Η λαμπρή καριέρα του ξεκίνησε από μια συναυλία των Cure, πριν από 38 χρόνια. Ο Γάλλος φωτογράφος Ρίτσαρντ Μπελιά έγινε γρήγορα διάσημος, καθώς κατάφερε να αποτυπώσει με το φακό του μοναδικά δεκάδες συγκροτήματα και ροκ σταρ. Συνεργάστηκε με διάσημα περιοδικά του είδους και εφημερίδες. Στιγμές από αυτό το εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι, μπορούμε να απολαύσουμε τώρα στην έκθεση « An Eye On Music», που φιλοξενείται στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς.
Ο 56χρονος δημιουργός δεν σταματά να μιλά για τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική:
«Δεν μου αρέσει πολύ η φωτογραφία. Δεν με ενδιαφέρει πολύ. Μου αρέσει πολύ περισσότερο να εστιάζω, να περνάω το χρόνο μου και να ακούω μουσική. Προτιμώ τη συντροφιά ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική. Γιατί οι φωτογράφοι είναι όλοι ίδιοι. Προτιμώ περισσότερο τη μουσική. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη μου αγάπη».
Την έκθεση συνοδεύει ένα εξαιρετικό λεύκωμα που φέρει τον τίτλο «Μια ματιά πάνω στην μουσική: Κείμενα και φωτογραφίες 1980-2016»:
«Πρόκειται για μια πραγματική μουσική εγκυκλοπαίδεια με φωτογραφίες. 5,5 κιλά. Τόσο ζυγίζει αυτός ο τόμος που περιλαμβάνει πάνω από 1000 φωτογραφίες που απαθανατίζουν δεκάδες ροκ είδωλα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών» επισημαίνει ο δημοσιογράφος του Euronews, Γιώργος Μητρόπουλος.
Πρόκειται για μια ιστορική καταγραφή του ταξιδιού ενός φωτογράφου, όπου 36 χρόνια απαθανατίζει όχι μόνο την ιστορία των ανθρώπων και της μουσικής που έχουν επηρεάσει τη ζωή μας, τις ιδέες, τις σκέψεις, τις τάσεις και τα ιδανικά μας, αλλά και για να μας θυμίσει πως είναι πραγματικά να είναι κανείς εκεί έξω στο δρόμο ενός ροκ ειδώλου. Να ζει και να αναπνέει τη μουσική.
«Πριν τραβήξω μια φωτογραφία, δεν υπάρχει μια λίστα πραγμάτων που μου αρέσουν. Αντίθετα υπάρχει μια λίστα πραγμάτων που δεν μου αρέσουν και τα αποφεύγω με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα αν δεν έχω καλό φωτισμό, αν υπάρχουν περίεργες σκιές, κτλ. Αν όλα είναι καλά, τότε ξεκινάω. Παίρνω τη φωτογραφική μου μηχανή και περιμένω την στιγμή που το μοντέλο μου, ο άνθρωπος που θέλω να απεικονίσω πάρει κάποια στάση που μου αρέσει. Αυτό σημαίνει ότι περνάει πολύς χρόνος μέχρι να γίνει το πρώτο κλικ».
Ο φακός του Μπελιά καταγράφει την ενέργεια, τη δύναμη, το συναίσθημα, την κουλτούρα, την ψυχοσύνθεση και την ιδιαιτερότητα των Cure, Nirvana, The Velvet Underground, David Bowie, The Rolling Stones, Kraftwerk, Lana Del Rey, The Beastie Boys, The Pixies, Leonard Cohen, Paul McCartney, Barry White, The Woo Tang Clan, James Brown, Ray Charles, Guns N Roses, the Red Hot Chillι Peppers, The Clash, Johnny Lydon (Rotten), Blur, Muse, Megadeth, Radiohead, Public Enemy,The Chemical Brothers, Metallica, REM, Iggy Pop.
Ο Μπελιά έχει να διηγηθεί πάρα πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες από τη γνωριμία του μαζί τους:
«Οι άνθρωποι που φωτογραφίζω, θέλουν να τους παρακολουθείς για τη μουσική τους. Δεν θέλουν να τους παρακολουθείς γιατί είναι όμορφοι. Οι καλλιτέχνες που θεωρούνται ωραίοι, γράφουν χάλια μουσική. Είναι νόμος. Αυτή είναι η αλήθεια».
Η έκθεση στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) διαρκεί μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Επόμενοι σταθμοί της η Περούτζια στην Ιταλία, οι Νεβέρ, Τουλούζη και το Περπινιάν τον Δεκέμβριο στη Γαλλία.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Παρουσίαση Βιβλίου στον Ιανό (Σταδίου 24), 9 Οκτωβρίου 18:00-20:00
Διάλεξη στη Σχολή Καλών Τεχνών, Αίθουσα Κινηματογράφου, 11 Οκτωβρίου 14:00-16:00