Οι Praying Mantis είναι μία από τις πιο αγαπημένες μπάντες στη χώρα μας η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει τη φήμη και την εμπορική επιτυχία που της άξιζε παρά το γεγονός ότι έχει κυκλοφορήσει ορισμένα πολύ αξιόλογα albums σε ένα διάστημα 35 χρόνων καριέρας. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που εκθειάζουν (δικαιολογημένα) το ντεμπούτο album (“Time Tells No Lies”) σαν ένα εξαιρετικό δείγμα NWOBHM.

Και πράγματι, το 1981 όλα έδειχναν ότι οι Praying Mantis θα συγκαταλέγονταν στην ελίτ των μεγαθηρίων από τη Μεγάλη Βρετανία βρίσκοντας μία άνετη θέση δίπλα σε συγκροτήματα όπως οι Maiden, Saxon, Def Leppard κτλ. Δυστυχώς, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για αυτούς και ευτυχώς για όλους εμάς που γουστάρουμε περισσότερο τη δεύτερη (πιο μελωδική) φάση των Mantis, τα αδέρφια Troy δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν έστω και με μία σχεδόν δεκαετή…παύση εργασιών.

Το “Forever In Time” είναι πιθανότατα το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής πεμπτουσίας των Mantis. Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία για τα οποία έμειναν γνωστοί (μελωδικές δισολίες, πιασάρικα refrains, απίστευτα συνοδευτικά πήκτρα, πομπώδη παραγωγή, καλοδουλεμένα δεύτερα φωνητικά…) ενώ ο Chris Tsangarides πίσω από την κονσόλα συντονίζει την ομάδα η οποία πραγματικά βγάζει φωτιές στο studio! Προσωπικά, θεωρώ το συγκεκριμένο line-up των Stratton/Bisland/O’ Hora/Chris & Tino Troy σαν την καλύτερη σύνθεση που είχαν ποτέ οι Praying Mantis και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο “Forever In Time”.
 
Από το αξεπέραστο “Best Years” (με τους υπέροχους στίχους και την κιθάρα που σε στοιχειώνει), και το άκρως μελωδικό “Wasted Years” μέχρι τα πομπώδη “The Messiah” και “Valley of the Kings”, το “Forever In Time” αποδεικνύεται μία κλασική κυκλοφορία προορισμένη για να…αντέξει για πάντα στο χρόνο.
 
Οι Praying Mantis θα εμφανιστούν ζωντανά στη χώρα μας τον προσεχή Νοέμβριο στα πλαίσια το δεύτερου Rock You To Hell Festival.
 
Σάκης Νίκας