Άγχος, αγωνία, θλίψη, φόβος, θυμός, ενοχή, απελπισία, μετάνοια, εξιλέωση. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα του Daniel Gildenlow που καθηλώνουν τον ακροατή μέσα από τα τραγούδια του νέου δίσκου των Pain of Salvation. Ο λόγος είναι μια απρόσμενη ασθένεια που σχεδόν κόστισε την ζωή του. Ο εξαιρετικός Daniel αναπολεί και διηγείται μέσα από τα 71-λεπτά του καινούργιου δίσκου την δύσκολή αυτή εμπειρία που είχε με μοναδικό τρόπο. Μια σκληρή και επίπονη μάχη για ζωή. Η εκφραστική ερμηνεία του σε τρομάζει καθώς γίνεσαι συμμέτοχος των συναισθημάτων που ένιωθε μέσα από αυτό το ταξίδι.

Μουσικά οι Pain of Slavation επιστρέφουν στο prog metal με πιο “μοντέρνες” επιρροές. Στο “In the Passing Light of Day” βρίσκει κανείς ότι γνώρισε και αγάπησε στην μουσική τους. Δυναμική επιθετικότητα και γλυκά απαλές μελωδίες. Εναλλαγές ρυθμού μεταξύ των κομματιών, ασυνήθιστα μουσικά μέτρα και ατμοσφαιρικά περάσματα. Από το πρώτο κομμάτι του δίσκου “On A Tuesday” καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να βιώσει. Έναν σκοτεινό και συναισθηματικά φορτισμένο δίσκο που σίγουρα θα βρίσκεται στα καλύτερα της χρονιάς. Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου “The Passing Light of Day” είναι ένα εξαιρετικό 15-λέπτο τραγούδι και ένα αληθινά θαυμάσιο έργο τέχνης.  Η καθηλωτική διήγηση του Daniel αρχικά γίνεται πάνω σε ένα καθοδηγητικό μοτίβο από μελωδία κιθάρας που μετά τα 7 λεπτά οδηγεί σε μία απερίγραπτη κορύφωση και ίσως σε ένα από τα πιο όμορφα ρεφρέν όλη της καριέρας τους. Οι Pain of Salvation είναι πίσω με άλλο ένα κόσμημα και σίγουρα την καλύτερη κυκλοφορίας από το “Be” και μετά. Είμαι χαρούμενος που δεν χάσαμε άλλον έναν σπουδαίο καλλιτέχνη το 2014. Τα τελευταία λόγια αυτής της κριτικής ανήκουν στον leader της μπάντας Daniel Gildenlow:

“What started off as an annoying infection has, in just hours, suddenly pivoted into the very real possibility of my actual dying.” That’s not to say, however, that all this record presents is blackness. “This album also shows the beauty of the transition, of the inevitable. And of the hope of a tomorrow, the hope of change, no matter how frail and naive that hope may be.”