Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 Χρόνια Heavy Metal / Αναγνωστόπουλος Γιώργος

0

Aν και στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές αναφορές στο Heavy Metal, στις ελληνικές εκδόσεις βρίσκουμε ελάχιστα πράγματα αν και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Το βιβλίο «Παγκόσμιος Θόρυβος-50 Χρόνια Heavy Metal» είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που ήρθε με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής του σκληρού ήχου (με αφετηρία το σχηματισμό των Black Sabbath στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1968). Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος χωρίζει το βιβλίο σε 50 μικρά κεφάλαια, πιάνοντας 50 διαφορετικές πτυχές του ακραίου ήχου. Από τη μία αυτό είναι καλό και το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα ενώ βοηθάει πολύ το ότι ο συγγραφέας έχει προσθέσει και την προσωπική του –πιο οπαδική- ματιά με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι η στείρα παράθεση ιστορικών γεγονότων ή το απλό name dropping αφού ευτυχώς, κάθε φορά κάνει χρήση 1-2 ονομάτων αντί για μια ατελείωτη λίστα χωρίς νόημα. Από την άλλη όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, σε αφήνει με την αίσθηση του ανικανοποίητου μιας και τα περισσότερα κεφάλαια είναι μόλις τρεις ή τέσσερις σελίδες. Αν και ο παλιός οπαδός δε θα βρει πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζει ήδη, υπάρχουν εδώ και εκεί όμορφα trivia που κρατάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη όπως οι αναφορές σε περίεργα περιστατικά (ξέρατε ότι υπάρχει συγκρότημα με τραγουδιστή παπαγάλο;) ή σε συγκροτήματα από άλλες ηπείρους (όπως η Αφρική και η Ασία) εστιάζοντας για παράδειγμα στις δυσκολίες ενός συγκροτήματος να δημιουργήσει μουσική στα πλαίσια ενός θεοκρατικού καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βιβλίο καλύπτει άψογα και κάποιον «εξωσχολικό» αφού καταρρίπτει διάφορους μύθους και στερεότυπα που σχετίζονται με το metal.

Αισθητικά το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη άμεσα αφού έχει χρησιμοποιηθεί γυαλιστερό έγχρωμο χαρτί και περιλαμβάνει εξαιρετικά σκίτσα σε κάθε κεφάλαιο που συμπληρώνουν όμορφα το κείμενο. Όλα τα σχέδια (όλα φτιαγμένα από τον ίδιο τον συγγραφέα) έχουν γίνει με την τεχνική dot drawing (ζωγραφική με τελείες), που πέρα από τη δυσκολία της (χιλιάδες τελείες σε κάθε σχέδιο) δίνει ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα και κάθε σχέδιο τραβάει την προσοχή (κάθε κεφάλαιο έχει μια σελίδα με την αντίστοιχη εικονογράφηση) και τελικά δίνει την έξτρα καλαίσθητη νότα στην όλη έκδοση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίαυλος.