Έτσι θα πρέπει να είναι όλες οι βιογραφίες ή τέλος πάντων όλα εκείνα τα βιβλία που επικεντρώνονται στα έργα και τις ημέρες ενός συγκροτήματος. Είχα διαβάσει μόνο διθυραμβικά σχόλια για το “Runnin’ With The Devil” και δεδομένου του ότι οι Van Halen είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, δεν χρειάστηκε και πολύ για να το αγοράσω και να το διαβάσω μέσα σε 3 μέρες! Βλέπετε, ο Monk αφηγείται όλα εκείνα τα περιστατικά της περίοδου όπου διετέλεσε manager των Van Halen με αξιοθαύμαστη γλαφυρότητα συνδυάζοντας έναν πολύ προσεγμένο τρόπο γραφής με έναν πιο…rock αέρα στο λόγο του. Δηλαδή, είναι ένα κείμενο άριστα δομημένο –συντακτικά & γραμματικά- αλλά ταυτόχρονα είναι και ευκολοανάγνωστο γεγονός που το καθιστά, τουλάχιστον στα μάτια μου, αψεγάδιαστο!

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει από κοντά την καριέρα του Noel E. Monk, να πούμε ότι υπήρξε ένα από τους πιο πετυχημένους managers αφού ξεκίνησε κυριολεκτικά από το πουθενά και κατάφερε να μετατρέψει τους Van Halen σε ένα τεράστιο όνομα. Βρέθηκε στο τιμόνι της μπάντας από το 1978 ως το 1985 και αποχώρησε (ή καλύτερα τον απέλυσαν) την ίδια περίπου περίοδο όπου έφυγε και από το συγκρότημα ο David Lee Roth. Στο βιβλίο περιγράφονται με εξονυχιστικές λεπτομέρειες όλες οι περιοδείες, οι ηχογραφήσεις των κλασικών άλμπουμ των Van Halen μέσα από ένα ξεκάθαρο πρίσμα της ηγετικής φιγούρας του Roth, του ανυπέρβλητου ταλέντου του Eddie, του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Alex και της ήσυχης φιγούρας του Michael.

O Monk δεν φείδεται γλαφυρών περιγραφών και φυσικά δεν παραλείπει να τονίσει την εξάρτηση όλων των μελών των Van Halen (με εξαίρεση τον Michael Anthony) από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ που τους οδήγησε τελικά και στην διάλυση της αρχικής σύνθεσης. Επιπλέον, ο Monk μπορεί να εκφράζει την απορία και απογοήτευσή του για ορισμένες αποφάσεις της μπάντας (π.χ. τον υποβιβασμό του Anthony απο κανονικό μέλος σε μισθωτό υπάλληλο) αλλά δεν παραλείπει να τονίζει ότι αισθάνεται περήφανος που συνετέλεσε και εκείνος στην ανάδειξη ενός εκ των κορυφαιών συγκροτημάτων στον κόσμο.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι μέσα στο “Runnin’ With The Devil” υπάρχουν και πολλά στοιχεία που αποτυπώνουν την μαγευτική εικόνα της μουσικής βιομηχανίας της δεκαετίας του 70 και 80 (με όλα τα καλά και τα κακά της).

Το “Runnin’ With The Devil” είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και αξίζει να υπάρχει σε κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη.