Αυτό το DVD αποτελεί την αποτύπωση του τμήματος της τελευταίας περιοδείας των Βρετανών στην οποία ακούστηκε αυτούσιο το Draconian Times. Ήταν μία επιλογή επτά εμφανίσεων στην Ευρώπη οι τρεις από τις οποίες έλαβαν χώρα στην Ελλάδα.
 
Το διπλό DVD συνοδεύεται από ένα c.d., με περιεχόμενο την εμφάνιση των Paradise Lost στο “The Forum” του Λονδίνου, λίγες μέρες πριν τις αντίστοιχες στη χώρα μας, από την οποία όμως λείπουν κομμάτια από το υπόλοιπο του “Draconian Times” set.

Το πρώτο DVD περιλαμβάνει την ίδια εμφάνιση αλλά ολόκληρη, πολύ καλά γυρισμένη και με τη μπάντα όπως την είδατε (όσοι την είδατε) και όπως την περιγράψαμε τότε.

Στο δεύτερο δισκάκι θα συναντήσουμε συνεντεύξεις του συγκροτήματος που αφορούν το “Draconian Times” αλλά και από τον τότε παραγωγό τους Simon Efemey, αλλά και οπαδών. Επίσης υπάρχει ένα documentary από τη συγκεκριμμένη περιοδεία (με αρκετή Ελλάδα μέσα) καθώς και τα video clip των “Faith Divides Us, Death Unites Us” και “Rise Of Denial”. Να σημειώσουμε επίσης ότι στο booklet που υπάρχει στη συσκευασία, υπάρχουν αποκλειστικά συνεντεύξεις για το album από διάφορα έντυπα, στη γλώσσα της χώρας όπου αυτά εκδόθηκαν.

Η κυκλοφορία αυτή μαζί με την επανέκδοση του “Draconian Times” είναι επετειακή για τα 15 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου που όχι μόνο θεωρείται μέχρι σήμερα η κορυφαία των Paradise Lost αλλά και που σημάδεψε (μέχρι και που έσωσε) το metal σε πολύ δύσκολους γι αυτό καιρούς, σαν κι αυτούς του…δράκου.

Το “Draconian Times MMXI” κυκλοφορεί επίσης σε διπλό DVD, απολό c.d. και σε διπλό βινύλιο, θα προτείνω όμως την έκδοση με τα δύο DVD και το c.d., αφού εκ των πραγμάτων είναι πληρέστερη και αξίζει τα λεφτά της.

Δημήτρης Καζαντζής