Pantera, Sofia,Bulgaria 26/5/2023

0

Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι η επιλογή των Philip Anselmo και Rex Brown να επαναφέρουν το όνομα ‘Pantera’ στην επιφάνεια ήταν κάτι που δεν αξίζει και δεν έχει νόημα, άλλο τόσο θα υπάρχουν και πόσοι χιλιάδες οπαδοί που θα τους ευγνωμονούν για πάντα και θα ευχαριστούν που ακόμα και έτσι είχαν  την τύχη να ακούσουν ζωντανά τα κολοσσιαία κομμάτια τους.. Προσωπικά χάρηκα πολύ και εννοείται πως δεν θα έχανα την ευκαιρία να δω ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της heavy metal ιστορίας και η προσθήκη  του Zakk Wylde στις κιθάρες σε συνδυασμό με τον Charlie Benante στα τύμπανα μου επιβεβαίωσαν ότι ξεκινάμε πολύ καλά… Όταν δε, η Ελλάδα δεν φαίνεται κάπου στον ορίζοντα στα dates τους για το κοντινό μέλλον τουλάχιστον, τότε η επιλογή κάποιας άλλης χώρας είναι μονόδρομος. Έτσι λοιπόν βρέθηκα για άλλη μια φορά στη Βουλγαρία (μετά τον Οκτώβριο του 22 για χάρη των Helloween), στο ίδιο γήπεδο  ξανά με σκοπό να προσθέσω άλλη μια ιστορική συναυλία στις αναμνήσεις μου. Δυο τοπικές μπάντες άνοιξαν την βραδιά με λίγο χρονικό διάστημα για την καθεμία, κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε μιας που δεν αναγραφόταν κάπου αυτό, ήμασταν ωστόσο άνετοι σε θέμα χρόνου. Μπύρες λοιπόν και onwards to the front gate.

Το New Level ξεκινάει και οι πρώτες φωτιές φεύγουν στον ουρανό της Armeec Arena. Είναι εκείνες οι φορές που δεν μπορείς να πιστέψεις εύκολα ότι βλέπεις πρόσωπα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές  οπαδών με τις μουσικές τους και παρακαλάς να μην τελειώσει ποτέ αυτό… Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί  αν βρισκόμουν σε ανάλογη κατάσταση στην Ελλάδα. Τα χειροκροτήματα και οι φωνές πέφτουν βροχή και το ρίγος που μας επιφύλαξε ο Phil από νωρίς, μοναδικό… ”Every note that we play, is for Dimebag and Vince” ήταν τα λόγια του δείχνοντας στον ουρανό και κάπου εκεί ξέρω ότι κάθε σχόλιο είναι περιττό.  Συνέχεια με Mouth For War και Strength Beyond Strength… μπορεί σήμερα τα setlists να είναι γνωστά και σε κάθε γωνία του Ίντερνετ μήνες πριν παιχτούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είχα πάει «αδιάβαστος». Έτσι λοιπόν έβλεπα από κομμάτι σε κομμάτι ότι τα ιστορικότερα hits της μπάντας θα παιχτούν και μάλιστα με το καλύτερο stage show. Το να βλέπω στις κάσες του Charlie και στο δερμάτινο του Zakk τις φωτογραφίες των αδερφών, ήταν κάτι που με έκανε να νιώθω ότι υπάρχουν κάπου και μας βλέπουν και ζουν μαζί μας την όλη φάση . Becoming , I’m Broken και Suicide Note pt.II ήταν τα κομμάτια που μας άναψαν για τα καλά και μας έβαλαν στα pits μπροστά στη σκηνη για το υπόλοιπο του live. 5 Minutes Alone, This Love και Fucking Hostile ? .. Τι λες τώρα! Ρεσιτάλ από τον Phil σαν να μην πέρασε μια μέρα και ο Charlie με τον Zakk να δίνουν πραγματικά ρέστα!

Ξέρουμε άλλωστε ότι δεν πρόκειται για δυο τυχαίους μουσικούς και ότι το αποτύπωμα τους στο χώρο είναι ήδη μεγάλης σημασίας. Η παραγωγή αριστουργηματική  και ανάλογη του ονόματος τους. Κάπου εκεί φτάνουμε στο σημαντικότερο σημείο της συναυλίας όπου το να συγκρατηθούν τα δάκρυα από τα μάτια πολλών ήταν πραγματικά αναπόφευκτο… Το show γίνεται κινηματογραφικό και η μπάντα μας δείχνει στη μεγάλη οθόνη ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τον Dime και τον Vince υπό τους ήχους του Cemetery Gates . Ανατριχίλα και δέος ! Η επιλογή τους να κόψουν στη μέση το κομμάτι και το συνδυάσουν με το Planet Caravan κάνοντας το να ακούγεται σαν μια ολόκληρη μπαλάντα ήταν κάτι που έκανε την όλη κατάσταση ακόμα πιο συγκινητική για όλους μας.

Walk, Domination και Cowboys From Hell δεν υπήρχε περίπτωση να λείπουν από αυτήν την εξαιρετική πανδαισία. Στην περίπτωση του Domination βέβαια παίχτηκε μόνο το σημείο του breakdown μαζί με το τελευταίο σόλο και από πίσω κόλλησε και το Hollow, πράγμα που προσωπικά θα το ήθελα να παιχτεί κανονικά γιατί αποτελεί το αγαπημένο μου Pantera κομμάτι!

Φυσικά αυτό έχει μικρή σημασία μπροστά σε αυτό που ζήσαμε. Νιώθω πραγματικά περήφανος για την επιλογή των Pantera να δώσουν σε πολλές χώρες του κόσμου την ευκαιρία να ακούσουν τα τραγούδια που τόσο λάτρεψαν και θέλω να πιστεύω πως θα περάσουν και από τη χώρα μας. Σαφέστατα θα είμαι και εκεί καθώς η μια φορά ποτέ δεν είναι αρκετή! Yesterday don’t mean shit..!!!

SETLIST: A New Level, Mouth For War, Strength Beyond Strength, Becoming, I’m Broken, Suicide Note Pt.II, 5 Minutes Alone, This Love, Yesterday Don’t Mean Shit, Fucking Hostile, (video) Cemetery Gates, Planet Caravan, Walk, Domination/Hollow, Cowboys From Hell

Κώστας Μουζακίτης