Nightwish, Beast In Black, Turmion Kätilöt @ Olympiahalle, Μόναχο 5/12/2022

0

Στη Γερμανία και γενικά στην πολιτισμένη Ευρώπη (και πείτε ό,τι θέλετε κάποιοι) οι συναυλίες και γενικά τα θεάματα διεξάγονται κανονικά και κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30′, η πρώτη μπάντα, οι Turmion Kätilöt στην περίπτωση μας, βγαίνει στη σκηνή στις 18.53′, παίζει το μισαωράκι της, η δεύτερη μπάντα (Beast In Black εδώ) βγαίνει στις 19.30′ – ναι, καλά καταλάβατε, επτά (7) λεπτά για change over (και οι δυο μπάντες είχαν το δικό τους εξοπλισμό στη σκηνή παρεμπιπτόντως) – παίζουν για 5 λεπτά λιγότερο από μια ώρα και τέλος οι Headliners (Nightwish) εμφανίζονται στις 20.45′, εκστασιάζουν 10.000 κόσμο για 105 λεπτά και στις 22.30′ ο κόσμος αποχωρεί ήρεμα με τα αυτοκίνητα του από το parking του venue ή με τη συγκοινωνία και πάει σπίτι του να κοιμηθεί σαν άνθρωπος, αφού την επόμενη το πρωί εργάζεται ή σπουδάζει.

Κι αφού για άλλη μια φορά το αφτί των διοργανωτών συναυλιών του τόπου μας ίδρωσε, ας δούμε πως πήγε μια τέτοια διοργάνωση.

Παρακολουθώντας την εμφάνιση των Φινλανδών Turmion Kätilöt προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που παίζουν ή έστω στο περίπου. Το εξαμελές φινλανδόφωνο σχήμα πραγματικά με μπέρδεψε αφού άκουσα άπειρα πράγματα σε έναν αχταρμά ήχων και ιδιωμάτων που αδυνατώ να παρακολουθήσω. Industrial, Disco, Pagan Metal, Barbarian Metal, Core Metal, όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα ταλαιπώρησαν τ’ αυτιά μου αλλά και το κοινό δεν έδειξε να ενθουσιάζεται. Οι στολές και το …πασάλειμμα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα δυστυχώς από νέες μπάντες που αν μη, τι άλλο, πειραματίζονται μ’ αυτούς τους ήχους.

Ώρα για Beast In Black με το συμπατριώτη μας Γιάννη Παπαδόπουλο να κερδίζει το κοινό από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αυτός και οι Φινλανδοί συνεργάτες του έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση, γεμάτη δύναμη και αποφασιστικότητα να δείξουν ότι έχουν δίκαια πάρει μια πολύ καλή θέση στη metal κατάταξη των ημερών μας. Εξαιρετική η απόδοση της μπάντας με το Γιάννη να ισοπεδώνει κάθε σημείο της σκηνής και να ξεσηκώνει διαρκώς το κοινό. Από το πολύ καλό, πλην όμως αναμενόμενο set, θα κάνω ειδική μνεία για το “To The Last Drop Of Blood” το οποίο το συγκρότημα παίζει για πρώτη φορά ζωντανά σ’ αυτή την περιοδεία. Τα χειροκροτήματα και οι επεφημείες συνόδεψαν τους  Beast In Black στα παρασκήνια με το τέλος του “End Of The World”.

Setlist: Blade Runner, From Hell With Love, Beast In Black, Die By The Blade,   To The Last Drop Of Blood, Moonlight Rendezvous, One Night In Tokyo, Blind And Frozen, End Of The World.

Με τον Kai Hahto πίσω από τα τύμπανα και αν κατάλαβα καλά τα μέρη των drums του “Music” για εισαγωγή, ξεκίνησε η εμφάνιση των Nightwish, με το “Noise” να ακολουθεί και να ξεσηκώνει τον κόσμο και…ναι κι εκεί, τα κινητά τηλέφωνα σε αντίθεση με τη θεματολογία του τραγουδιού! Νέο πρόσωπο στη σκηνή ήταν ο Jukka Koskinen στο μπάσο, πολύ καλή παρουσία, χωρίς όμως το κάτι παραπάνω του προκατόχου του. Το σκηνικό των Nightwish εδώ και χρόνια είναι πάνω στην τεράστια, απίστευτης ευκρίνειας οθόνη στην οποία τα visuals είναι ακόμα πιο απίστευτα, όπως και οι φωτιές σε πολλά σημεία του the greatest show on earth! Η εμφάνιση της μπάντας δε χωράει κανένα ψεγάδι παρά μόνο να παραδεχτούμε ότι βασικός παράγοντας σ’ αυτή είναι αυτή η ασύλληπτη παρουσία της κορυφαίας ever γυναικείας παρουσίας στο metal. Η Floor Jansen, δυο βδομάδες μετά την εγχείρηση και τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, ήταν για άλλη μια φορά από άλλο πλανήτη σε όλα τα επίπεδα! Τόσο η φωνή της, το performance της όσο και η διάθεσή της ανεβάζουν το επίπεδο του show δυο και τρεις φορές πάνω. Το δικό μου ερώτημα προς τον Tuomas είναι γιατί άφησε εκτός setlist τα τέσσερα πρώτα album. Είναι κρίμα να αγνοούνται τα διαμάντια της πρώτης περιόδου των Nightwish.

Ξεχωριστό σημείο ήταν σίγουρα η πολύ όμορφη ακουστική εκτέλεση του “How’s The Heart?”, στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Floor και τον Troy.

Εξαιρετικό ήταν και το finale, με το “All the works of Nature Which Adorn the World: VIII. Ad Astra” να ακούγεται στα ηχεία, με τη μπάντα ακίνητη και τη Floor να κάνει live τα φωνητικά. Υπέροχο τελείωμα αμέσως μετά από την καλύτερη για πολλούς σύνθεση του Tuomas, το “The Greatest Show On Earth”.

H εμφάνιση των Nightwish ήταν μοναδική και πολλά υποσχόμενη για την επερχόμενη εμφάνιση τους στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο. Αυτή η μπάντα είναι καιρό τώρα, υπερδύναμη στο metal!

Setlist: Intro / Noise, Storytime, Tribal, Elan, Sahara, 7 Days To The Wolves, Dark Chest Of Wonders, Harvest, I Want My Tears Back, Nemo, How’s The Heart?, Shoemaker, Last Ride Of The Day, Ghost Love Score, The Greatest Show On Earth, Outro / All the works of Nature Which Adorn the World: VIII. Ad Astra.

κείμενο/φωτο/βίντεο: Δημήτρης Καζαντζής