Μπορεί ένα ταπεινό εισιτήριο των 10 ευρώ για ένα καλλιτεχνικό event να σε κάνει ευτυχισμένο; Είναι άραγε ένα τυπωμένο χαρτάκι η είσοδος σε έναν καλύτερο κόσμο; Η ζωντανή εμφάνιση των PLAYGROUNDED το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου ήρθε να απαντήσει στο ερώτημα με μια συναυλία ορισμό της μουσικής μέθεξης. Μαζί τους οι εξαιρετικοί we.own.the.sky που ήταν επίσης εντυπωσιακοί ενώ εντυπωσιακό ήταν και το light show και των δύο σχημάτων που απογείωσε την όλη εμπειρία.

“The stars guide me home…”

Με το Fuzz να είναι γεμάτο στο κάτω του μέρος, οι We.Own.The.Sky ανέβηκαν στη σκηνή στις 21:30. Για όσους δεν τους ξέρουν μιλάμε ξεκάθαρα για μια από τις κορυφαίες εγχώριες post metal μπάντες που κατάφεραν να κερδίσουν τον κόσμο από την αρχή και δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα μέχρι το κλείσιμο. Ήταν τόσο καλοί που σχεδόν εκνευριζόμουν κάθε φορά που σταματούσαν για να πουν κάτι ανάμεσα στα κομμάτια.

Το δύσκολο στο post metal είναι να μη βαρεθεί ο ακροατής εξαιτίας της έλλειψης στίχων και αυτό δε συνέβη ούτε μια στιγμή αφού συνδυάζουν heavy ξεσπάσματα με μελωδικά ατμοσφαιρικά κομμάτια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι  διαφορετικές ρυθμολογίες με το rythm section να κεντάει. Με ενεργητική σκηνική παρουσία το σχήμα έβγαλε ωραία vibes σε ένα σετ που έδωσε βάση στο υπέροχο “Home” (2019) χωρίς να ξεχνάνε και κάποια κομμάτια από το ντεμπούτο “Earths Collide” (2015). Σε κάποιες παλιότερες εμφανίσεις τους υπήρχαν και κάποια αρνητικά σημεία αλλά αυτή τη φορά όλα κύλησαν άψογα, το δέσιμο τους ήταν τρομερό και η απουσία από τις ζωντανές εμφανίσεις για δυο χρόνια δεν τους σκούριασε καθόλου ενώ ήταν ξεκάθαρο πόσο πολύ γούσταραν και οι ίδιοι που επέστρεψαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήταν απλά ένα opening act αφού η εμφάνιση τους θα μπορούσε να σταθεί αυτόνομα και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει με την παλιότερη εμφάνιση τους στο Gagarin όταν είχαν παρουσιάσει το “Home”.


video we.own.the.sky:

we.own.the.sky setlist:

we align / of new beginnings / raindrops and oceans / muzzle / ikigai / youth / penny for your thoughts / retrospect

“We are / no strings attached…”     

Στο διάλειμμα τιμήσαμε το merch αφού και τα δύο σχήματα είχαν φέρει μαζί τα καλούδια τους. Λίγη ώρα μετά, τα φώτα χαμήλωσαν και τα πάντα ήταν έτοιμα για να δούμε τους PLAYGROUNDED. Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το άλμπουμ διαμάντι “The Death of Death” η ανυπομονησία χτυπούσε κόκκινο. Και μιας και λέω κόκκινο τα πάντα στη σκηνή είχαν λουστεί από ένα κόκκινο φως με το μαύρο να κάνει παιχνιδίσματα μαζί του, μια κόλαση για τον φωτογράφο βέβαια, αλλά τόσο ταιριαστό αφού σε παρέπεμπε κατευθείαν στα δύο χρώματα που έχει το artwork του άλμπουμ. Ξεκίνησαν με το “The Swan”, όπως και στο άλμπουμ, αλλά επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την κανονική σειρά και να μας βγάλουν από την comfort zone που ενδεχομένως είχαμε αποκτήσει όσοι έχουμε λιώσει το άλμπουμ εδώ και λίγες εβδομάδες. Μετά το δεύτερο κομμάτι είχαμε πλέον μεταφερθεί σε μια άλλη διάσταση, αυτό που έκαναν επί σκηνής ήταν μαγικό, μοιάζει κλισέ αλλά πραγματικά το σχήμα σε ταξίδευε μέσα από τη μουσική του.

Το σετ είχε όλα τα κομμάτια του “The Death of Death” με την προσθήκη των “waves”, “crossing” και “Rotterdam” από το “In Time With Gravity”. Όσο περνούσε η ώρα ένιωθες συνεχώς τα πολλαπλά πρόσωπα τους, από τη μία αυτό το αέρινο μελωδικό mellow πράγμα και από την άλλη η ξαφνική αλλαγή σε κάτι πιο δυναμικό. Πάντως, είναι τέτοια η δομή στις περισσότερες συνθέσεις που, ακόμα και αν ήταν η πρώτη επαφή μαζί τους καταλαβαίνεις πόσο ξεχωριστό είναι αυτό που κάνουν. Οι περισσότεροι από το κοινό δεν ήξεραν αν έπρεπε να κλείσουν τα μάτια και να τους απολαύσουν ή να αρχίσουν να χορεύουν, ίσως τελικά το πιο σωστό να ήταν αυτός ο περίεργος χορός του Σταύρου όταν άφηνε το μικρόφωνο που έμοιαζε λες και προσπαθούσε να σερφάρει πάνω σε σανίδα ενώ συντονιζόταν και αυτός με τους ρυθμούς του μπάσου του Οδυσσέα και των τυμπάνων του Γιώργου. Ο Ορέστης πίσω από τα πλήκτρα έχει κομβικό ρόλο στις τόσο προσεγμένες συνθέσεις και τίποτε δε θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτόν ενώ το ίδιο ισχύει για την κιθάρα του Μιχάλη σε ένα σχήμα που δεν είναι guitar oriented αλλά έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του rock και της ηλεκτρονικής μουσικής με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζεστά μελαγχολικό που να σε συγκινεί αλλά και τόσο-όσο αυστηρό ώστε να σε προβληματίζει. H αυλαία θα πέσει μέσα σε ενθουσιασμό και μια μικρή πίκρα που δεν έπαιξαν λίγο ακόμα.

Τελικά ποια είναι η απάντηση στο αρχικό ερώτημα; Είναι κάποιες φορές 10 ευρώ αρκετά για να γίνει καλύτερος ο κόσμος σου; Το είχε πει άλλωστε χρόνια πριν ο Μπέρναρντ Σω: «Ξέρουμε όλοι τις τιμές των πραγμάτων, αλλά όχι την αξία τους».

PLAYGROUNDED setlist:

The Swan / Rituals / Tomorrow’s Rainbow / The death of Death / Waves / A Road out of the Flood / Crossing / Our Fire / Rotterdam

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos

video PLAYGROUNDED: