Οι Nightingale του πολυμήχανου Dan Swano επιστρέφουν μετά από οκτώ χρόνια απουσίας με ένα άλμπουμ ονειρικό, που αγγίζει το τέλειο. Το prog βρίσκει το κλασσικό και το AOR δημιουργώντας ένα heavy διαμάντι, από τα καλύτερα της χρονιάς.

Οι μελωδίες κερδίζουν αμέσως το αυτί με την απλότητα και την αμεσότητά τους και οι περισσότερες σου μένουν πολύ εύκολα στο μυαλό. Τα πλήκτρα κυριαρχούν στις μελωδικές γραμμές δημιουργώντας μια πολύ πλούσια υφή στο “Retribution”, ενώ συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την χαρακτηριστική φωνή του Swano. Όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο Rockpages.gr ο Swano είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τις progressive/pomp rock μπάντες των ‘70s, όπως οι Styx και οι Toto, αλλά και πιο «ψαγμένες» hard rock των ’80s και ‘90s, όπως οι FM και οι Giant. Πολλά από τα στοιχεία αυτών των επιρροών έχουν περάσει στο DNA των Nightingale και αποτελούν βασικό άξονα στις ιδέες και τις μελωδίες του “Retribution”.
 
Σαν ατμόσφαιρα, θα έλεγα ότι το άλμπουμ είναι σκοτεινό και σχετικά αργό. Η ροή από την αρχή μέχρι το τέλος του είναι σπουδαία κάνοντας τον ακροατή μέρος του, επιβάτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι καθώς και την ανάγκη να το ακούς ολόκληρο επιτακτική. Όσο περισσότερο ακούς τα κομμάτια τόσα περισσότερα πράγματα ανακαλύπτεις και κάπως έτσι αναδεικνύεται το μεγαλείο ενός άλμπουμ με progressive νοοτροπία, AOR αισηθτική και heavy απόχρωση.