Σύμφωνα με την ένωση ανεξάρτητων φεστιβάλ (AIF) της Αγγλίας πολλές διοργανώσεις που είναι προγραμματισμένες για το φετινό καλοκαίρι κινδυνεύουν να ακυρωθούν, ενώ ήδη ένα μεγάλο μέρος τους ανακοίνωσε αναβολή, ή ακύρωση.

Περισσότερο από το ¼ των αγγλικών με κοινό πάνω από 5000 άτομα έχουν ήδη ακυρωθεί. Αυτό οδήγησε την AIF να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς προβλέπει ότι πάνω από το 75% των φεστιβάλ του Ιουλίου και του Αυγούστου θα έχουν την ίδια τύχη αν η κυβέρνηση δεν λάβει κάποια μέτρα. Χωρίς την υποστήριξη του κράτους οι διοργανώτριες εταιρείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακόμα και χρεωκοπίας.

«Σημαίνουμε συναγερμό γιατί πολλά φεστιβάλ θα φτάσουν στο σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθούν, ή όχι και είχαμε συγκεντρώσεις για διαχείριση κρίσης σε πολλά άλλα φεστιβάλ, τα οποία δυστυχώς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει πολιτική ασφάλειας σε ισχύ. Η κυβέρνηση θα αποσύρει όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις 21 Ιουνίου το νωρίτερο, επιτρέποντας τη διεξαγωγή εκδηλώσεων με μεγαλύτερη προσέλευση.

Ωστόσο, πολλοί από τους διοργανωτές διστάζουν να πληρώσουν για τη διεξαγωγή των φεστιβάλ τους χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο για την αποζημίωσή τους σε περίπτωση ακύρωσης. Το «2000 Trees» ακυρώθηκε αναφέροντας την αδράνεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει την οικονομική αποζημίωση των διοργανωτών λέγοντας: «αν και η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ήδη ένα σχέδιο για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχει εγκαταλείψει πλήρως τη βιομηχανία της ζωντανής μουσικής αρνούμενη να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των διοργανωτών».

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία έχουν ήδη εκπονηθεί τέτοιου είδους σχέδια σαν αυτά που ζητούν οι Άγγλοι. Στη Δανία συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για τις ακυρώσεις μουσικών, επιχειρηματικών και αθλητικών εκδηλώσεων που πλήττονται από την πανδημία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μίλησε κανείς για Ελλάδα;

Πηγή: loudersound