ΠΡΟΑΚΡΟΑΣΗ W.E.B. – “TARTARUS”

0

Οι Αθηναίοι W.E.B. μας κάλεσαν για την προακρόαση της 4ης δουλειάς τους και μια ευκαιρία σαν αυτή δεν θα μπορούσε να πάει χαμένη. Ο χώρος ήταν το Remedy Live Club στο Ηράκλειο και το συγκρότημα ήταν πολύ ενθουσιασμένο και ομιλητικό. Μας ευχαριστούσαν συνέχεια για την τιμή που τους κάναμε να πάμε (η τιμή δική μας μάγκες) και αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ωραίο απόγευμα μαζί τους.

Το “Tartarus” είναι ένα concept album βασισμένο, πού αλλού, στον τίτλο του. Χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες και οι στίχοι είναι επηρεασμένοι από διάφορα πράγματα (ο “Δράκουλας” του Bram Stoker ένα από αυτά) αλλά όλα είναι γραμμένα ώστε να εξυπηρετούν τη γενική ιστορία. Ηχογραφήθηκε στα Devasoundz Studios με παραγωγό τον ηγέτη του συγκροτήματος Σάκη, ο οποίος έκανε φοβερή δουλειά. Μηχανικοί ήχου ήταν οι Fotis Benardo (Necromantia, Sixfornine) και Θάνος Τζανετόπουλος (Inactive Messiah) ενώ η μίξη και το mastering έγινε από τον Ντίνο Πρασσά (Nyne). Ο Χρήστος Αντωνίου (Septicflesh) ανέλαβε την ενορχήστρωση των συμφωνικών σημείων, κάτι που είχε κάνει και στο προηγούμενο album “For Bidens”. Η μουσική του συγκροτήματος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν symphonic death/black metal. Ας δούμε και τα κομμάτια.

Μέρος 1ο: Κάθοδος. Σε αυτή τη θεματική ενότητα τα τραγούδια κινούνται τόσο σε γρήγορους όσο και σε mid-tempo ρυθμούς συνδυάζοντας την ατμόσφαιρα με την επιθετικότητα. Το ορχηστρικό “Where Everything Begun” είναι το intro του album το οποίο αποτελεί και την ερμηνεία των αρχικών W.E.B.. Πολύ ωραία έναρξη που σε βάζει για τα καλά στο κλίμα. Ακολουθεί το “Tartarus” που έχει ήδη κυκλοφορήσει συνοδευόμενο από ένα εξαιρετικό video. Το “Ave Solaris” είναι ίσως το πιο συναυλιακό κομμάτι καθώς οι ιαχές “Rise, Rise” του Σάκη θα βοηθήσουν το κοινό να συμμετέχει. Τέλος με το “Dragona”, το αγαπημένο του συγκροτήματος και μάλλον το καλύτερο του album. Το είχαν παρουσιάσει στο live με τους Septicflesh πέρυσι και θα βγει σε lyric video σε λίγες μέρες. Φοβερή ατμόσφαιρα, τρομερό refrain και καθηλωτικές μελωδίες προς το τέλος. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ.

Μέρος 2ο: Δοκιμασία. Μουσικά είναι η πιο ακραία θεματική ενότητα, καθώς τα κομμάτια κινούνται κυρίως σε γρήγορους ρυθμούς ενώ φάνηκαν να είναι και τα πιο μικρά σε διάρκεια. Εδώ ακούμε τα “I, The Bornless”, “Morphine For Saints” και “Cosmos In Flames”. Το δεύτερο είναι από τα πιο γρήγορα που έχουν γράψει ποτέ, θα γίνει και αυτό διαθέσιμο σύντομα για να το ακούσει ο κόσμος, ενώ συνολικά είναι η κατάλληλη καταιγίδα που χρειάζεται πριν τη σχετική ηρεμία (λέμε τώρα) στο τέλος.

Μέρος 3ο: Θάνατος. Εδώ συναντάμε και την πιο ατμοσφαιρική πλευρά του δίσκου. Το “Thanatos Part I – Golgotha” έχει ειδικό καλεσμένο τον Σωτήρη Βαγενά (Septicflesh) με τα χαρακτηριστικά του καθαρά φωνητικά, το “Thanatos Part II – Epitaphios” είναι ένα φοβερό κομμάτι με πολλές εναλλαγές και εξαιρετικά γυναικεία φωνητικά ενώ το “Thanatos Part III – Mnemosynon” κλείνει ιδανικά το album.

Η αλήθεια είναι πως το “Tartarus” ακούγεται καλό. Πάρα πολύ καλό. Όταν μία μόνο ακρόαση σου βγάζει κάτι τέτοιο, πού να ακολουθήσουν και άλλες. Φαίνεται ξεκάθαρα πόσο καλή και προσεγμένη δουλειά έχει κάνει το συγκρότημα σε όλα τα επίπεδα. Μουσική, ενορχήστρωση, στίχοι, παραγωγή. Θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από την γαλλική Apathia Records, θα έχει σαν bonus ένα DVD με δύο συναυλίες του συγκροτήματος και making-of του album ενώ το release party θα γίνει λίγες μέρες πριν (αν θυμάμαι καλά 3 Νοεμβρίου) στον ίδιο χώρο που μας φιλοξένησε, το Remedy Live Club. Η καταιγίδα που φέρνουν οι W.E.B. θα ακουστεί για τα καλά αυτή τη φορά. Μπράβο και πάλι μπράβο.

Γιώργος Τερζάκης