Στην ιστορία της ευρύτερης rock μουσικής δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 2 περιπτώσεις όπου ένας καλλιτέχνης ξεπέρασε σε φήμη και δημοτικότητα το συγκρότημα στο οποίο ανήκε ακολουθώντας solo καριέρα. Ο ένας είναι ο Ozzy…o άλλος είναι σίγουρα ο Phil Collins! Γιατί δεν χωράει αμφιβολία ότι η προσωπική καριέρα του ήταν σαφέστατα πιο πετυχημένη με την αντίστοιχη των Genesis η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν και αυτή εντυπωσιακή. Για μένα προσωπικά, η αυτοβιογραφία του Phil Collins ήταν κάτι που περίμενα πολλά χρόνια καθώς εκτός του ότι είναι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς, αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις πλέον συμπαθητικές φυσιογνωμίες στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Το “Not Dead Yet”, εκτός από το προφανές του τίτλου, έχει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά μίας αυτοβιογραφίας με το timeline να τηρείται απαρέγκλιτα ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια μέχρι και τη σημερινή εποχή. Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά την οποία πρέπει να επισημάνουμε: η όλη αφήγηση είναι τόσο ζωντανή και γίνεται με τόσο φλεγματικό, αυτοσαρκαστικό χιούμορ που χωρίς ίχνος υπερβολής γελάς σχεδόν σε κάθε παράγραφο. Ακόμη και τα πιο «βαρετά» πρώτα κεφάλαια σε κερδίζουν με το χιούμορ του Collins. Επιπλέον, μου άρεσε πολύ που είδα έναν Phil Collins έτσι όπως…ήθελα να είναι στην πραγματικότητα ο Phil Collins. Τι εννοώ; Ένας άνθρωπος που ζούσε και ανέπνεε για τη μουσική έχοντας παρακολουθήσει όλα τα μεγαθήρια της εποχής και στη συνέχεια κάνοντας παρέα μαζί τους όντας και εκείνος ένας πετυχημένος μουσικός.
Από τα πρώιμα χρόνια και την ένταξη τους στους Genesis μέχρι τα χρυσά 80ς και τα πιο εσωστρεφή 90ς, η ζωή του Collins είχε τα πάνω και τα κάτω της (με κύριο αντίκτυπο τα πολλά διαζύγια και την εξάρτηση από το αλκοόλ που παρα λίγο να του στοιχίσει τη ζωή). Όμως, ο Collins παρέμεινε ζωντανός και μας έδωσε μερικά από τα πιο διαχρονικά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής. Και για την ιστορία το “In The Air Tonight” γράφτηκε για την πρώτη γυναίκα του και όχι με αφορμή έναν πνιγμό…αυτός είναι ένας από τους ωραιότερους αστικούς μύθους. Το “Not Dead Yet” είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ…το συνιστώ ανεπιφύλακτα!