Όταν ο Joe Satriani μάθαινε κιθάρα στον… Steve Vai

0

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Behind The Vinyl, ο Joe Satriani θυμήθηκε την εποχή που μάθαινε κιθάρα στον Steve Vai, όταν οι ηλικίες τους ήταν 15 και 12 χρονών αντίστοιχα!

«Ήμουν τρία χρόνια μεγαλύτερός του και φαντάζομαι πως με είχε δει να παίζω με μπάντες στο λύκειο. Νομίζω πως έκανα μαθήματα και σε ένα φίλο του, οπότε ήρθε σπίτι μου, μέναμε κοντά σε μια μικρή πόλη στο Long Island.

Είχε μια κιθάρα χωρίς χορδές και στο άλλο του χέρι είχε ένα πακέτο με χορδές. «Μπορείς να με μάθεις;» με ρώτησε. Ήταν τόσο ενθουσιώδης και τόσο καλός… μάθαινε πάρα πολύ γρήγορα… ήταν αδύνατον να τον προλάβεις. Και αυτό ήταν ένα πολύ καλό μάθημα και για μένα τον ίδιο.

Γιατί, όταν έχεις κολλητούς που σου λένε όλη την ώρα πόσο καλός είσαι, τότε πιστεύεις κι εσύ ότι είσαι πραγματικά καλός, όταν όμως έρχεται στην πόρτα σου ένας 12χρονος και σε προκαλεί με την ικανότητά του τότε σκέφτεσαι «μάλλον δεν είμαι και τόσο τρομερός, ίσως αυτός ο πιτσιρικάς είναι καλύτερος».

Εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε ίντερνετ, καλωδιακή τηλεόραση κλπ, οπότε δεν ήταν εύκολο να δεις rock συναυλίες και μουσικούς, παρά μόνο σε συναυλίες, αφού σαν πιτσιρικάς δεν σου επιτρεπόταν η είσοδος στα clubs. Ίσως, μια φορά την εβδομάδα να έδειχνε κάποιο rock συγκρότημα.

Ήταν πολύ δύσκολο να πληροφορηθείς και να προχωρήσεις τότε. Αλλά αυτό ήταν καλό, γιατί είχες πολύ χρόνο να κάτσεις να παίξεις και να τζαμάρεις με άλλους. Μετά από δυο χρόνια περίπου ο Steve κι εγώ καθόμασταν πλάτη με πλάτη στην αυλή και αυτοσχεδιάζαμε με τις κιθάρες, χωρίς ενισχυτές. Απλά παίζαμε. Έτσι γίναμε σύντροφοι. Και οι δυο μας θέλαμε να γίνουμε τρομεροί μουσικοί, δεν είχαμε ιδέα αν θα τα καταφέρναμε ή όχι. Φυσικά, θέλαμε να γίνουμε rock stars. Ήμασταν απλά δυο παιδιά από το Long Island που θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο».