Με αφορμή το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας το περιοδικό Classic Rock πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με το πως θα επηρεάσει ένα ενδεχόμενο Brexit τη μουσική και τη αντίστοιχη βιομηχανία στις χώρες της κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με τον Geoff Taylor, πρόεδρο της BPI (British Phonography Industry) “η Ευρώπη έχει σημασία για τη Βρετανική μουσική”. Τα έσοδα από τον “μουσικό τουρισμό” για τη Μ.Βρετανία το 2014 έφτασαν τα 3 δις λίρες, ενώ πέρσι ένα στα τέσσερα άλμπουμ στην Ευρωπαϊκή αγορά ήταν από Βρετανό καλλιτέχνη, ενώ για τις δισκογραφικές του “νησιού” το ένα τέταρτο των εσόδων προήλθαν από την Ευρώπη. Επίσης, επισημαίνει ότι το 78% των εκπροσώπων των Βρετανικών δισκογραφικών επιθυμούν την παραμονή στην Ευρώπη.
Θα ακριβύνουν τα CD; σύμφωνα με την Karen Emanuel της Key Production, που κατασκευάζει CD, βινύλια και merchandise δεν είναι ακόμα τίποτα σίγουρο, αλλά μπορεί να μεταβληθούν οι χρόνοι παραγωγής και τα CD να είναι πιο ακριβά, γιατί στη Βρετανία υπάρχουν πλέον μόνο δυο εργοστάσια παραγωγής δίσκων, ενώ η πλειοψηφία τους είναι πλέον στην Ευρώπη.
Θα είναι πιο ακριβά τα εισιτήρια για τις συναυλίες; Δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που θα αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες, δηλώνει ο Andy Copping της Live Nation, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία της λίρας με το δολάριο. Αν πέσει η λίρα έναντι του δολαρίου οι διοργανωτές θα πληρώνουν περισσότερο τους καλλιτέχνες, οπότε μοιραία θα επηρεαστεί και η τιμή του εισιτηρίου.
Θα είναι πιο δύσκολο για τα συγκροτήματα να περιοδεύουν; Και πάλι εδώ η ισοτιμία λίρας/δολαρίου θα είναι ο καταλύτης, υποστηρίζει η Sharon Richrdson της Factory Music. Αν πέσει η λίρα τότε είναι πιθανό πολλοί καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική να μην παίζουν στη Βρετανία. Όσο για τους Βρετανούς μουσικούς, σύμφωνα με το Music Union μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αν πρέπει να εξασφαλίζουν βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. O Bernie Torme (πρώην κιθαρίστας στη μπάντα του Gillan) υποστηρίζει ότι το Brexit δεν συμφέρει τους Βρετανούς. “Θα αυξήσει τα έξοδα και τη δυσκολία να περιοδεύεις στην Ευρώπη, ενώ πιθανότατα θα επιβληθούν και δασμοί εκτελωνισμού αγαθών, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά και την πώληση του merchandise για τους μικρομεσαίους καλλιτέχνες, συγκροτήματα”.
Θα είναι πιο δύσκολο για τους Βρετανούς να πάνε σε φεστιβάλ στην Ευρώπη; Σίγουρα, αυτό είναι κάτι που θα επηρεαστεί από την ισοτιμία λίρας/ευρώ, αλλά η Karen Emanuel θεωρεί ότι θα αυξηθεί και το κόστος ταξιδιού: “αυτή τη στιγμή το να ταξιδέψεις στην Ευρώπη από τη Μ.Βρετανία είναι φτηνό σχετικά, αλλά αυτό που ξεχνάμε συχνά είναι ότι σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε κι άλλες παροχές, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θα είναι πιο ακριβό το merchandise: Η Karen Emanuel υποστηρίζει ότι καθώς οι πρώτες ύλες και η κατασκευή γίνονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην Ευρώπη, αυτό θα εξαρτηθεί από το νομικό πλαίσιο και τη φορολογία που θα επιβληθεί στην περίπτωση του Brexit. “Πολύ θα ήθελα να τα αγοράζω όλα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απλά δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, άρα δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε αν έπρεπε να τα αγοράζουμε όλα από εδώ. Τα δικά μας εργοστάσια είναι πολύ ακριβά και δεν είναι αρκετά”.