Εάν δεν έχετε ακούσει το “The Spartan” των Ragenheart από το άλμπουμ με το όνομα του συγκροτήματος του 2010, πρέπει να το κάνετε άμεσα. Θα καταλάβετε ότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρό παραδοσιακό metal, το metal της καρδιάς μας και της χρυσής περιόδου των 80’s. Όσοι πάλι γνωρίζετε τους Ragenheart, τότε οκτώ χρόνια ήταν πολλά.

Εξώφυλλο, τίτλος και θεματολογία με Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Βυζάντιο, προκαλούν θετικά vibes πριν ακόμη πατήσουμε το play. “A thousand years empire”, η σύντομη και ατμοσφαιρική εισαγωγή που μας οδηγεί στο ομώνυμο τραγούδι. Επικό riff, στακάτος mid tempo ρυθμός, και ένα σπουδαίο λαρύγγι (Γιάννης Κορωναίος) μας ταξιδεύει στο παρελθόν: ”Fire is breaking the walls, Defenders – They fight for the cause – Archers stand up high – Let your arrows fly” και ξέρεις πια ότι η μακροχρόνια αναμονή άξιζε. Έπος! Το “Fear” είναι ένα Acceptίλικο κομμάτι για headbanging (με το μπάσο στα κόκκινα), ενώ το “Echo” δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Κλασικό μέταλ! Το “Mirror” επιστρέφει πάλι σε epic-power μονοπάτια (Manowar like) ενώ το “Metal rules the night (The 80’s outcast)” δεν χρειάζεται καμιά ανάλυση. Το “Dreamer” είναι η ξεκούραση του πολεμιστή και τα καλούδια του δίσκου δεν έχουν τελειωμό. “Blind alley”, “Forever rain” μελωδικό heavy/power, δυναμικό όπως πρέπει να είναι, και κλείσιμο με την συγκλονιστική power ballad “The End”.

Η βροχή που πέφτει στο “Our Mighty Past” είναι η κάθαρση μετά από αυτή την νοσταλγική heavy metal εμπειρία.

Δεν φτιάχνονται εύκολα τέτοιοι δίσκοι πια. Οι Ragenheart τα κατάφεραν και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τις συνθέσεις, το άρτιο παίξιμο, την ποιότητα και την αφοσίωσή τους (υπάρχουν από το 2002!).

Αν βάζαμε βαθμούς, εδώ στο Rockpages.gr, το “The last king” θα ήταν ακατέβατο και αδιαπραγμάτευτο εννιάρι!