflesh. Δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να το γιορτάσουν με καλύτερο τρόπο. Ηχηρότατη επιστροφή με δισκάρα.