Τα δυο εναπομείναντα μέλη των Mötorhead, Phil Campbell και Mikkey Dee, συμμετέχουν στο εντυπωσιακό βίντεο των Sabaton για το “1916”.

Σε μια σκηνή του βίντεο ο Phil και ο Mikkey ακολουθούν την πορεία με επικεφαλείς τους Sabaton που περπατούν στο δρόμο θρηνώντας για τους αδικοχαμένους στρατιώτες. Μαζί τους και ο tour manager των Σουηδών και παλιός συνεργάτης των Mötorhead, Eddie Rocha, ο οποίος βαδίζει κρατώντας μια φωτογραφία του Lemmy σε κάδρο.

Το τραγούδι προέρχεται από το ομώνυμο ένατο στούντιο άλμπουμ των Mötorhead, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1991.

Το θέμα είναι η «Μάχη του Σομμ» (“Battle Of The Somme”) που έλαβε χώρα από τον Ιούλιο εως τον Νοέμβριο του 1916 στις όχθες του γαλλικού ποταμού Σομμ, μια από τις πιο φονικές μάχες του Α’Παγκοσμίου Πολέμου με 400.000 απώλειες για τη Βρετανία και συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια νεκρούς.

Την πρώτη μέρα της μάχης 19.240 Βρετανοί σκοτώθηκαν, στην μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών για το Βρετανικό Στρατό.

O Lemmy εμπνεύστηκε για το τραγούδι από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησε για τη μάχη στην τηλεόραση, με έναν βετεράνο στα 88 του που θυμόταν κλαίγοντας έναν σύντροφό του που πέθανε στην αγκαλιά του, με το μισό του πρόσωπο ανατιναγμένο.

«Μου ήρθε αστραπιαία. Ένας γέροντας 88 ετών και ακόμα κλαίει γι’ αυτό. Περπάτησε 10 μέτρα μέσα στη λάσπη μέσα στις ριπές των πολυβόλων για το τίποτα. 19.000 Βρετανοί σκοτώθηκαν. Σκεφτείτε! Όλες αυτές τις ζωές. Και κάποιος μπάσταρδος πάνω σε ένα άσπρο άλογο θα πήρε και μετάλλιο για αυτό», είχε δηλώσει ο Lemmy.

Το “1916” συμπεριλαμβάνεται στο EP “Stories From The Western Front” των Sabaton που κυκλοφορεί από τη Nuclear Blast.