Ο Phil Collen είναι το πρώτο μέλος από την οικογένεια των Def Leppard που κυκλοφορεί μία αυτοβιογραφία ανεβάζοντας υψηλά τον πήχη για τις επόμενες που πιθανόν κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Πρόκειται για ένα ευανάγνωστο βιβλίο 240 σελίδων το οποίο περιλαμβάνει αρκετές ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κιθαρίστα των Def Leppard ενώ ευχάριστη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν κουράζει ούτε κατ’ ελάχιστο αφού ο Collen γράφει σε ένα πολύ άμεσο ύφος μεταφέροντας τον αναγνώστη κατευθείαν στην καρδιά όλων των γεγονότων στη ζωή και την καριέρα του Phil Collen.
Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του Collen με τους Def Leppard από τα μέσα της δεκαετίας του 80, γνώριζα πάνω-κάτω αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τα…πεπραγμένα του βρετανικού συγκροτήματος. Αυτά που δεν γνώριζα όμως είναι όλες εκείνες οι προσωπικές στιγμές του Collen πέρα από τους Def Leppard που ζωντανεύουν μπροστά μας μέσα από τη «ζωντανή» διήγηση του κιθαρίστα. Από τα χρόνια που μεγάλωνε στο Λονδίνο, την απόφασή του να γίνει μουσικός όταν είδε τους Deep Purple και πιο συγκεκριμένα τον Ritchie Blackmore να κάνει τα μαγικά του το 1972, τα πρώτα του συγκροτήματα, το δισκογραφικό ντεμπούτο με τους Girl και την είσοδο στους Def Leppard, το “Adrenalized” είναι πραγματικά ένας πολύτιμος οδηγός για όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του Phil Collen.

Προσωπικά, ξεχώρισα –μεταξύ άλλων- τη συγκινητική αφήγηση για τον μακαρίτη φίλο του Steve Clark, για το θαυμασμό του απέναντι στον Rick Allen, για τη στενή του φιλία με τον Joe Elliott και τον Rick Savage αλλά και τη θέληση του για μία υγεινή ζωή και διατροφή. Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο βαθιά φιλοσοφημένο, ευαίσθητο και «ψαγμένο» που εκπλήσσει τον αναγνώστη με την εμπεριστατωμένη άποψη του για πλήθος κοινωνικών θεμάτων.

Προσωπικά, διάβασα το “Adrenalized” μέσα σε μία μέρα! Είναι ένα βιβλίο που αν και απευθύνεται –προφανώς- στους fans των Def Leppard, εντούτοις έχει πολλές λεπτομέρειες για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν για το μουσικό κλίμα της δεκαετίας του 70 και του 80 στην Αγγλία αλλά και γιατί όχι να εμπνευστούν από έναν άνθρωπο που κατάφερε να κόψει το αλκοόλ και να ακολουθήσει έναν πιο ομαλό δρόμο. Και φανταστείτε ότι ο Collen θα μπορούσε το 1981 να είναι ο κιθαρίστας των Iron Maiden και ο Adrian Smith να είναι ο κιθαρίστας των Def Leppard το 1991! Περισσότερες λεπτομέρειες όμως στο “Adrenalized”…