Όταν ακόμα και ο ουρανός φοράει το γκρίζο για να ταιριάξει με τις νότες ξέρεις πως δεν μπορεί να παίζουν οι Paradise Lost στην πόλη σου και να μην είσαι εκεί και τελικά αυτοί μας αποζημιώνουν με μια απρόσμενα καλή εμφάνιση (που ναι, δυστυχώς για μία ακόμη φορά ήταν μικρή σε διάρκεια). Μαζί τους ένα εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο νέο συγκρότημα, οι Fragment Soul.

“I see the place that you call a haven…”


Το opening act ήταν μια εξαιρετική επιλογή, οι Fragment Soul που κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες το εντυπωσιακό “Axiom of Choice”, ένα άλμπουμ που ξεχώρισε την περσινή χρονιά. Το ότι η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση ever έγινε στο live των Paradise Lost είναι μεγάλο μπόνους από μόνο του και το σχήμα από την Κέρκυρα δεν έχασε την ευκαιρία. Για 35 περίπου λεπτά άπλωσε την ατμοσφαιρικά πένθιμη μουσική του παίζοντας τα τρία από τα τέσσερα κομμάτια του άλμπουμ εντυπωσιάζοντας όσους είχαν ήδη ακούσει το άλμπουμ αλλά μάλλον άφησαν αδιάφορους πολλούς άλλους αν κρίνω από το συνεχές μουρμουρητό που δυστυχώς χαλούσε την ατμόσφαιρα που έφτιαχνε το σχήμα.

Δεν ξέρω αν είχαν άγχος (λογικό όταν παίζεις για πρώτη φορά μπροστά σε τόσο κόσμο) αλλά τεχνικά ήταν άψογοι  ενώ στα φωνητικά υπήρχε εναλλαγή αντρικών και γυναικείων με τα μέρη της Heike Langhans (Draconian) να τα κάνει η Ambre V. αλλά την ένταση να είναι για κάποιο περίεργο λόγο πιο χαμηλά από ότι θα έπρεπε. Η μουσική των Fragment Soul μπαίνει κάτω από την ταμπέλα του prog/doom αλλά οι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις (όλες άνω των 11 λεπτών) με τους αργούς ρυθμούς και τα μελωδικά σημεία θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση από το κοινό και δυστυχώς σπάνια δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό ακόμα και αν παίζει η μπάντα για την οποία έχουμε πάει στο κλαμπ (θυμίζω για παράδειγμα τα ακουστικά σετ των Anathema παλιότερα). Προσωπικά τους χάρηκα πάντως και στεναχωρήθηκα που δεν πρόλαβαν να παίξουν και το ακυκλοφόρητο που είχαν κρατήσει για το τέλος. Το ζεστό χειροκρότημα το πήραν από όλους πάντως.

video FRAGMENT SOUL:

setlist:

a soul inhabiting two bodies / a choice between two evils / every heart sings a song

“Don’t run away from the pain…”     

Ακριβώς στις 21.30 ήρθε η ώρα για τους βασιλιάδες της μελαγχολίας. Μπορεί να τους έχουμε δει πολλές φορές αλλά οι συνεχόμενες αναβολές του συγκεκριμένου event (αρχικά ήταν να γίνει το Δεκέμβριο του 2020, μετά πήγε το 2021) έκαναν τον κόσμο να περιμένει τους Paradise Lost με προσμονή και να γεμίσει το Fuzz.

Όταν ξεκινάς το σετ σου με το “Embers Fire” ξέρεις ότι έχεις κερδίσει άμεσα το κοινό σου αν και στα πρώτα κομμάτια ένιωθα πως υπήρχε ένα μούδιασμα πάνω και κάτω από τη σκηνή. Με ατμοσφαιρικό φωτισμό (καταστροφή για τους φωτογράφους αλλά τόσο ταιριαστό για το στυλ των Βρετανών), με καλό γενικά ήχο και κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε γρήγορα και είναι αλήθεια πως οι Βρετανοί έχουν τόσα ωραία κομμάτια να διαλέξουν πλέον που ακόμα και όταν δείχνουν ότι παίζουν από υποχρέωση στο ρελαντί και πάλι θα σε κερδίσουν. Τα νέα κομμάτια μοιάζουν ακόμα πιο ωραία ζωντανά αλλά είναι ξεκάθαρο πως είναι αυτές οι άτιμες οι βουτιές στο παρελθόν που προκαλούν ενθουσιασμό και μας πάνε πίσω στις 90ς εποχές που τους βλέπαμε στο Rodon. Ο Holmes έχει πάψει από καιρό να είναι επιβλητικός και σε στιγμές νιώθεις πως κάνει αγγαρεία παρά το ότι είναι επικοινωνιακός και κάνει τα αστειάκια του (“έφερα τις βερμούδες μου και ο καιρός θυμίζει την πατρίδα!”), ενώ δείχνει πως φοβάται να πιέσει τη φωνή του (στο στούντιο όλα είναι πιο εύκολα) αλλά οι υπόλοιποι έδειχναν να το διασκεδάζουν, πράγμα απαραίτητο ώστε να γίνει το αντίστοιχο γκελ και στο κοινό. Ο ήχος ήταν καλός σχεδόν σε όλα τα σημεία στο χώρο (με εξαίρεση τα πρώτα κομμάτια), πράγμα που βοήθησε να τους απολαύσουμε ακόμα περισσότερο γκρινιάζοντας μόνο για τα κομμάτια που έμειναν εκτός (τη μικρή συνολική διάρκεια την έχουμε αποδεχτεί πλέον και δε νομίζω πως πρόκειται να αλλάξουν ποτέ αλλά είναι τόσο κρίμα με τόσο μεγάλη δισκογραφία), μια γκρίνια που λίγη σημασία έχει αφού και την επόμενη φορά εκεί θα είμαστε. Long live the shadow kings!

video PARADISE LOST:

setlist:

Embers Fire / Forsaken / Blood and Chaos / Faith Divides Us – Death Unites Us / Eternal / Οne Second / Serenity / The Enemy / As I Die / The Devil Embraced / The Last Time / An Eternity of Lies / Say Just Words / No Hope in Sight / Darker Thoughts / So Much is Lost / Ghost

® κείμενο//video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά