Μέσα σε διάστημα 12 μηνών κυκλοφόρησαν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία βιβλία για το Hair Metal και το Hard Rock όπως αυτό ξεκίνησε, γιγαντώθηκε και τελικά παρήκμασε (εμπορικά) στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πριν από 30 χρόνια. Μετά λοιπόν από το εξαιρετικό “Nothin’ But A Good Time” των Beaujour & Biestock και το πάρα πολύ καλό “The Rise, Fall and the Rebirth of Hair Metal” του Christopher Hilton (αμφότερα έχουν παρουσιαστεί από το Rockpages), αγοράσαμε και το βιβλίο του Quirk το οποίο παραδόξως φέρει τον ίδιο τίτλο με το αντίστοιχο των Beaujour & Biestock αν και οφείλουμε να πούμε ότι κυκλοφόρησε λίγους μήνες νωρίτερα.

Δυστυχώς η συγγραφική προσπάθεια του Quirk δεν είναι μόνο ανέμπνευστη αλλά και το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ο συγγραφέας έχει μία επιφανειακή σχέση με το ιδίωμα ενώ ταυτόχρονα σε όλο το βιβλίο υποβόσκει μία ελιτίστική και σχεδόν υποτιμητική ματιά και άποψη γύρω από το αμερικάνικο hard rock της δεκαετίας του 80. Επιπλέον, μπορεί να ακολουθείται το κλασικό οριζόντιο timeline αφήγησης αλλά τα θέματα τα οποία παρουσιάζονται είναι ανακατεμένα και συχνά συναντάμε αναφορές και περιγραφές από συγκροτήματα που δεν ανήκουν στο χώρο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το hair metal. Και μπορεί ο Quirk να έχει κάνει την…ιντερνετική του έρευνα και να είναι ακριβής στις πληροφορίες του αλλά ακόμη και έτσι σου δείχνει ότι δεν έχει «ζήσει» τη συγκεκριμένη μουσική…τουλάχιστον έτσι όπως πρέπει να τη ζήσει δημιουργώντας μία βιωματική σχέση μαζί της. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι επιλέγει να παρουσιάσει μόνο τις ναυαρχίδες του χώρου και τα album-ορόσημα της εποχής (βέβαια, για κάποια από αυτά αναφέρεται με ένα σχεδόν σνομπ ύφος…π.χ. για το “Hysteria”). Οπότε καταλαβαίνετε…

Κάποιοι, ενδεχομένως, να αντιτάξουν ότι ο Quirk υιοθετεί μία αποστασιοποιημένη ή πιο αντικειμενική ματιά απέναντι στο Hair Metal φαινόμενο. Η γνώμη μου είναι εντελώς διαφορετική αφού για οποιοδήποτε μουσικό κίνημα ή τομέα της τέχνης γενικότερα θα πρέπει να έχεις εμβαθύνει στο τι σήμαινε και σηματοδοτούσε. Δυστυχώς o Quirk παρά τον στρωτό τρόπο γραφής απογοητεύει με το ύφος του και την επιδερμική σχέση που έχει με το ιδίωμα. Προτιμήστε, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα δύο προαναφερθέντα βιβλία…