Πάνε 7 χρόνια από το ντεμπούτο των Poem, αλλά επιτέλους το 2016 φαίνεται να είναι η χρονιά τους. Το τρομερό “Skein Syndrome” κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες, το line-up επιτέλους σταθεροποιήθηκε, συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή περιοδεία και εμείς με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή τους στο New Long Fest στη Νέα Μάκρη τους ρωτάμε να μας λύσουν κάποιες απορίες. Είναι ένα από τα πιο ποιοτικά ελληνικά συγκροτήματα και κάθε τους εμφάνιση χαρίζει πολλές συγκινήσεις. Μην τους χάσετε. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Rockpages.gr: Καταρχήν συγχαρητήρια για το νέο σας album. Τι αντιδράσεις έχετε μέχρι στιγμής από τον εγχώριο και ξένο τύπο;
Στράτος Χάιδος: Τα σχόλια είναι εξαιρετικά θετικά, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το “Skein Syndrome”. Το βλέπουμε σε καθημερινή βάση στις κριτικές, στα μηνύματα, στις πωλήσεις. Όλα μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά!

Poem02

Rockpages.gr: Πέρασαν 7 χρόνια από το “The Great Secret Show”, αλλά τελικά η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Γιατί πήρε τόσο καιρό; Ήταν μόνο οι αλλαγές μελών που σας καθυστέρησαν ή και κάτι άλλο;

Γιώργος Προκοπίου: Ο βασικότερος λόγος της καθυστέρησης ήταν οι αλλαγές των μελών που μας έκαναν να ξανα-ξεκινήσουμε τη μηχανή αρκετές φορές. Ομως, ακόμα και όταν είμασταν έτοιμοι, αποφασίσαμε να περιμένουμε ώστε να ξαναγραφτεί το υλικό από την αρχή, προκειμένου να κάνουμε το παραπάνω βήμα που είχαμε στο μυαλό μας. Χαιρόμαστε που το κάναμε, γιατί εάν είχαμε πράξει έστω και το παραμικρό διαφορετικά, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Rockpages.gr: Συμμετείχαν όλα τα μέλη στη σύνθεση ή υπάρχουν και ιδέες που είχαν μείνει στο συρτάρι για χρόνια;

Γιώργος Προκοπίου: Στη σύνθεση συμμετείχαν όλα τα μέλη, με κιθαρίστα τον Γιώργο Αναγνώστου. Υπήρχαν ελάχιστες ιδέες / σημεία που είχαν δημιουργηθεί από το παλιό Line – up – γι΄αυτό άλλωστε τους ευχαριστούμε πολύ και στο booklet του “Skein Syndrome”, αλλά οι συνθέσεις ήταν προϊόν jamming από τους 4 μας (εμού, Στράτος, Σταυρος, Γιώργος Α.). Ο Λώρενς όταν ξαναγράψαμε το υλικό, ακολούθησε στις συνθέσεις του Γ. Αναγνώστου, βάζοντας και την προσωπική του πινελιά.

Rockpages.gr: Ο τίτλος του album πώς προέκυψε και σε τι αναφέρεται; Στιχουργικά πού κινούνται τα τραγούδια;

Σταύρος Ρήγος: Το “Skein Syndrome” περιγράφει την γενικότερη ιδέα του album. Δεν είναι ένα πραγματικό σύνδρομο, απλά περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μας βάζει στη διαδικασία να αναζητούμε λάθος πράγματα για να είμαστε ευτυχισμένοι, με αποτέλεσμα να τυλιγόμαστε χρόνο με το χρόνο σε ένα κουβάρι. Το cover δείχνει έναν μεσήλικα άνθρωπο να κοιτάει το σκοινί με  το οποίο έχει τυλιχτεί όλα τα χρόνια της ύπαρξής του. Στο χέρι του είναι να καταλάβει ότι η ουσία δεν είναι η ύλη και να ξεκινήσει να ξετυλίγεται. Αλλιώς θα πεθάνει δεμένος.
Οι στίχοι των κομματιών, κινούνται γύρω από το ίδιο concept. Ο παθητικός παρατηρητής των όλων όσων μας περιβάλλουν, η καταστροφή του πλανήτη, η τρέλα του πολέμου, ο στρατιώτης τη στιγμή που τον εγκαταλείπει η ψυχή του, ο θάνατος ενός πατέρα, το τερμάτισμα ενός έρωτα, κτλ

