Συστάσεις γι’ αυτή την υπερμπαντάρα δε νομίζω ότι χρειάζονται. Έχουν χτίσει ένα πολύ ισχυρό όνομα στην extreme metal σκηνή και όχι άδικα. Βέβαια, είχα μια μεγάλη απορία για το πώς θα ακούγεται η συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφού το 2017 αποχώρησε μετά από είκοσι χρόνια ένα πολύ σημαντικό μέλος, ο κιθαρίστας/μπασίστας/τραγουδιστής/συνθέτης Dallas Toler-Wade. Φαίνεται όμως ότι τίποτα δεν πτοεί τον ιδρυτή Karl Sanders, καθώς η ένατη full-length κυκλοφορία των Nile σπέρνει.

Και ο λόγος είναι επειδή ξέρουν πώς πρέπει να παίζεται το σωστό technical brutal death metal. Σε αντίθεση με τόσους και τόσους ποζεράδες εκεί έξω που…αυνανίζονται (συγχωρέσατε τα γαλλικά μου) πάνω στα όργανά τους κάνοντας ανούσια επίδειξη τεχνικής και προσπαθούν να χωρέσουν όσα περισσότερα μπορούν στα λίγα λεπτά ενός κομματιού με αποτέλεσμα όλο αυτό να ακούγεται μια ακατάσχετη φλυαρία, οι Nile δημιουργούν μουσική. Κομμάτια με αρχή, μέση και τέλος στα οποία φυσικά φαίνεται η φοβερή τεχνική κατάρτιση των μουσικών.

Το album είναι πολύ καλό, αφού δεν έχει χαθεί ο γνωστός ήχος της μπάντας. Τόσο όταν παίζουν γρήγορα όσο και όταν κατεβάζουν τις ταχύτητες, δημιουργώντας αυτές τις χαρακτηριστικές δυσοίωνες ατμόσφαιρες. Τα riffs είναι φοβερά, το ίδιο και τα φρενήρη solos, ο δικός μας Γιώργος Κόλλιας καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του έχοντας τρομερή απόδοση, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα δύο νέα μέλη Brian Kingsland (κιθάρες, φωνητικά) και Brad Parris (μπάσο, φωνητικά) έχουν συμβάλει στον συνθετικό τομέα κάνοντας το “Vile Nilotic Rites” μία ομαδική δουλειά. Φυσικά, δε λείπουν οι απαραίτητες ανατολίτικες μελωδίες αλλά και τα χορωδιακά φωνητικά σε κάποια σημεία, ειδικά στις πιο μεγάλες συνθέσεις.

Συγκεκριμένα κομμάτια δεν έχω ξεχωρίσει, αφού όλα έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό στο album. Είτε διαρκούν τρία λεπτά, είτε οχτώ, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Υψηλής ποιότητας technical metal (ή…ιθυφαλλικό όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) με παραγωγή που σκοτώνει και δε νομίζω ότι θα αφήσει ασυγκίνητο κανένα οπαδό τους. Οι Nile δεν απογοητεύουν και προσθέτουν άλλη μία αξιοπρόσεκτη κυκλοφορία στη δισκογραφία τους.