Οι Foo Fighters θα παίξουν στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου σε μια συναυλία για την οποία δεν θα εκδοθούν εισιτήρια, παρά θα διανεμηθούν προσκλήσεις από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα, το show θα κινηματογραφηθεί στα πλαίσια της ταξιδιωτικής εκπομπής του παρουσιάζει ο Chad Smith, Landmarks Live In Concert, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση τριών τραγουδιών με live streaming διάρκειας περίπου 10 λεπτών. Μετά από αρκετή συζήτηση και επιφυλάξεις, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είπαν «ναι» στην προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού για την πραγματοποίηση της συναυλίας.
Όπως ανέφεραν οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, η εκπομπή, που ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, επιλέγει ως πυρήνα της τη συναυλία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή ή συγκροτήματος σε κάποιο εμβληματικό μνημείο της περιοχής, όπως για παράδειγμα στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Παράλληλα, πλαισιώνεται από μια σειρά από συνεντεύξεις με καίριους ανθρώπους της κάθε χώρας σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου που θα προβληθεί τον Οκτώβριο θα είναι η Αθήνα, με πλάνα από την πόλη, τη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο, καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων και η υπουργός Πολιτισμού, οι οποίες θα γίνουν στην Αρχαία Αγορά, στην Ακρόπολη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Σημειώνεται ότι η προσωρινή παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για τις συνεντεύξεις θα συζητηθεί σε άλλο ΚΑΣ. Η γνωμοδότηση δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι αντιρρήσεις ήταν αρκετές. «Συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου μια συναυλία σκληρού ροκ;», «υπάρχει κίνδυνος για το Ηρώδειο από τον αρκετά βαρύ εξοπλισμό της διοργάνωσης;», «έχει ασφάλεια η χρήση drone πάνω από τα κεφάλια των θεατών;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, τέσσερα μέλη του οποίου έδωσαν αρνητική ψήφο, κυρίως με το σκεπτικό ότι η ασφάλεια και ο χαρακτήρας του μνημείου «επιζητούν» άλλου τύπου εκδηλώσεις.

Η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν αρνητική («γιατί να μην χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος χώρος, πιο ταιριαστός και πιο μεγάλος από το Ηρώδειο;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε), προτείνοντας ωστόσο όρους στην περίπτωση που η συναυλία έπαιρνε την έγκριση του ΚΑΣ. Κάποιοι από αυτούς ήταν τα ντεσιμπέλ να μην ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, τα οχήματα που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό να μην ζυγίζουν περισσότερο από 10 τόνους το καθένα και να μην χρησιμοποιηθεί drone για την κινηματογράφηση της συναυλίας. Τελικά υπερίσχυσαν τα οφέλη από τις ανησυχίες, ενώ το drone δεν θα πετάξει πάνω από το Ηρώδειο για λόγους ασφαλείας, αλλά θα πάρει πλάνα από πιο μακριά, κάτι που πρότειναν και οι διοργανωτές. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η προβολή της Αθήνας και του μνημείου θα είναι τεράστια με το γεγονός να δίνει «νέα οπτική», όπως ανέφερε μέλος του Συμβουλίου, το οποίο θύμισε τη συναυλία των Pink Floyd το 1971 στο Αμφιθέατρο της Πομπηίας και την παραγωγή μουσικού ντοκιμαντέρ, που «έγραψε ιστορία».

Πηγή: www.lifo.gr