Poem01

Rockpages.gr: Ολοκληρώσατε πριν λίγο καιρό μια περιοδεία με Amorphis και Textures. Ήσασταν σχεδόν ενάμιση μήνα στο δρόμο. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Laurence Bergström: Η συνεργασία προέκυψε μετά από καθοδήγηση του manager μας, Lars Larsen και φυσικά μετά από δική μας αποδοχή. Έχει ενδιαφέρον να πούμε, ότι αρχικά είχαμε αρνηθεί τη συμμετοχή μας, με πολύ βαριά καρδια φυσικά, και ο λόγος είναι ότι δεν είχαμε το budget. Με έκπληξη μετά από λίγο λάβαμε ένα e-mail το οποίο έγραφε ότι ο manager των Amorphis θέλει εμάς στο tour και δεν ζητούσαν buy on fee. Το ποσό μειώθηκε σημαντικά, οπότε και το κάναμε.

Rockpages.gr: Νομίζω ότι ξέρω την απάντηση, αλλά γιατί δεν πέρασε αυτό το πακέτο από τη χώρα μας;

Στράτος Χάιδος: Ουσιαστικά, ο λόγος είναι ότι δεν συμφέρει και τόσο πολύ η γεωγραφική θέση της χώρας για να αποφασίσει μία μπάντα που κάνει περιοδεία να περάσει. Στόχος είναι να παίξει στην πόλη με το μεγαλύτερο fan club και να το συνδυάσει εύκολα με κάτι άλλο εκεί γύρω. Παρότι βρεθήκαμε στη Βουλγαρία, τους φαινόταν πολύ βαρύ να ταξιδεψουν στην Αθήνα για ένα Live show και μετά πάλι πίσω, να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Κατα βάση όμως, δεν αποφασίζουν οι μπάντες, αλλά οι manager που κάνουν τις συμφωνίες με τους promoter. Εάν τους συμφέρει έρχονται, εάν όχι, όχι!

Rockpages.gr: Υπήρχε πολύ κόσμος που σας ήξερε; Τι αντιδράσεις είχαν αυτοί που σας άκουγαν για πρώτη φορά;

Laurence Bergström: Μας ήξεραν οι Ελληνες που ζούν στις πόλεις που επισκεφθήκαμε! Με εξαίρεση τη Ρουμανία που είχαμε και εγχώριο κοινό λόγω του φεστιβάλ στο οποίο είχαμε παίξει το 2014, στις άλλες πόλεις δεν μας γνώριζαν. Σε ο,τι αφορά τις αντιδράσεις του κοινού, διάφεραν ανά χώρα. Παραδείγματος χάρη, στη Σκανδιναβία, αποδοχή είναι το καταφατικό κούνημα του κεφαλιού! Σε χώρες όπως Ιρλανδιά, Βέλγιο, Ελβετία, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, ο κόσμος ήταν πολύ εκδηλωτικός. Γενικά, έμεναν να  ακούσουν αυτήν την μπάντα από την Ελλάδα και όσο περνούσαν τα gig τόσο περισσότερο βελτιώνονταν τα πράγματα!

