Επετειακή, κατά μία έννοια, η νέα κυκλοφορία των Paradox, αφού οι Γερμανοί (Ελληνο-Γερμανοί πλέον!) γιορτάζουν 30 χρόνια από τη δημιουργία τους… Τέσσερα χρόνια μετά το “Tales of the weird” έρχεται το 7ο album τους “Pangea”, παιδί και αυτό του τραγουδιστή Charly Steinhauer, αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων στο line-up, του κιθαρίστα Gus Drax (Sunburst) και του drummer Kostas Milonas (Outloud, Sunburst), ενώ στο μπάσο βρίσκεται ο Tilen Hudrap.

H γνώριμη power/thrash σφραγίδα των Paradox βρίσκεται και στη νέα τους κυκλοφορία, με πιο μοντέρνα παραγωγή πλέον, ειδικά στα κιθαριστικά, ίσως κατώτεροι φωνητικά από το παρλεθόν, αλλά χωρίς ποτέ να ξεφεύγουν από τον κλασικό τους γερμανικό thrash ήχο από την πρώτη νότα του “Apophis”. Κάποιος «δύσκολος» θα μπορούσε να πει ότι κομμάτια όπως τα “Raptor”, “Ballot or Bullet” κ.α. θα μπορούσαν να έχουν κυκλοφορήσει και πριν 2-3 δεκαετίες, αλλά εδώ κάνουν και την εμφάνισή τους και κάπως πιο μοντέρνες προσεγγίσεις, όπως στα “The Raging Planet”, “Manhunt” και “El Muerte”. Το ανελέητο σφυροκόπημα συνοδεύεται ενίοτε από αξιομνημόνευτες μελωδίες, όπως στα “Vale of tears” και “Cheat and Pretend” που δίνουν τις απαραίτητες αναπνοές. Συνολικά, μια τίμια κυκλοφορία που απευθύνεται κυρίως στους φίλους του παραδοσιακού power/thrash (όπως συνηθίσαμε πλέον να λέμε το καλλωπισμένο thrash metal) από ένα συγκρότημα που κλείνει 30 χρόνια ζωής με την πιο μοντέρνα παραγωγή του.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι το original line-up του πρώτου album της μπάντας, του “Product Of Imagination” του 1987, κάνει δεύτερα φωνητικά στο “Pangea”, σε μία πρωτότυπη και αν μη τι άλλο συναισθηματική κίνηση.