Ο Steve Vai ανακοίνωσε την κυκλοφορία του άλμπουμ “Vai/Gash”, το οποίο είχε ηχογραφήσει πριν από 30 χρόνια με τον τραγουδιστή Johnny “Gash” Sombrotto, έναν μηχανόβιο που γνώρισε ο κιθαρίστας το 1990…

«Το 1990 με είχε πιάσει μια μανία να κυκλοφορήσω ένα straight rock δίσκο που θα περιείχε τη μουσική που ευχόμουν να άκουγα όταν ήμουν έφηβος και είχα εμμονή με την κουλτούρα των μηχανόβιων. Και τότε γνώρισα τον “Gash”», διηγείται ο Vai.

«Ο Johnny γεννήθηκε στο Queens και όταν ήταν νέος ήταν πορωμένος με τις μηχανές. Το 1977 σε ηλικία 21 ετών είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή του. Το σώμα του άρπαξε φωτιά ενώ εκτοξέυτηκε15 μέτρα πάνω σε ένα φράχτη από σύρμα. Οι γιατροί είπαν στην οικογένειά του είχε εγκαύματά τρίτου βαθμού στο 60% του σώματος του και πως αν επιβίωνε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χάσει το δεξί του χέρι και το αριστερό του πόδι. Όσο ήταν στην εντατική υπέφερε φριχτούς πόνους καθημερινά, όμως άντεξε και ένα μήνα μετά βγήκε από το νοσοκομείο. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να γίνει κανένας ακρωτηριασμός. Ωστόσο, έμεινε με μισό αριστερό αυτί και έντονα σημάδια από εγκαύματα στο λαιμό, τα χέρια, τα πόδια και το στήθος του. Ωστόσο, το 1982 κατόρθωσε να ξανανέβει σε μοτοσικλέτα».

Ο Steve Vai γνωρίστηκε μαζί του και εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά του και θέλησε να ηχογραφήσει μαζί του: «κάτι μέσα μου ήθελε να μπω μαζί του σε ένα στούντιο και να δούμε πως θα μπορούσε να τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια για μηχανές που είχα κάνει demo. Τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για αυτή τη φωνή που βγήκε από το στόμα του. Σκέφτηκα πως ήταν φυσικό να ακούγεται έτσι γιατί είχε αυτοπεποίθηση, ήταν αυθεντικός και ατρόμητος… ήταν η φωνή που ήθελα να ακούσω σε αυτά τα τραγούδια. Είχα εντυπωσιαστεί. Εκείνο το διάστημα είχα ξεκινήσει να δουλεύω πάνω στο “Sex And Religion” άλμπουμ και είχα την ελπίδα να ηχογραφήσω και κάτι παραπάνω από τα 8 τραγούδια που είχα ήδη με τον John, αλλά αυτό ήταν αδύνατον. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, δυο μέρες μετά το θάνατο του πατέρα μου χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν η αγαπημένη σύντροφος του John, η Nancy, που είχε ένα κόμπο στο λαιμό, που με έκανε να καταλάβω τι είχε συμβεί. «Ο John σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του».

«Απογοητευμένος παράτησα το project, αλλά άκουγα τα τραγούδια μια φορά τον χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια, ειδικά κοντά στην επέτειο του θανάτου του. Μετά, πρόσφατα κάτι με έκανε να θέλω να το κυκλοφορήσω. Θα ήθελα να είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον John. Πιστεύω ότι θα τον λατρεύατε, όπως όλοι μας, για την ώρα «είναι στον αέρα» (=in the wind)».

«Το “In The Wind” ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για αυτό το άλμπουμ. Εκφράζει το πνεύμα του ανοιχτού δρόμου που νοιώθαμε όταν οδηγούσαμε τις Harley μας και ταξιδεύαμε. Το τραγούδι έχει την ευχαρίστηση του να έχεις αυτή τη δύναμη κάτω από τα πόδια σου ενώ φιλάς τον άνεμο», σχολιάζει ο Vai.