Rockpages.gr: Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που βιώσατε σε αυτή την περιοδεία;

Γιώργος Προκοπίου: Επειδή ήταν η πρώτη μας περιοδεία, όλα, και τα καλά και τα άσχημα τα εισπράτταμε σε πολύ μεγάλες δόσεις! Από τις καλύτερες στιγμές ήταν οι σχέσεις που δημιουργήσαμε με τους Textures, τους Amorphis και τα crew τους, όλη η υποστήριξή τους και η βοήθεια που απλόχερα μας προσέφεραν, καθώς και το τελευταίο live στο Bochum στο οποίο ενώ παίζαμε μας έκαναν φάρσες και ακούγαμε από τα μόνιτορ κόκκορες, κότες και γαϊδούρια και τον Σταύρο και τον Λώρενς να λένε πολύ γρήγορα «μαλάκα, μαλάκα, μαλάκα» – ένα βιντεάκι που είχαν φτιάξει οι Textures λίγες μέρες πριν!
Η χειρότερη στιγμή μάλλον ήταν όταν μας είπε η Ελευθερία (administrator μας) η οποία δούλευε για την μπάντα από την Ελλάδα, ότι την απειλούν οι τύποι που μας είχαν ενοικιάσει το tour bus ότι θέλουν να μας κατεβάσουν στη Στοκχόλμη, γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι λόγω capital controls χρειαζόταν να κάνουμε λίγο διαφορετικούς χειρισμούς από αυτούς που ειχαν συνηθίσει, προκειμένου να καταφέρουμε να τους πληρώσουμε.

Poem03

Rockpages.gr: Και το βραβείο του πιο ενθουσιώδους κοινού ποιοι το κερδίζουν;

Σταύρος Ρήγος: Οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Ελβετοί και οι Γερμανοι!

Rockpages.gr: Πάμε τώρα και στα δικά μας, αφού δεν αξιωθήκαμε να σας δούμε σε αυτό το tour. Εμφανίζεστε στο New Long Fest στη Νέα Μάκρη, υπάρχουν άλλες ημερομηνίες κλεισμένες για την Ελλάδα;

Στράτος Χάιδος: Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε για Ελλάδα κλεισμένο δεν υπάρχει κάτι. Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους διοργανωτές. Ο,τι κλειστεί, θα το ανακοινώσουμε!

Rockpages.gr: Το ακουστικό set πώς αποφασίστηκε; Επιλογή σας ή σας το πρότεινε η διοργάνωση;

Σταύρος Ρήγος: Μας το πρότεινε η διοργάνωση και δεχτήκαμε. Είναι μία πρόκληση το ακουστικό live, πιστευουμε ότι ο κόσμος θα το απολαύσει!

Rockpages.gr: Είχατε ξαναπαίξει στη Νέα Μάκρη το 2014. Τι θυμάστε από εκείνη τη βραδιά και το festival γενικότερα;

Στράτος Χάιδος: Πολύ δυνατή βραδιά, είχαμε περάσει απίστευτα, κάναμε και ένα reunion με τα παλιά μέλη, τον Γιώργο Αναγνώστου και τον Κάμιλ. Το φεστιβάλ έχει πολύ καλή ενέργεια και κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο! Εάν είχε την κατάλληλη υποστήριξη από την πολιτεία, θα μπορούσε πολύ γρηγορα να εξελιχθεί σε κάτι απίστευτα μεγάλο και οργανωμένο – όχι ότι δεν μπορεί και τώρα, απλά τότε θα ήταν ίσως λίγο πιο εύκολο. Τα παιδιά κάνουν εξαιρετική δουλεια και υπάρχει κόσμος που κάθε χρόνο το περιμένει πώς και πώς!

Rockpages.gr: Τι σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον;

Laurence Bergström: Τον Αυγουστο θα βρεθούμε στη Ρουμανία για το Extreme Rock Festival και είμαστε σε επικοινωνία με τον manager μας για δεύτερο tour πριν το τέλος του 2016.

Rockpages.gr: Ο επίλογος δικός σας.
Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να σας δούμε όλους στη Νέα Μάκρη, στο New Long Fest.!

Poem04