Η πολυετής αναμονή επιτέλους έλαβε τέλος. Το 2017 σηματοδοτεί τη δισκογραφική επιστροφή των Αθηναίων Reflection μετά από 9 μακρά έτη στουντιακής ξηρασίας. Τέλος καλό, όλα καλά βέβαια μιας και τα εμπόδια ήταν ουκ ολίγα. Από αλλαγές μελών και οικονομικές δυσκολίες μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας. Τώρα όμως που το Bleed Babylon Bleed είναι έτοιμο και μετρά μέρες για την κυκλοφορία του, όλα αυτά φαντάζουν μακρινό παρελθόν.

Δεν θέλω να πω πολλά πάνω στο ποιοι είναι οι Reflection, ποια η ιστορία και η προσφορά τους στην Ελληνική σκηνή καθώς ο πρωταγωνιστής είναι το νέο άλμπουμ το οποίο και κλέβει την παράσταση με το καλημέρα. Γκολ από τα αποδυτήρια με το εναρκτήριο Marching to Glory/Glorious Victory μιας και είναι ξεκάθαρο πως η μπάντα ήρθε για να πάρει κεφάλια. Η προσοχή στρέφεται στο Γιώργο Θωμαΐδη, τον νέο της παρέας οποίος εμφανίζει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το στυλ που τον είχαμε συνηθίσει στους Wisdom. Πιο τραχύς και επιθετικός, δένει απόλυτα με το ύφος της μπάντας. Πριν καλά καλά συνέλθουμε από την power metal επίθεση, ακολουθεί ο doom οδοστρωτήρας The Iron Tower με ριφφ που ουρλιάζει Reflection και το Στάθη Παυλάντη να πετάει φωτιές. Η doom διάθεση συνεχίζει και στο Fallen Shadow αλλά εδώ την τιμητική τους έχουν τα πλήκτρα που σκοτεινιάζουν την ατμόσφαιρα και προετοιμάζουν το έδαφος για τη doom metal ελεγεία Takla Makan. Εδώ στο τιμόνι στέκεται ο τεράστιος Mats Leven και η ερμηνεία του δένει άψογα με το ύφος του τραγουδιού. Και κει που βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι, η διάθεση αλλάζει με το αρκούντος συναυλιακό Time Traveller που έχει την power metal αύρα των Innerwish. Καλή τύχη στο να ξεκολλήσετε το ρεφραίν από το μυαλό. Στη συνέχεια το αμιγώς epic metal Stormbringer ρίχνει γέφυρα που ενώνει τους Manowar με τους Iron Maiden. Πρόκειται για το έβδομο κομμάτι και η αίσθηση είναι πως έχουν περάσει μόλις ελάχιστα λεπτά. Είναι τέτοια η ροή, τόσο ουσιαστικά τα κομμάτια και τόσο φυσικός ο ήχος που η ακρόαση είναι πραγματικά απολαυστική.

Οι δύο συνθέσεις που απομένουν είναι ουσιαστικά μία διλογία εμπνευσμένη από τη Ποντιακή Γενοκτονία, ένα θέμα που αγγίζει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα το Στάθη λόγω καταγωγής. Και αυτή η καταγωγή μέσω των βιωμάτων και διηγήσεων της Πόντιας Καλομάνας μετουσιώνεται σε δύο από τα καλύτερα τραγούδια που έχει παρουσιάσει ποτέ η μπάντα. Μελωδίες εμπνευσμένες από τη Ποντιακή μουσική παράδοση και η χρήση της Ποντιακής λύρας από τον ίδιο το Στάθη, δεν θα αφήσουν τρίχα ασήκωτη. Τα τελευταία δευτερόλεπτα που περνούν με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας είναι απλά το σύνθημα πως το Bleed Babylon Bleed οφείλει να ξαναπαίξει από την αρχή…

Σε μια εποχή όπου τείνουμε να ξεχάσουμε τι πραγματικά σημαίνει ο όρος epic metal, έρχονται οι Reflection να μας το υπενθυμίσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο και με ένα άλμπουμ που κυρίαρχο συστατικό του έχει την ΨΥΧΗ των δημιουργών του.